Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Linux -> FreeBSD?
- This topic has 72 одговора, 9 гласова, and was last updated 16 years, 5 months раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
7. мај 2008. у 10:28 am #69804foxbunnyУчесник
Pa posle “tolikih godina” da. Ja sam tek poceo da se bakcem sa mrezama i za sada mi je bitnije da razumem kako mreze funkcionisu, pa security na mrezi, pa administracija servera, pa ovo, pa ono. 🙂 Kad budem dovoljno ostario, onda cu staviti neki embedded openbsd na single-board PC i ostaviti ga da pici u ormaricu. 🙂
7. мај 2008. у 10:51 am #69805marelliУчесникFox,pa tebe zanima bas sve,i mreze i sigurnost i web dizajn i programiranje … :biggrin:
Lepo …. O0
7. мај 2008. у 12:14 pm #69806foxbunnyУчесникPa ono, meni je to sve nekako logicno povezano.
Dizajn -> Web dizajn -> Web serveri -> Mreze -> Security -> Dizajn borbenih robota -> Put na Mars -> Osvajanje galaksije XM-577 -> Klingonski jezik…
Zar nije logicno? 😀
7. мај 2008. у 1:24 pm #69807NightweaverУчесникU pravim rukama OpenBSD se podesava za manje od pola sata. Moj licni tajming za obican NAT firewall baziran na OpenBSD-u je oko 15min.:D Ako nema zabave nego se sve podesava na kliktanje nikada neces nauciti sta si zapravo uradio.;)
7. мај 2008. у 3:16 pm #69808foxbunnyУчесникU pravim rukama OpenBSD se podesava za manje od pola sata. Moj licni tajming za obican NAT firewall baziran na OpenBSD-u je oko 15min.:D Ako nema zabave nego se sve podesava na kliktanje nikada neces nauciti sta si zapravo uradio.;)
Updavo tako. O0
7. мај 2008. у 6:59 pm #69809foxbunnyУчесникThe Pledge of the Network Admin
This is my network.
It is mine
or technically my employer’s,
it is my responsibility
and I care for it with all my heartthere are many other networks a lot like mine,
but none are just like it.
I solemnly swear
that I will not mindlessly paste from HOWTOs.
:p
7. мај 2008. у 7:41 pm #69810marelliУчесникNego,svugde gde sam citao,OpenBSD stavljaju kao ruter,nikad kao web ili bilo koji server.
Da li moze da se koristi kao server?7. мај 2008. у 7:51 pm #69811foxbunnyУчесникThen we back up a little. Macros need to be defined before use:
tcp_services = “{ ssh, smtp, domain, www, pop3, auth, pop3s }”
udp_services = “{ domain }”Now we’ve demonstrated several things at once – what macros look like, we’ve shown that macros may be lists, and that PF understands rules using port names equally well as it does port numbers. The names are the ones listed in /etc/services. This gives us something to put in our rules, which we edit slightly to look like this:
block all
pass out proto tcp to any port $tcp_services
pass proto udp to any port $udp_servicesZnaci, ljudi, nemate pojma koliko mene odusevljava ovakav vid elegancije. To je nesto sto bih nazvao “Pythonic”. 😀
Ne znam sta ce Night da kaze, ali evo sta kaze Google.
Meni generalno to zvuci kao odlicna ideja. Mada, generalno sam cesce slusao za FreeBSD da radi taj posao, ali ono, ne vidim zasto OpenBSD to ne bi mogao.
7. мај 2008. у 7:56 pm #69812marelliУчесникNeznam da li je ovo neka knjiga,poznato mi nesto zvuci,ili je neki tutorijal,ali je dobro!
Odoh da ga sredim,pa da ga bacim na stampac!
7. мај 2008. у 7:59 pm #69813foxbunnyУчесникNeznam da li je ovo neka knjiga,poznato mi nesto zvuci,ili je neki tutorijal,ali je dobro!
Odoh da ga sredim,pa da ga bacim na stampac!
Ako mislis na ovo sto ja citam i svrsavam, to je tutorijal koji je napisao autor one knjige o PFu koja se pojavila nekoliko postova ranije.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.