Početak › Forumi › Linuks distribucije › Ubuntu,Mint,… › Kubuntu-problemcici!?!
- This topic has 38 odgovora, 12 glasova, and was last updated 19 years, 9 months ranije by
votan.
-
AutorČlanci
-
29. avgust 2006. u 8:29 am #7746
votan
UčesnikSvjeze instaliran Kubuntu 6.06 i idemo redom:
#1 Kad sam pokrenuo firefox, dobijam sledece:
novak@kompjuter:~/firefox$ ./firefox
./firefox-bin: error while loading shared libraries: libgtk-x11-2.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
novak@kompjuter:~/firefox$ ./firefox-bin
./firefox-bin: error while loading shared libraries: libmozjs.so: cannot open shared object file: No such file or directoryPokusao sam da instaliram libgtk-x11-2.0.so.0, ali ga nema.
Opera sluzi, ali navika je druga priroda.#2 Slika na Kubuntu mi je pomjerena za koji mm u desno, pa kad je centriram i predjem u WinXP, onda je pomjerena u lijevo, pa posle centriranja – u Kubuntu opet u desno. Smarajuce i iritirajuce.
#3 U /etc/rc.local sam upisao neke komande* (za modem Intel-536), ali posle restarta uvijek mi Kppp prijavi da nema /dev/modem, pa moram da kucam u terminalu sve ispocetka.
* preciznije ove:
cd /opt/Intel-536
insmod -f Intel536.ko
mknod /dev/536ep c 240 1
ln -s /dev/536ep /dev/modem
exit 0#4 Kako da na desktop postavim ikonice za trash i Home folder???
Pomagajte!
29. avgust 2006. u 9:11 am #47174Moneo
UčesnikKako si instalirao Firefox-pretpostavljam rucno,ne treba tako nego sve preko adepta-izberes sta hoces a on svuce sa neta+sve zavisnosti….
Pre toga treba da u adeptu uncomment-ujes stavke sa repoi-ima-kliknes desnim dugmetom pa enable,pa na refresh da osvezi bazu…
Skripte treba da upises ne tu vec tamo gde ti se nalaze svi init nivoi-tu isto imas(valjda) rc.local,stvarno zaboravih sad kako i gde jer koristim Slack….29. avgust 2006. u 9:17 am #47175votan
UčesnikA o istom trosku i ovo. Pri kompajliranju, dobijam sledece:
checking for gcc… gcc
checking for C compiler default output file name… configure: error: C compiler cannot create executablesiako imam instalirane gcc i gcc-4.0
@Seleuk
Posto vec imam firefox.tar.gz koja je 8,1MB, reko da neskidam preko dial-up-a.
A repozitorijumi u adept su sredjeni, posto sam instalirao codece.29. avgust 2006. u 9:26 am #47176Cartman
Učesnik#2 Slika na Kubuntu mi je pomjerena za koji mm u desno, pa kad je centriram i predjem u WinXP, onda je pomjerena u lijevo, pa posle centriranja – u Kubuntu opet u desno. Smarajuce i iritirajuce.
To je zato što si u Win sliku centrirao preko opcije za centriranje u podešavanjima za grafičku, a ne preko motintora.
Centriraj sliku (preko monitora) u Kubuntu, a onda odi u Win i tamo otvori podešavanja grafičke kartice, nađi opciju za centriranje, nacentriraj sliku preko nje (ne preko monitora) i onda će slika na ekranu da ti bude centrirana i u Win i u Linux.
29. avgust 2006. u 9:35 am #47177Moneo
UčesnikSada sam podigao Kubuntu sa livecd-a i njemu se rc.local zaista nalazi u etc-uh sto mrzim SysV init sistem…
Pokusaj da mu das dozvole za izvrsavanje,mozda upali-chmod +x /etc/rc.local nemam ideju sta drugo moze da bude jer bi trebalo da radi out-of-the-box….
Znaci,takodje instaliraj FF preko adept-a i bice u redu-znam,znam-moras da svlacis
Pogledaj ovde ako vec nisi,ima dosta korisnih stvari,iako je za Ubuntu,stvar je ista jer je Kubuntu isto to samo sa KDE okruzenjem 🙂http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper
PoZ!
29. avgust 2006. u 11:39 am #47178kosmi
Učesnik@Miroslav
Vrlo dovitljivo, ali se meni to sa fglrx-om ne dešava, a sa mesom da.
@Votan
Prouči ovo: https://help.ubuntu.com/community/DialupModemHowto29. avgust 2006. u 11:41 am #47179Vladimir
UčesnikTo za sliku je univerzalan problem za sve distribucije. Treba da instaliraš nvida-in drajver za grafičku. Ne znam kakve to oni drajvere stavljaju po default-u (samo znam da im ne radi openGL), ali koju god da sam distribuciju instalirao meni je slika bila pomerena, sve dok nisam instalirao drajver sa Interneta.
29. avgust 2006. u 2:34 pm #47180votan
UčesnikNamjestio sam sliku po Miroslavovom uputstvu, a Kppp nalazi modem po Seleuk-ovom.
Naklon. 🙂
A sta da radim sa gcc kompajlerom? Imam neke sitne programcice koje bi trebalo kompajlirati.
#4 Kako da na desktop postavim ikonice za trash i Home folder???
29. avgust 2006. u 2:52 pm #47181Moneo
UčesnikZa kompajliranje sitnijih aplikacija su ti potrebni samo kernel hederi,a ako hoces da kompajliras sve bez ogranicenja trebace ti i kernel source i ostale stvari iz development serije-potrazi ih i skini preko adept-a(mislim da ces se lako snaci),posto Kubnutu ne dolazi ni sa kernel-hederima,ako se ne varam,vec samo sa kompajlerom,za razliku od Ubuntu-a….
PoZ!24. septembar 2006. u 8:42 am #47182votan
UčesnikSnasao sam se po gore navedenim pitanjima, ali sad!!!
Skinuo sam ove nove drajvere NVIDIA-Linux-x86-1.0-9625-pkg0.run i instalirao ih. (GeForce4). Sve je proslo manje-vise bez problema (osim poruka da nemam neki SDL/environment i jos nekih), ali kada sam presao u graficko (telinit 2) logo nvidie je bio tu i sve je radilo (jes da je refresh bio na 40 Hz), medjutim sve je namjesteno i sinoc je radilo.
Jutros kad sam ga upalio, krene sve po redu (Kubuntu ekran), sistemske poruke, i kad treba da predje u X, ponovo mi da Kubuntu ekran i nikudj. Sta bi?
Da nije sinoc radilo, pa ni po jada! -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.