Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Licemerni FSF?
- This topic has 27 одговора, 11 гласова, and was last updated 19 years раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
1. август 2007. у 11:09 pm #58641
Časlav Ilić
УчесникAma, ti pričaš toliko suprotno od onoga što sam ja razumeo iz čitanija, da ili nisam razumeo ta čitanija, ili sada tebe ne razumem 🙂 Zato bolje da ne lupam dalje dok se ne javi političko krilo (Najtviver 🙂 i razjasni nama u rovovima o čemu se radi.
Po zakonima u našoj zemlji, […]
Prosto ne znam kako pravno korektno da se izrazim. Jednostavno hoću da kažem bilo koji zakon o izdavanju informacionog monopola, ma na šta se odnosio, u ma kojoj državi.
Što se ovoga tiče:
[…] које су по важећим законима о „интелектуалној својини“ подразумевано све недоступне корисницима.
opet htedoh da kažem jedino to da kada nam šaka padne bilo kakvo zaokruženo informaciono delo, na kojem se nalazi ime autora, ne smemo da učinimo nijednu od navedene četiri stvari dok ne proverimo licencu, odnosno kontaktiramo autora. U nedostatku ovog saznanja, imamo pretpostaviti da su nam sve četiri slobode ukinute, inače možemo da zaglavimo suda bez mogućnosti odbrane „nisam znao, nije pisalo“. Na to mislim kad kažem da su „slobode podrazumevano nedostupne“.
2. август 2007. у 6:12 am #58642nowave
УчесникEvo zašto to ne može. Ako kažeš “svi imaju pravo na sve” u okvirima postojećih zakona o autorskim pravima, onda to znači da svako ima pravo da ograniči prava ostalima. U prevodu, onaj ko prvi iskoristi to pravo, taj može da zadrži sva prava za sebe. Zato je to nemoguće.
Eeeee… ko je govorio o postojecim zakonima? Ko je uopste govorio o zakonima? 😉
2. август 2007. у 6:59 am #58643velial
УчесникTrade mark ne spada bas u autorska prava. Svaka firma ima ime, broj, pecat racun itd. Koristenje tudjeg imena vise spada u lazno predstavljanje i falsifikovanje sto je mnogo teza povreda zakona od povrede autorskog prava.
2. август 2007. у 7:18 am #58644foxbunny
УчесникTrade mark ne spada bas u autorska prava. Svaka firma ima ime, broj, pecat racun itd. Koristenje tudjeg imena vise spada u lazno predstavljanje i falsifikovanje sto je mnogo teza povreda zakona od povrede autorskog prava.
Hm, moguce. Nisam ni ja ekspert za zakone. :p Mada ono, meni taj trade mark lici na patentno pravo, a (barem kod nas) patentno pravo spada u autorska prava (odnosno zakon o patentnim pravima se klasifikuje pod zakone o autorskim i srodnim pravima). Moracu jos da proverim… cisto za sebe. 😉
2. август 2007. у 7:27 am #58645nowave
УчесникSteta sto se ne javlja Nightweaver. On je, ako se ne varam, pravnik, i on bi nam to najbolje rastumacio. A i u ostalom clan je FSFE.
2. август 2007. у 10:03 am #58646Sioux
УчесникBrate..
U moje vreme je bio statusni simbol kupiti vinilku od džeparca, a ne presnimavati na kasete.I mogao si kupljenu ploču da pozajmiš ili pokloniš.Takvi zakoni su bili dovoljno korektni.A onda su se pojavile alave distributerske i štancerske kuće i sve je otišlo u materinu.2. август 2007. у 10:10 am #58647Nightweaver
УчесникSorry…ovih danas sam strasno zauzet sto oko FSFE sto u firmi.:( Video sam temu ali nisam imao kad da napisem ista. Nema nikakvog licemerja u koriscenju Copyrighta na sajtu FSFE.
Sto se tice “trade marka” to se kod nas zove zig, zastitni znak ili samo marka. Iako je u pitanju materija koja spada u intelektualna prava i prava autorstva (umna i industrijska svojina) zig ili robna marka nisu pokriveni Zakonom o autorskim i srodnim pravima vec Zakonom o zigovima (Sluzbeni list SCG/SRJ br.61/04 i 7/05) i registruju se na osnovu clana 31. tog zakona a stite na osnovu clana 58. istog zakona. Ako nekog zanima taj zakon mogu ostaviti tekst ovde…nisam ga bas detaljno citao jer moj domen medjunarodno pravo, diplomatija i autorsko pravo ali samo u domenu GPL-a i krsenja licenci.:)
2. август 2007. у 10:10 am #58648dejanium
Учесникa sta je to vinilka :- a “ploča” :'(
jel to ono sto se prodavalo u basti skc-a dok je “berza” bila leglo stranih nosaca zvuka u sfrj?
2. август 2007. у 11:18 am #58649foxbunny
УчесникAko nekog zanima taj zakon mogu ostaviti tekst ovde…
E, mene zanima.
2. август 2007. у 1:06 pm #58650Časlav Ilić
Учесник[…] foxbunny vam je to lepo objasnio te nema razloga da se ponavljam.
Molim, protestujem 🙂
Tekstove recimo Lesiga, Moglena, Benklera, shvatio sam i prihvatio kao logične ovako: ako bi se ukinuli zakoni o „intelektualnoj svojini“, automatski bi nestali svi problemi protiv kojih se slobodni softver i ostali slobodni pokreti trenutno bore pravnim sredstvima, i automatski bismo imali sve slobode za koje se zalažu.
Poslednje što sam čitao jeste „Against Intellectual Monopoly“ Boldrina i Levina, gde se oni vrlo doslovno zalažu za ukidanje svakog takvog monopola. Znači, ako ja pričam bezveze…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.