Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › KDE 4.6
- This topic has 33 одговора, 11 гласова, and was last updated 15 years, 6 months раније by
dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
27. јануар 2011. у 11:27 pm #86451
Sioux
Гост[quote=Moneo]Jeste, verovatno je i krivica ATI drajvera sto covek ne moze da se uloguje, nije mi jasno kakve to veze ima sa ATI drajverima :p
Ma može ali samo ako je neispravna.. :Sp
Ma dajte, ja vozim ATI i jedini mi je problem što prekowine-a ne radi dobro SC2.27. јануар 2011. у 11:32 pm #86452Moneo
ГостNe vidim kako moze da se zamrzne na ucitavanju KDE-a zbog drajvera?
Da drajveri prave problem ne bi hteo Xorg ni da se podigne :p
Ocigledno je update KDE-a na novu verziju nesto poremetio, desava se
Ja koristim ATI drajvere i kartice otkako koristim i linux, i nikad mi se zbog njih nije bilo sta zakucalo – problemi se manifestuju u losim performansama (3D kod slobodnih, a 2D kod vlasnickih) i nedoradjenom power managmentu (slobodni drajveri)
EDIT – tek sada videh sta je napisao Siuox – pa da, kada sam ja svojevremeno terao slobodne drajvere i imao Radeon 9600 na desktopu jedini problem koji sam imao su lose 3D performanse u Wine-u sto je standardna boljka slobodnih drajvera – doduse manje zahtevne igre tipa Starcraft i World Of Goo su picile samo tako 😉
A pre toga sam koristio vlasnicke drajvere na kojima su sve igre radile ok, bar one koje rade dobro i preko Wine – na slobodan drajver sam presao zbog nove verzije X-a i prestanka zvanicne ATI podrske za isti od te verzije pa nadalje 🙂27. јануар 2011. у 11:42 pm #86453Andersen
ГостIli bi mogao da se podigne X, ali neki desktop efekti koji su po defaultu ukljuceni ne mogu da budu realizovani (recimo composite ekstenzija nije ukljucena ili podesena), sto mozda moze da dovede do “zakucavanja”. Nagadjam, ne tvrdim da sam u pravu, ali ne bih da iskljucim i tu opciju.
28. јануар 2011. у 12:07 am #86454Moneo
ГостU novim verzijama Xorg-a je composite ekstenzija ukljucena po defaultu, a ako se ne varam u zavisnosti od mogucnosti kartice sam KDE postavlja odgovarajuca setovanja – tj ako nema 3d accel nece biti ni ukljuceni efekti 😉
28. јануар 2011. у 5:16 am #86455Kosava
ГостProbao novi KDE i veoma sam zadovoljanm, moram još jednu stvar da napomem za one koji imaju gličeve na linuxu sa ATI karticama, neka installiraju KDE na windowsu, primetiće sigurno prijatniji rad 😉
28. јануар 2011. у 7:39 am #86456nemp
ГостKakav crni stabilan rad,ja ne mogu uopste da se logujem.Jednostavno se zamrzne kod onih ikona na pocetku.Ludilo jedno,svaki put sve losije i losije,u prethodnim verzijama sam makar mogao da se ulogujem.Mozda to ima veze sa ATI kartom koju imam,ali bas me vise briga za kde,openbox i ostalo drustvo se uopste ne zale na grafiku.Iskreno,veoma sam se razocarao.Toliko programera radi na tom projektu,a opet jedan openbox koga je napisala jedna zena bolje radi. :~
:crown:
28. јануар 2011. у 8:04 am #86457nemp
ГостKao bivši KDE korisnik i dalje sam mišljenja da je KDE desktop svoj vrhunac upotrebljivosti dostigao u verziji 3.5.10. Nakon verzije 4.x upotrebljivost je menjao za lepotu… Kada testiram KDE nekako stičem utisak da je pravljen za “paradiranje” i dokazivanje. Desktop bi trebao da omogući korisniku transparentan rad i da mu ne smeta prilikom obavljanja nekog posla… U svakom slučaju dobar je kada treba impresionirati klince iz komšiluka ili zagrižene windows obožavatelje (mada je njih teško impresionirati, oni su već u mašini)…
28. јануар 2011. у 8:31 am #86458na12
ГостEvo da se javim da sam uspeo da se ulogujem.Znaci pomoglo je pravljenje novog user-a i logovanje preko kdm-a(prethodno sam koristio gdm).Stari user nece ni sa kdm.Kao sto je primeceno vec,sa ATI kartama postoje razni problemi,od iscrtavanja prozora pa do toga da sa slobodnim drajverom nije moguce ukljuciti efekte u ovoj verziji,u prethodnoj je moglo.Sve u svemu razocaranje na svakom koraku,kakva mi to treba grafika da bi se ovo moglo terati da radi kako treba.Pa neke igre rade bez ikakvih problema,npr. World of Goo,a jedno desktop okruzenje ne moze,vec mu treba jaca grafika,to je dovoljno napisati,nista vise ne treba reci i sve je jasno.
28. јануар 2011. у 10:49 am #86459tomaja
ГостMislim da nije problem u jačini grafičke karte nego u lošim ili bolje rečeno nedorađenim drajverima. KDE je prepun novih desktop unapređenja koji zahtevaju dobru 2D/3D podršku u drajverima, koje nisu samo puka podrška za OpenGL. Na žalost, to sa AMD/ATI nije slučaj u potpunosti.
Intelovi čipovi, ipak znatno slabiji od većine modernih ATI kartica, izlaze sa novim KDE-om na kraj bez ikakvih većih problema, bar je tako moje iskustvo. Nemam ništa protiv ATI-ja, koji ima recimo bolje drajvere od NVIDIA za Windowse, ali na Linux sistemu to nikako nije slučaj.
Srećom, kvalitetnih WM i DE ima koliko ti duša ište, a i nije ih teško isprobati, pa nam uvek ostaje da izaberemo nešto drugo.28. јануар 2011. у 11:13 am #86460Moneo
ГостProbao novi KDE i veoma sam zadovoljanm, moram još jednu stvar da napomem za one koji imaju gličeve na linuxu sa ATI karticama, neka installiraju KDE na windowsu, primetiće sigurno prijatniji rad 😉
E sada zaista nema potrebe za takvim komentarima – nesto tipa ako ti ne odgovara linux, predji na Windows 🙂
Ja sam AMD based laptop uzeo jer je u to vreme i za te pare bio ubedljivo najbolja kupovina, prosto je pored njega gre’ota bilo uzeti bilo sta drugo – za iste pare sam dobio 320GB HD u odnosu na 160 ili 250 kod drugih modela sa slicnom cenom, zatim integrisani Radeon HD 3200 koji ima kudikamo bolje performanse nego integrisani Intel (recimo Crysis na medium detaljima radi sasvim ok) a kao slag na tortu dobio sam zajedno sa laptopom gratis i vise nego dobru HP torbu 8)
I pomalo je neozbiljno reci nesto u fazonu, ko ti je kriv sto imas ATI – pa taj ATI je jedan od najvecih proizvodjaca grafickih cipova i svaka druga konfiguracija ima njegovu grafiku, tek da ne pominjem diskretne i integrisane grafike na laptopovovima
I kao sto rekoh KDE 4 kod mene RADI KAKO TREBA – samo ostaje taj glitch sa iscrtavanjem prozora na sekund-dva, nije to toliko ni strasno ali se ipak primecuje
Inace, jedini problem koji sam imao pre toga je da mi nisu radili fn tasteri za regulisanje svetla na laptopu – i prilicno sam siguran da je probleme pravio powerdevil (bug je btw registrovan, i ispravljen je u KDE 4.6) jer u Gnome ti isti tasteri rade bez problema, a slicno je bilo i za bluetooth sve dok nisu ubacili bludevil i sada mi bluetooth radi (a npr preko Blumana radi ok, tako da je opet to bio problem do KDE servisa)
Te tako sitnice pokazuju da KDE jos uvek nije dovrsen kako dolikuje, mada ne kazem da se ne trude sa svakom novom verzijom 🙂
I ovo sto je rekao nemp kao ja da sam rekao – rabim KDE 4 vec poduze i zaista provejava utisak da se sve podredjuje eyecandy-ju a sve ostalo gura u drugi plan 😉Cudno, nikad nisam imao problema sa slobodnim drajverima, KDE efektima i okruzenjem generalno – stavise, efekti bolje rade nego na Catalyst drajverima, ja slobodne drajvere ne koristim samo zbog nedoradjenog power managmenta, a i nesto preterano ne varim KMS 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.