Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Laptop i Linux, preporuka…
- This topic has 46 одговора, 18 гласова, and was last updated 14 years, 2 months раније by pingo.
-
АуторЧланци
-
1. август 2010. у 9:25 am #85119DrLove73Учесник
Moje iskustvo sa Lap-topovima, tj radu na njima kroz odrzavanje po firmama i od pojedinaca kada traze da im nesto podesim, je da mi se Toshiba najmanje svidja od svih. Poklopac sa monitorom im se jako klati posle nekoliko godina, vise nego kod ostalih, a i nekako ne zadovoljavaju kod brzine. Barem 6-7 starijih Toshiba sam koristio/podesavao i ni njihovi vlasnici nisu bas zadovoljni kako se drze.
Lenovo je malo bolji po tom pitanju, ali oni dosta konektora drze nazad.
Po mom iskustvu (10 godina kao serviser racunara, 6 godina koristim razne laptopove pocevsi od polovne Toshiba Sattelite S4010 sa PII-233MHz/64RAM, konektori postavljeni nazad su jako ne prakticni ako planiras da racunar nosis/premestas dok radis, ili da ga drzis u krilu dok si u krevetu na primer.
Takodje, broj USB konektora je IZUZETNO vazan, utakni USB mis, stampac i kamericu i ako nemas 4 porta nemozes da utaknes flash-ku, o skeneru da i ne govorim. A dokupljivanje USB hub-a po meni samo komplikuje prebacivanje ukljucenog racunara sa jednog mesta na drugo.
Mnogi inicijalno zanemare ergonomiju rada na racunaru, pa se kasnije kaju. Nije svejedno ako kupis laptop koji npr ima kvazi numericku tastaturu ali mu je taster Enter postavljen gde obicno stoji 0/Insert taster pa se onda tako patis sledecih 4-5 godina. Ovo sam video na jednom eMachines laptop-u kupljenom za racunovodstvenu agenciju.
Zato ti je moj savet da NIKAKO ne kupujes samo na osnovu komponenata vec da ih sve licno isprobas, ili makar one koje planiras da kupis. Sve sto te bude nerviralo u startu ce te sve vise nervirati kasnije tokom exploatacije. To ti je kao sa suprugom, ako te nesto malo nervira na pocetku, kasnije se samo moze pogorsavati.
Proveru kompatibilnosti sa Linux-om treba izvesti u 2-3 faze. Prvo proveri na Linux forumima i blogovima da li se ljudi zale da imaju problema sa doticnim laptop-om i sta je u pitanju. dalje vidi koje tacno komponente budu unutra. Mislim da Dell i HP vole da stave Intelove ili Broadcom wireless kartice, pa ces mozda morati da se patis sa ndiswrapperom. Neki od laptop-ova imaju SiS chipset koji je po meni loseg kvaliteta generalno, pa pazi da ne zavrsis sa njim.
DODATI (vidi moj sledeci post)Brzina procesora i velicina HDD-a po meni nisu toliko bitni ili vredni da zbog njih biras nesto ergonomski losiji model. HDD mozes kasnije zamenuti, ili samo dodati USB HDD, a procesor ces retko STVARNO opteretiti, pose4bno na duze vreme da bi to imalo nekog overall uticaja. Ali ce ti zato svaka ergonomska sitnica jako smetati sveki put kada ga uzmes u ruke.
1. август 2010. у 9:26 am #85120na12УчесникNije los ni ovaj lenovo G555 Athlon II M320
Model: Lenovo G555 Athlon II M320
Ekran: 15.6 ” WXGA VibrantView LED Backlight (Glossy) 1366×768 piksela
Procesor: AMD Athlon™II X2 Dual-Core Processor M320 2.1GHz, FSB 3600MHz, 1MB L2
Chipset: Ati Chipset
Memorija: 2GB (2GB x 1) DDR2 800MHz SDRAM
Grafička karta:ATI Mobility Radeon HD 4200 sa dodeljene 256MB sistemske memorije
HDD: 320GB SATA 5400rpm
Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti Dual Layer
Mrežni adapter: Broadcom Gigabitni LAN 10/100/1000 Mbps
Wireless: Broadcom Wireless LAN (802.11a/b/g/n)
Slotovi: 5 u 1 citac kartica (MS, MSpro, MMC, SD, xD)
Konektori: 3 x USB
Kamera: Bison 0.3 MegaPiksela web kamera sa mikrofonom
Zvučnici: Integrisani stereo zvucnici
Baterija: 6 ćelija Lithium Ion (Li-Ion)
Operativni sistem: nema
Ostalo: tastatura pune veličine sa izdvojenim numeričkim delom
Garancija: 12 meseci1. август 2010. у 9:30 am #85121DrLove73УчесникDODATO u prethodni post, gde pise DODATI:
Sledeci korak je da u tu mashinu ubacis neku dobru LiveCD disribuciju i vidis sta je sve prepoznala, kao i da odradis lspci > lspci.txt i snimis taj txt fajl na usb pa kasnije proucis za sta sve imas drajvere.1. август 2010. у 9:41 am #85122n.radetaУчесникМоја препорука:
LenovoG550 T4400 3GB/320GB
Procesor Intel® Core™ Duo T4400 2.2GHz 1MB FSB800
Chipset Chipset GL40
Memorija 3072MB (3GB) DDR3 1066MHz
HDD 320GB SATA 5400rpm
Monitor 15.6″ LED HD BrightView (1366 x 768)
Grafička karta Intel GMA 4500M do 384mb deljene memorije
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučnici Stereo Speakers
Mrežna karta 10/100 Ethernet
Wireless 802.11 a/b/g
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija 6 cell
Težina 2.7 kg.Цена од 39 000 – 41 000 дин, зависи где.
На линуксу све ради „одмах из кутије“, тестирао сам на Убунтуу и Дебиану, само
је потребно накнадно убацити драјвер за бежичну.Тастери Page up и Page Down су лоше угњеждени међу стрелице
тако да уме да нервира када промашиш и пошаље те где не треба.Чврсто је склепан као и већина Ленова, ја сам лично задовољан.
1. август 2010. у 9:52 am #85123MoneoУчесникKratko i jasno – uzmi bilo sta sto je Intel based, ne bi ti bas preporucio AMD jer sam ja mecku rodio dok nisam namestio neke stvari (HP Compaq 615, AMD Turion na 2,2 Ghz ,Radeon HD 3200 integrusa i AMD 780 cipset)
U sustini radi sve to ok ali imaces muka sa drajverima za ATI kartice- ja sam se recimo nacekao da krenem da koristim Arch linux jer je AMD kilavio da izbaci novu verziju drajvera za novi X, opet i ti isti drajveri imaju svojih momenata i neke stvari ne rade kako treba (recimo sa najnovijim X-om je 2d accel spora jer se preslo na novu DRI arhitekturu kod novog ATI drajvera)
Istina, postoji slobodni drajver ali nije ni on savrsen pogotovu u slucaju laptopa jer power managment nije na nivou zvanicnog drajvera (ATI powerplay) pa ce ti se laptop grejati verovatno vise nego sto treba (ovo doduse jos nisam probao sa radeon drajverima, ali kod radeonhd drajvera je tako)
Ukratko, AMD ne ume da napise drajver za graficku kako treba tako da ti je moj savet da ganjas upravo zbog ovakvih stvari neki Intel bilo sa Intel integrusom ili Nvidia grafikom, ustedeces sebi dosta zivaca i vremena pogotovu u slucaju Intela gde ti je drajver vec u samom X-u
Takodje zajebavao me i ACPI ali sam posle dosta muke to uspeo da sredim tako sto sam provalio da treba da blacklistujes pojedine module koji prilikom boot-a sa ukljucenim acpi-jem ruse sistem
Sto se tice ostatka hardvera na mom lapu sve je ostalo podrzano u linux kernelu – zvuk je SB ATI Azalia HDA, procesor ima podrsku za cpuscaling, kamera i bluetooth rade otb, pretpostavljam i express slot koga nisam probao, jedino se nisam baktao sa dial-up modemom (mislim da je neki Agere HD i da ne radi) a i iskreno koji ce mi pored ADSL-a i wireless-a
Za Broadcom wireless, doduse, mora da se instalira dodatni drajver ali to je boza odraditi, a i kod dosta distroa imas u repoima spremljen paket dok kod nekih distroa npr Ubuntu u samoj distribuciji imas drajver pa ce ti raditi i to otb
Dakle zaobidji AMD, moj savet i izbor tako da pretragu suzi na Intel masine sa Intel ili Nvidia grafikom 😉1. август 2010. у 10:14 am #85124MoneoУчесникI jos nesto, vrlo bitna stavka kod laptopa je GARANCIJA
Jer ako ne daj Boze nesto rikne delovi za laptop su jezivo skupi tako da treba gledati da garancija bude 2 godine ili vise, po mogucstvu
Sada procitah jos jednom Baroneov post i ako te igranje ne zanima definitivno treba da uzmes nesto sa Intel grafikom, nema onda smisla ganjati nesto sa ATI-jem
Onaj Lenovo G550 deluje kao ok solucija, cena 42k din
Takodje, gledaj da laptop ima bar 3 USB porta (dva jednostavno nije dovoljno jer ce ti jedan automatski biti rezervisan za mis jelte O0)
E da – od masina koje imaju SIS i VIA cipsetove bezi kao djavo od krsta – to ni na Windozama ne radi kako treba 😀 a glavni problem kod njih je drajver za grafiku koji je tek u povoju (pogotovu SIS, VIA ima kakvu takvu podrsku kroz OpenChrome projekat, naravno mislim na 3d accel)1. август 2010. у 10:43 am #85125marelliУчесникJa sam krenuo sa FSC koji je imao AMD procesor, nesecam se koji cip set, i bila je nVidia grefika, tu nista nije radilo, cak nije ni butovalo.
Imao sam i HP 530 sa Intelovim procesorom i X3100 grafikom, tu je radilo sve.
Posle toga sam kupio TOSHIBU sa C2D procesorom i 4500 grafikom, i tu je sve radilo savrseno, kasnije kupujem Dell-a vostro 1015 isto sa C2D procesorom i Intelovom integrisanom grafikom, i tu sve radi savrseno, samo me je kod njega nervirala tastatura, pritisnes taster, i cela se zatalasa, a da, komp dolazi sa jednim zvicnikom, sto me je posebno iritiralo, jedino pozitivno je garancija od tri godine.Prosle nedelje sam kupio Lenovo G550, isti onaj koji je barone naveo:
Lenovo G550 T3100 1.9GHz
Procesor: Intel Core Duo T3100 1.9GHz
Memorija: 2GB DDR3
Hard disk: 250GB, 5400rpm
Display: 15.6” LED WXGA 1366×768
Grafika: Intel GMA 4500M
Optika: DVD±R/RW
LAN, WLAN, BlueTooth, Express card slot, 3 x USB 2.0, web cam
Baterija: Li-Ion 6 cell
Garancija: 12 mesecisve radi savrseno, jeste malo ruzan na izgleda, ali kvalitet je za tu klasu iznad proseka. Imas 15.6 LED monitor, imas i numericku tastaturu, sto npr. meni dosta znaci. Tih je, jeste da vent radi uvek, ali , kao sto rekoh to nesmeta, jer je tih, i sto mi je , isto bitno, na povrsinama gde mi stoje dlanovi se ne greje uopste.
Maltretirao sam ga pre neki dan po onim vrucinama, i za divno cudo ostao je hladan.Znaci, bezi od laptopova sa AMD procesorom i ATi grafikom. Od sada uzimam samo laptopove sa Intelovim procesorom i Intelovom grafikom, ova integrusa mi zadovoljava potrebe, ali ako hoces neku diskretnu grafiku, najbolja je varijanta sa nVidijom.
Od brendova bih preporucio HP, TOSHIBA, Lenovo ili SONY, ovaj zadnji je po meni bez premca, ali i cene SONY-jevih laptopova su vrhunske, preskupi su u svakoj klasi.
Od MSI i Asusa bezi, pogotovo od MSI koji po difoltu dolaze sjebani, ili se u kratkom roku sjebu.
Kao sto rekoh, za mene, iz mog iskustva su najbolji japanci, ali posle jabuke. 😉 Mada sam i sa Lenovom prezadovoljan, jeste da nije ThinkPad serija, ali ….EDIT
e da, i baterija odlicno drzi, tu, 2-2.5 sata, u zavisnosti sta radis
ako te nesto zanima, a odlucio si se za Lenovo G550, slobodno pitaj
mada, da sam imao kinte, uzeo bih Lenovo 560 sa Core i3 procesorom
1. август 2010. у 11:43 am #85126LINUSERУчесник..Od sada uzimam samo laptopove sa Intelovim procesorom i Intelovom grafikom..
Slazem se. Preporuka – Lenovo!
1. август 2010. у 12:34 pm #85127tux666УчесникLenovo G550A sve O0 touchpad klik mi smetalo, pa iskljucio i sad stvarno radi sve sto mi treba 🙂 jedino citac kartice nisam probao jos.
1. август 2010. у 12:58 pm #85128marelliУчесникPosto sam G550 kupio polovan, tip od koga sam ga kupio je na njemu instalirao 7-cu, u kojoj nije radio deo za skolovanje na touchpad-u, kada sam instalirao CentOS i Fedoru, to je proradilo odmah.
I jos nesto sto mi se svidja kod Lenova, dok npr. mi se nije svidjalo kod Toshibe, funkcijski taasteri (tasteri uz pomoc kojih iskljucujes monitor, iskljucujes touchpad …) rade bez obzira da li instalirao drajvere za njih u OS-u ili ne, hocu reci da su nezavisni od drajvera za OS. Kao sto rekoh, kod Toshibe si morao da instaliras drajvere, u Window$u je sve radilo OK, ali u Linuxu ne bas ….
Aha, da napomenem, Lenovo G550, onaj sa celeronom, ima 3 USB prikljucaka, nema citac kartica (meni ne treba) … e hebiga, nisam pri njemu da ga opisem u potpunosti, mada moze da se nadje opis na netu ….
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.