Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › Kako ukinuti srpski jezik?
- This topic has 13 odgovora, 7 glasova, and was last updated 19 years, 5 months ranije by
jboban.
-
AutorČlanci
-
18. decembar 2006. u 5:37 pm #8169
jboban
UčesnikPored engleskog, u SuSE 10.2 sam dodao i srpski jezik, latinicu. Ćirilicu sam samo probao, video da je šarena, pomešana sa latinicom, da nije sve prevedeno i obrisao. Engleski sam stavio kao prvi jezik, ali mi i dalje neki programi (npr. gaim, azureus) koriste srpski i to ćirilicu 😮
Pošto se grozim ružnog prevoda, a ne razumem šta znači “zametanja: 0, prijema: 0”, “Najmanje vreme zametanja u sekundama” i kao vrhunac “Raskidanje veza sa ostalim klicama kada je ovaj računar klica”, kako da ovo ukinem i koristim samo engleski?Probao sam da kompletno obrišem srpski jezik, ali ovi programi ga i dalje koriste, a ne vidim način da to promenim.
edit: Za azureus sam pronašao opciju “Jezik sučelja” i rešio se ovog groznog prevoda. Za gaim to nisam video.
18. decembar 2006. u 6:06 pm #50804tomaja
Glavni majstorPa nisam siguran da je to uopšte bio srpski :=)
Mislim da se fajlovi za lokalizaciju nalaze u direktorijumu /usr/share/locale/sr/LC_MESSAGES , odnosno tu se nalaze binarni *.mo fajlovi.
Što se tiče lokalizacije GNU/Linuksa i ostalog softvera ona je i te kako potrebna, jer ima mnogo više ljudi od nas “manijaka”, koji su obični korisnici račuara, i obično ne znaju engleski jezik. Drugo je pitanje ko i na koji način to radi. U svakom slučaju, primedbe treba uputiti timu koji se bavi lokalizacijom Open SuSE distribucije i ukazati im na porpuste. A mi ćemo verovatno opet izavrati english lokalizaciju jer smo navikli.linux4life
18. decembar 2006. u 6:15 pm #50805Guster
UčesnikJa sam za SUSE 10.2 skinuo prevod KDE-a odavde: http://l10n.kde.org/team-infos.php?teamcode=sr Posle toga više nije bio šaren. GNOME ima kompletan korektan prevod.
18. decembar 2006. u 7:04 pm #50806jboban
UčesnikSkinuto ali sam sad dobio na srpskom i to ćirilicom prozor za logovanje, a posle toga engleskom latinicom sve ostalo, jer sam srpski izbacio. Dakle, još gore. Gaim i dalje ide ćirilicom. Ne znam odakle vuče informaciju… ???
edit: Do sada sam menjao Desktop (Personal Settings), a sad sam u YaST-u sam kao primarni jezik izabrao engleski i dobio gaim na engleskom. Uvodni ekran za unos imena i šifre je i dalje na srpskom i ćirilicom.
19. decembar 2006. u 11:12 am #50807Časlav Ilić
UčesnikU principu, Gnom i mnogi GTK programi će da povuku ono što se nalazi u promenljivoj LC_ALL, LANG, , tim prioritetom. KDE će da sluša šta mu je zadato u njegovom Kontrolnom centru.
Tako da ja lokalitet podešavam tako što postavim ove promenljive u datoteci koja se već vuče pri prijavljivanju (mislim da je .xinitrc za Suse), i još u Kontrolnom centru KDEa.
Ako je KDM menadžer prijavljivanja (u Suseu jeste?), onda se njegov jezik može zadati opet iz Kontrolnog centra -> Administracija sistema -> Menadžer prijavljivanja -> (jezičak) Izgled (samo mora da se pređe u admin režim, dugme pri dnu).
28. januar 2007. u 7:42 pm #50808Žarko Mihajlović
UčesnikBah, sve je stvar navike. Kada sam koristio Prozore, i kada se pojavio famozni prevod HRa na srpski, odmah sam otrčao da preuzmem i probam – uklanjanje tog prevoda je usledilo par sati nakon instalacije. Jednostavno, ništa mi više nije bilo poznato i brzina rada mi se smanjila što je rezultovalo frustracijom.
SUSE se sve vreme motao po čvrstom disku, ali ga nisam mnogo koristio… Kad sam rešio da (konačno) pređem na SUSE podesio sam sve na srpski (ćirilica, naravno) i krenuo u istraživanje.
Ne kajem se zbog toga jer mi je svakako prijatnije da koristim nešto na svom jeziku, naročito kada znam da su naši ljudi svojim trudom to prevodili.
Sada mi je sasvim prirodno okruženje koje imam (srpski, ćirilica) i kad se u KDE prijavim kao drugi korisnik gde nisam podesio srpski jezik – jedva se snalazim na engleskom.
Kao što rekoh – stvar navike i prakse.
29. januar 2007. u 7:12 am #50809urosevic
UčesnikPomenuo bih „tehniku” privremenog pokretanja programa na drugom jeziku.
Da bi se npr. GAIM pokrenuo na engleskom jeziku iako je globalni lokalitet psotavljen na srpski, to se može uraditi dodavanjem prefiksa „LC_ALL=C” ispred komande kojom se poziva program, tako da komandna linija izgleda ovako:
[code]$ LC_ALL=C gaim[/code]
Naravno, umesto C može da se stavi bilo koji drugi lokalitet, a ovaj je podrazumevani engleski.29. januar 2007. u 10:55 am #50810foxbunny
UčesnikU principu, Gnom i mnogi GTK programi će da povuku ono što se nalazi u promenljivoj [i]LC_ALL, LANG, , tim prioritetom. KDE će da sluša šta mu je zadato u njegovom Kontrolnom centru.
Mislim da i LC_CTYPE tu spada u krivce. Za divno cudo, neki programi poput Azureus-a umeju da preuzmu podatak o jeziku odatle. (?!) Debilno.
29. januar 2007. u 12:15 pm #50811urosevic
UčesnikMislim da je ipak krivac za nekapiranje jezika u LC_ALL zapravo u promenljivoj LANG.
29. januar 2007. u 3:55 pm #50812foxbunny
UčesnikMislim da je ipak krivac za nekapiranje jezika u LC_ALL zapravo u promenljivoj LANG.
Ma, naravno, to nije isključeno. Ja samo kažem da može biti *i* LC_CTYPE… To se meni bar dešavalo, pošto koristim sistem za unos japanskog teksta koji se oslanja na tu promenljivu, pa mi se onda neki programi pretvore u Japance. 😮
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.