Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › KDE 4.6
- This topic has 33 odgovora, 11 glasova, and was last updated 15 years, 6 months ranije by
dukenukem_4d.
-
AutorČlanci
-
26. januar 2011. u 6:37 pm #12266
tomaja
Glavni majstorObjavljena je finalna verzija KDE (SC) 4.6 desktop kruženja. Značajan unapređenja se odnose na KDE Plazma radne prostore, KDE aplikacije i KDE Platformu. U narednih par dana se očekuje na repoima većine popularnih Linux distribucija.
Ko želi, novi KDE 4.6 može preuzeti ovde.

Ukoliko neko bude imao prve utiske može slobodno ovde da ih prezentuje 😉
linux4life
26. januar 2011. u 6:58 pm #86401Moneo
GostVerovatno ce uskoro uleteti i u zvanicni Arch repo
Nadam se da su poradili i na dosta bitnijim stvarima – pre svega mislim na performanse i sistemsku zahtevnost, ovaku coveku provejava utisak da je KDE 4 bloatware jos od prve verzije :p26. januar 2011. u 7:50 pm #86409na12
GostLepo izgleda,jos samo da ga nameste da bude upotrebljiv.Probacu ga cim uleti u repo,pa javljam utiske.
26. januar 2011. u 8:36 pm #86412dens
GostNekoliko godina imam isti računar.. niti šta dodajem, niti oduzimam.
Jedino što radim je s vremena na vreme i to ne previše često, izmena verzije Linux-a.Imao sam ovde i KDE3.5 koga svi hvale i prošao kroz prve mušičave verzije KDE4.
Sada sam na Kubuntu 10.04.Moje mišljenje koje ću izneti zasnovano je na svakodnevnom iskustvu, glasi:
Nijedan OS, se kod mene nije brže podizao, nikada od tekuće verzije koju sada imam.
Ne znam koliko je to doprinos upstart-a koji gura ubuntu a podržavaju i neki drugi, ali moram reći da je meni KDE4 u 10.04 kubuntu, mnogo brži od KDE3.x i od prvih verzija KDE4 serije.
Tako da mislim da, bar što se mene tiče, više ne stoji ta priča o četvorci koja se nekako rutinski ponavlja po forumima kao neka mantra..
Pozdrav.
26. januar 2011. u 8:39 pm #86414tomaja
GostJa imam pozitivna iskustva sa novijim verzijama KDE-a. U odnosu na 4.4 i Mandrivu, KDE 4.5.5 na Arch-u radi dosta brže (isti hardver i gotovo isti NVIDIA drajveri). Nadam se nastavku tog trenda sa 4.6-icom.
26. januar 2011. u 9:12 pm #86416Moneo
GostE pa problem je u sporom isrctavanju prozora – dakle upalis aplikaciju i vidi se sivi prozor umesto sadrzaja par sekundi, jednostavno bode oci
A problem ko ce ga znati – drajveri, Xorg, KDE ili nesto trece?
Probao Kubuntu 10.4 kao live (Xorg 1.8, slobodni ATI drajveri u paketu, KDE 4.4 ista stvar), Arch Linux (Xorg 1.9, Catalyst drajveri, KDE 4.5.5 opet ista stvar, a probao sam i sa slobodnim ATI drajverima i to jos GIT i sa sve KMS-om i nisam primetio neku razliku) i namerno sam uzeo Kubuntu 10.4 da vidim da eventualno ne zeza novi X ili verzija KDE-a ali problem je ipak tu
Iskljucivao efekte menjao tip renderinga na raster, instalirao pecovan Xorg 1.9 koji bi trebao da smanji spor minimize/maximize sa Catalyst drajverima, probao sve moguce tvikove na koje sam nasao ali nista
A kod Gnome-a na istom kompjuteru koliko sam video toga nema, i ako ga ima, jedva da je primetno :p27. januar 2011. u 8:36 am #86418zokypoky
GostKao i @dens i ja koristim KDE od 3.x, pa do 4.x. Jeste, bilo je bagova zaključno sa 4.3, ali nakon toga pravo je uživanje raditi u KDE. Doduše ima ih i sada, ali su malo primetni i neko ko želi da isproba KDE 4 teško da će ih primetiti.
S obzirom da sam programer i da često koristim tastaturu za programiranje, ali i za pisanje uputstva, kao i ostalo, dešava se da kada u kontrol centru uključim “NumLock”, nakon sledećeg podizanja “zaboravi” podešeno, pa moram opet. Ponekad se, na nekim instalacijama, desi da na “srpski” raspored ne mogu da se koriste znakovi “@{}[]€|” sa ALTgr tasterom. Možda je ovo problem sa priključenim hardverom i neprepoznavanjem tastature, ali sam primetio da nakon reinstalacije radi sve kako valja.
Takođe ima malih problema i sa Desktop Actvity, odnosno kada se izabere Plain Desktop, ali ima ih i sa ostalima: Folder View i Desktop.
Nisu to problemi koji mogu korisnika odvratiti, od poprilično revolucionarnog softvera, ali mogu smetati, pogotovo ako se ne rešavaju (ili nisu uočeni!) iz verzije u verziju. Na openSUSE 11.3 sa KDE 4.4 je deo problema sa desktopima nestao, ali oni sa tastaturom još stoje.
27. januar 2011. u 10:09 am #86430tomaja
GostKDE 4.6 je upravo postavljen na Arch repoe [extras]. Od juče se već nalazi repoima Mandrive, Kubuntua, OpenSUSE-a, FreeBSD i Fedoru –> http://www.kde.org/info/4.6.0.php
27. januar 2011. u 5:08 pm #86435Moneo
GostEvo uleteo je KDE 4.6 u Arch repo, uradio sam upgrade, a bio je i update za Catalyst drajver, sada je verzije 11 🙂
Iskreno, nisam primetio neke preterane razlike u odnosu na KDE 4.5 sem novog artworka i novog rasporeda nekih opcija, ovako na prvu loptu
Problem o kome sam pricao gore je, nazalost, i dalje tu 🙁
Doduse, konacno rade Fn tasteri za regulisanje osvetljenja, sto je problem koji se u vanila KDE 4-u vukao jos pooodavno, makar je to sredjeno 🙂27. januar 2011. u 6:00 pm #86438tomaja
GostTakođe :p
S tim da ja nisam imao problema sa Fn tasterima niti problem sa prikazom / kašnjenjem prozora, pretpostavljam da je problem u ATI-jevim drajverima.
Promena ima, ali suviše je rano da bih mogao kvalitemtnije da ih istestiram, poput Power Management-a ili optimizacije KWin-a koja bi trebala da malo ubrza UI, bolju detekciju mogućnosti grafičkih drajvera. Nešto o tome na http://blog.martin-graesslin.com/blog/2010/10/optimization-in-kwin-4-6/Sam Doplhin je dobio mnogo bolju alatku za rad sa filterima, što je svakako dobra stvar. Ima toga još, ali, najbitniji mi je stabilan i, nadam se, nešto brži rad. Videćemo…
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.