Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Linux -> FreeBSD?
- This topic has 72 одговора, 9 гласова, and was last updated 16 years, 5 months раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
11. мај 2008. у 9:23 pm #69844marelliУчесник
Evo ti link za audio katricu:
http://www.freebsd.org/doc/en/books/handbook/sound-setup.html
Nemam USB tastaturu i misa,nisam ti tu od neke pomoci!
Pokusaj da vidis da li ces pronaci nekog sa slicnim problemima na http://www.bsd.org.yu/index.php.
Ili na http://freebsdforums.org/forums/%5B/url%5D.
Ali skoro za sve probleme mozes da nadjes resenje u HandBook-u.
11. мај 2008. у 10:07 pm #69845foxbunnyУчесникVideo sam vec to uputstvo za zvuk. Drajver je instaliran i cak deluje kao da bi trebalo da radi, ali ono, ni da gukne. Inace sve probleme sa *BSDom resavam na BSD forumu (bsd.org.yu).
15. мај 2008. у 12:41 am #69846soxxxУчесникEvo pitanjce za Night-a kao stručnjaka za *BSD sisteme. Kako BSD stoji sa mppe i mppc? Neki wireless provajderi ga koriste u sprezi sa PPPoE radi kontrole protoka i naplaćivanja istog (ako se ne sećaš te teme i mog problema sa njima iskopaću linkove ka temi). Linux ga ne vari nikako, a čini mi se da je dukenukem4d pomenuo da BSD izgleda ima taj problem rešen…
Jednom sam kuci iz dosade probao da podesim PPTP povezujuci WIndows XP i FreeBSD. Prvo sam probao PoPToP – neuspesno, pa onda MPD (net/mpd4) koji koristi netgraph(4) i uspeo sam de sa povezem. Secam se da je bilo nekih problema oko autentifikacije, MS-CHAP, ali sad neznam tacno. Ako probas pokusacu da pomognem. 😉
Ako to sve radi, rad sam da na svoj mučeni PII instaliram neki *BSD (uz konsultacije – naravno) i tako mu olakšam muke jer sad trenutno na njemu radi WinXP SP2 i služi za konektovanje na WISP-a i ICS. I generalno – jel problematično *BSD podesiti da radi ICS?
[code]sysctl net.inet.ip.forwarding=1
echo ‘gateway_enable=”YES”‘ >> /etc/rc.conf[/code]
:):)15. мај 2008. у 6:45 am #69847GoranSTXУчесник[quote=”GoranSTX”]Ako to sve radi, rad sam da na svoj mučeni PII instaliram neki *BSD (uz konsultacije – naravno) i tako mu olakšam muke jer sad trenutno na njemu radi WinXP SP2 i služi za konektovanje na WISP-a i ICS. I generalno – jel problematično *BSD podesiti da radi ICS?
[code]sysctl net.inet.ip.forwarding=1
echo ‘gateway_enable=”YES”‘ >> /etc/rc.conf[/code]
:):)
[/quote]LOL
Nije moglo komplikovanije??? 😀 😀 😀15. мај 2008. у 11:04 am #69848foxbunnyУчесникhttp://www.pdfchm.com/book/network-administration-with-freebsd-10808/
SVEZE!
Network administration with FreeBSD
Packt Publishing, 2008
This book is a guide to FreeBSD for network administrators; therefore it does not cover basic installation and configuration of FreeBSD, but is about using FreeBSD to build, secure, and maintain networks. After introducing the basic tools for monitoring the performance and security of the system the book moves on to cover using jails-FreeBSD virtual environments-to secure your network. Then it shows how to overcome the different bottlenecks that you may meet depending on the services you are running by tweaking different parameters to maintain a high performance from your FreeBSD server. Next it covers using the ifconfig utility to configure interfaces with different layer protocols and about connectivity testing and debugging tools. After covering using User PPP or Kernel PPP for Point-to-Point Protocol network configuration it explains basic IP forwarding in FreeBSD and the use of the built-in routing daemons, routed and route6d, which support RIPv1, RIPv2, RIPng, and RDISC. Next it covers the OpenOSPFD and OpenBGPD daemons that you can install to run OSPF and BGP on your host. Then it covers setup and configuration of IPFW and PF, and finally looks at some important internet services and how to set them up on your FreeBSD server.
15. мај 2008. у 7:08 pm #69849Stanislav__AnticУчесник@Foxbunny: Zar nije extra knjiga 🙂
Dugo sam cekao da se pojavi druga knjiga Building a Server with FreeBSD 7, ali kad se najzad pojavila, razocarala me je. Mozda je do toga sto je u CHM-u, pdf je definitivno neophodan za nju.15. мај 2008. у 8:51 pm #69850foxbunnyУчесник
@Foxbunny: Zar nije extra knjiga 🙂
Dugo sam cekao da se pojavi druga knjiga Building a Server with FreeBSD 7, ali kad se najzad pojavila, razocarala me je. Mozda je do toga sto je u CHM-u, pdf je definitivno neophodan za nju.Nisam stigao jos da citam. Sad sam do guse u nekim low-level stvarima iz knjige Computer Networks.
A je l’, vi sto se time bavite duze, koliko je bitno nekome ko ce se pretezno baviti high-level stvarima da zna kako funkcionise error correction ili error detection u data link layeru? Mislim ono, sve je to super ali ja skoro nista tu ne kapiram. Lik vadi bitove iz sesira, a ja samo ono… trep-trep. 🙁 Ili me to ceka i na nekim visim layerima?
15. мај 2008. у 8:58 pm #69851marelliУчесник@fox
Sto ne pokusas da nadjes neku knjigu koja mreze gleda sa prakticne strane,ta Tanenbaumova knjiga mi je nekako suvise teorijska!
15. мај 2008. у 9:03 pm #69852foxbunnyУчесникPa ne znam. Verovatno zato sto toliko ne znam o tome da nisam u stanju da odaberem pravu knjigu. U sustini volim teoriju isto koliko i praksu, i hteo bih nesto sto ima dobar balans i jednog i drugog aspekta mreza.
15. мај 2008. у 9:13 pm #69853marelliУчесникMozda si video ,a mozda i nisi,ovde:http://www.flazx.com/category20.php imas dosta o mrezama.
Bem ga,izgleda da ne moze da se nauci iz jedne knjige … :biggrin:
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.