Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Laptop i Linux, preporuka…
- This topic has 46 одговора, 18 гласова, and was last updated 14 years, 3 months раније by
pingo.
-
АуторЧланци
-
1. август 2010. у 1:04 pm #85129
Barone
УчесникHmmm… Pa recimo ovaj sto sam ja naveo od 37 000din ima 3 USB, a ovaj sto si naveo od 46 000 ima samo 2 USB prikljucka… Mada neko rece najbolje sa 4. :angel:
Kada pogledam svakom se nadje mana… Evo taj model hvalite , svidjaju mi se sto neki drajveri ne trebaju…
Ali sad ispada veliki minus garancija od samo 12 meseci… Cak i ove skuplje sto si naveo modele isto garancija samo 12 meseci. Koja je fora??
I pitanje za zvuk- kako izgleda, jel je dovoljno ok ili i to dodje kao minus.
Isto deluje mi da baterija slabo drzi sa samo 2,5 sata- i to dodje kao minus?1. август 2010. у 1:11 pm #85130marelli
УчесникZvuk na G550 je solidan, zvucnici se nalaze na prednjoj ivici.
A za garanciju, pa hebiga, sta je tu je, jedino da uzmes nekog dell-a, on ima tri god. garancije. Ja sam, kao sto rekoh imao Vostra 1015, jeste 3god. garancije, ali kada pocnem da kucam po tastaturi presedne mi, neznam, ali mene je ona bas iritirala ….
Toshiba, koju sam za godinu dana bas arcio, i posle godinu dana je radila kao zmaj, Onaj HP 530 sam dao sestri, koji se koristi non-stop, klinci gledaju crtani igraju manje flesh igre na netu, ona na netu i radi kao zmaj, znaci 24/7 a imao je godinu dana garancije i bio najjefiniji…
Jedino da uzmes neki dobar brend sa odlicnim odnosom cena/perfomanse koji ce da traje i posle garancije, mislim, koji ce kvalitetom da kompenzuje malu garanciju … KAo sto rekoh to su, po meni, Toshiba, Sony, Lenovo, HP, Dell nije los ali ako uzmes klasu koja je iznad Vostra, npr. Studio …
1. август 2010. у 1:38 pm #85131Moneo
УчесникCitac kartica ti je poprilicno bespotreban sem ukoliko koristis dosta fotoaparat, meni cuci prazan jer aparat nemam, par puta sam ga mozda koristio cisto da probam kako radi a i externi brate ako vec ne mozes da zivis bez toga kosta 500din
Sa mobilnim telefonom sinhronizaciju mozes da obavis preko kabla ili bluetootha, tu ti takodje ne treba citac
3 USB porta sa sasvim dovoljna posto laptop ima i kameru i bluetooth integrisano, nece biti potrebe da prikljucujes to dodatno, dakle ostaje ti kada ustekas mis i kada bocnes neku flesku jedan slobodan usb port na koji mozes nakaciti stampac, skener ili eksterni HD ili nesto trece+ sigurno neces u isto vreme bratati sa svim ovim stvarima
Inace, zvucnici na laptopu generalno nisu nizasta uz izuzetke tu i tamo tako da to ne bi trebao da ti bude presudan kriterijum prilikom kupovine – nemoj time da se opterecujes, jer je najbolje ipak da uzmes neke dobre slusalice ili prikljucis laptop na externe zvucnike 😉1. август 2010. у 2:26 pm #85132na12
УчесникAko uzmes dobar brend garancija ti i nije od neke vaznosti,ako prezivi prvu godinu radice jos najmanje dve.Evo ja sam kupio HP pre tri godine koji je imao garanciju od samo 12 meseci,i evo jos uvek radi ko sat.Normalno moras laptop da odrzavas i nema da brines.
1. август 2010. у 4:21 pm #85133Barone
УчесникTo jeste… Sto se tice tog odrzavanja: jel ima neka caka oko toga… Recimo ne mogu da ga orvaram i izduvam prasinu. Jedino ako si mislio da ga ne forsiram mnogo kad je mnogo vruce ili hladno ili gde ima prasine… Cuo sam da je dobro da se izvuku baterije i da se ubace samo po potrebi ( kada se koriste ). Jel ima jos nesto oko odrzavanja?
1. август 2010. у 6:34 pm #85134DrLove73
УчесникSto se izduvavanja tice, nije neophodno da se otvara, iako pomaze. I izduvavanje kompresorom (ne prevelik pritisak) kroz resetke ventilace ce u mnogome pomoci. Tu bi onda trebalo malko cesce, ali pomoci ce sigurno, posto je najveci problem sam ventilator. Ostali delovi se ne napune prasinom (toliko). Svaka 3 meseca bi bilo pametno.
Sto se tice baterija, one su Litijum-Jonske sto znaci da nemaju memoriju punjenja, tj. uvek se pune i prazne 100% (naravno to opadne sa vremenom, ali samo zbog “pohabanosti”). Koliko sam ja upoznat sa procesom, svaki laptop ustvari ima ugradjen UPS uredjaj koji prebacuje sa 220V na bateriju samo kada nema napona na 220V, a ne stalno. Tako da je po meni totalni idiotizam da prenosni racunar ne bude prenosan zato sto mu je izvadjena baterija. Onda lepo kupis desktop racunar pa mozes i da mu delove menjas po zelji.
Na PII Toshibi mi je baterija crkla tek posle 5-6 godina od dana proizvodnje, a sa ovim MSI koji imam oko 3 godine ako se ne varam baterija izdrzi bar 2h iako je nikada nisam vadio, a kada god sam bio blizu struje punio sam ga da bi mi baterija uvek bila puna ako nestane struje ili moram na teren.
1. август 2010. у 7:41 pm #85135marelli
УчесникMoras da laptop cistis od prasine na mestu gde ti je vent, inace kada se ona resetka hladnjaka na puni prasinom pocinje temperatura komponenti da raste i vent pocinje da bude bucniji.
Kad vec sada pisem o tome, zaboravio sam da napomenem i tu prednost, po meni, Lenova, koji je skidanjem jedne plastike na dnu laptopa omogucio direktan prilas ventu, pa je samim tim omoguceno i lako ciscenje istog.
Pre nego sto sam uzeo Lenovo, citao sam na netu neke testove o Lenovu G550 pa mi je ovo bio jos jedam plus da uzmem Lenovo, mogusnost lakog odrzavanja venta.
Mislim da sam negde video za kupiti bocicu sa kompresovanim vazduhom, kojom, takodje mozes da izduvas prasinu.
Mada, ja moje laptopove drzim, po mogucstvu sto cistije, i cistim mesta od prasine na kojima se nalaze. Kada ih ne koristim, obavezno ih prekrijem necim.
Znam neke ljude, koji su ovakvom zastitom, slabo i cistili kompove jer im se i nisu prljali prasinom.
Mada, cim vidis da krenu da se povecavaju temperature komponenti, da se vent jace cuje ili da se masina gasi, znaci da je vreme za ciscenje.Kod Toshibe je morala da se skine tastatura, skines gomilu zavrtnja, otvoris ga, pa moras da izvadis plocu da bi dosao do venta, uzas zivi ako neznas gde da cackas ….
Sto se baterije tice, ako ces ga vise koritstiti na adapteru, onda napunis bateriju negde oko 40% izvadis je i drzis na nekom hladnom mestu, negde preporucuju u frizideru jer im toplota ne odgovara, kao i samom laptopu…. da sad ne tupim, imas odlican text OVDE. Ali to otom potom, kada kupis lapca, lepo odes i procitas. Takodje, ako imas prethodni broj Sveta Kompjutera, znaci broj za jul, u njemu ces naci takodje, odlican text o baterijama za laptopove.
E sad, ima jedna fora, na MacBook-ovima preporucuju da se jednom mesecno kalibrise baterija, znaci, ispraznis je skroz, da ti se laptop sam iskljuci, pa je napunis do maximuma, nisam nasao nigde da li to vazi i za PC laptopove. Mada zasto ne.Sad se setih, evo ti TEST Lenova G550, model je malo jaci od onog koji si ti naveo.
A za citac kartica, kao sto rece moon, ako se ne smaras fotoaparatom, sta ce ti, ja to nikada nisam ni koristio.
Meni je trebala masina koja ce da tera *BSD-ove i Linux bez problema, bez ikakvih, za mene dodatnih smaracina. Sto, ja mislim, da sam Lenovom i dobio.E da, i veoma korisno je, da mu prilikom rada nikad ne blokiras izlaz za vazduh kod venta, znam da je glupo sto kazem , ali vidjao sam pajsere koji uopste ne brinu o svojim laptopovima pa to rade i na ovakav nacin, i bilo bi pozeljno da kada radis na njemu nesto zahtevno, da ga odignes malo od povrsine na kojoj je, ili da mu kupis neki laptop holder ili neki notepal sa ventovima koji se kace na USB, zbog bolje cirkulacije vazduha i samim tim boljeg hladjenja.
Najvise sto moze da naskodi laptopu je toplota.1. август 2010. у 9:45 pm #85136Punky
УчесникJa imam samo reci pohvale za Dell Vostro a860 koji ja imam…dosao je sa Ubuntu i svaki distro koji sam do sad probao je radio out of box, garanciju ima 3 god i to sto sam do sad naveo je za mene sasvim bilo dovoljno da se odlucim za ovaj model…
2. август 2010. у 1:15 pm #85137marelli
Учесникpanky, koja je konfiguracija tvoj Vostro.
Nije los Dell, neznam kakva je Inspirion serija, ali zato je DELL studio odlican i + 3 god. garancija.
Neznam, kao sto rekoh DELL je odlican , samo mene je nervirala tastatura, ili sam pa ja velika picajzla. 😮4. август 2010. у 3:46 pm #85138enkidu
УчесникNa PII Toshibi mi je baterija crkla tek posle 5-6 godina od dana proizvodnje, a sa ovim MSI koji imam oko 3 godine ako se ne varam baterija izdrzi bar 2h iako je nikada nisam vadio, a kada god sam bio blizu struje punio sam ga da bi mi baterija uvek bila puna ako nestane struje ili moram na teren.
Moja iskustva po ovom pitanju su sasvim drugačija. HP 6820s (veliki ekran, numerička tastatura) koristim baš u pravom smislu kao “desktop replacement” – donesem ga na posao, uključim u struju, tako stoji dobar deo dana, posle isključim i nosim kući – dakle baterija stalno unutra i stalno puna. Za nekih pola godine autonomija je pala sa 2-2.5 h na ne više od 40-ak minuta!! E, onda sam se setio da bih mogao i da vadim tu jadnu bateriju, i sada posle narednih godinu i po kapacitet je manje-više nepromenjen. Što se sasvim poklapa sa ovim tekstom koji je marelli linkovao – kamo sreće da sam ranije pročitao.
Ovo nije toliko vezano za izbor računara koliko za izbor torbe – ako nameravaš da ti laptop većinu vremena bude u dužim intervalima uključen u struju, traži torbu u kojoj ima mesta da se baterija nosi odvojeno.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.