Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Kako linux širiti u narodne mase?!
- This topic has 50 одговора, 20 гласова, and was last updated 20 years, 8 months раније by sKELEton.
-
АуторЧланци
-
5. мај 2004. у 2:46 pm #18461negovanУчесник
Vecina ljudi komp koristi za igrice a u linux-u ih nema bas puno.
I na tim stvarima bi trebalo malo vise poraditi.5. мај 2004. у 9:51 pm #18462АнонимниГостJa sam u KV-u isao drugom linijom. Na kraju harda napravim jednu particiju, podignem sistem, namestim da to radi kako treba i to je to. i za divno cudo svi ga i dan danas koriste i vrlo su zadovoljni (cak me i cimaju da im upgradeujem sistem) jer u svakom trenutku mogu da odu u windows i uvere se kako je linux mnogo bolja varijanta od windoze
6. мај 2004. у 4:22 am #18463BratislavУчесникSaznanje da postoji nešto novo, nepoznato i slobodno ( neću da kažem besplatno ) je po meni dobar razlog i pokretač da se proba .
Migracija na Linux u našem slučaju nije posledica ekonomskih razloga ( da ne objašnjavam , novac nije u pitanju ).Bar za sada.Najveći broj korisnika Linuxa prva iskustva stiče u Windows okruženju. Korisnik Windowsa sa sobom nosi stare navike i iskustva i očekuje bezbolnu adaptaciju na novi OS.
Relativno mali broj korisnika iz te priče je bio u prilici da prodje kroz DOS.
Početnik na Windowsu bez DOS- a može , a Linux početnik bez konzole skoro da ne može.
Iz tog ugla Linux konzola deluje kao BAUK.
Predpostavljam da je za većinu kamen spoticanja i nepremostiva prepreka.Iskustvo čini svoje ( čitaj : vreme provedeno u konzoli ) . Iskusan korisnik može da se ratosilja konzole bez problema. Medjutim ona tada nije kamen spoticanja a neke poslove baš lepo uradi……
S druge strane na početnike zbunjujuće deluju mnogobrojne Linux distribucije.
Novi korisnik postavlja pitanje da li postoji odgovarajuća alternativa za programe koje je koristio pod win. S namerom da se lakše i bezbolnije uklopi u novo okruženje.
Lepo je sto za takve slučajeve postoji odstupnica u vidu emulatora tipa Wine i sl.
Da stvar bude lepša ubedjen sam da većina nas ima više OS pobrojanih u LILO Bootloaderu .
I poslednje sto mi je palo na pamet , poslednje distribucije Linuxa za desktop korisnike su zaista vidno napredovale i imaju tendenciju daljeg brzog razvoja u smislu osvajanja poverenja novih korisnika.
6. мај 2004. у 8:10 pm #18464jovirУчесникSa nekima bih se delimično složio, sa nekima ne. Naime, smatram da je Linux već zreo za “desktop – poslovne” korisnike. Pod tim pojmom podrazumevam korisnike računara kojima uglavnom računar koristi za elementarnu obradu teksta i poneki račun (sa mogućnoščću štampanja), prezentaciju, malo muzike i videa. To svaka distribucija Linuxa zadovoljava, bez potrebe za korišćenjem konzole. Još ako uzmemo u obzir lakoću instalacije operativnog sistema, mislim da je Mandrake distribucija najdalje odmakla. Sa novijim verzijama Mandrake-a instalacija operativnog sistema je postala jednostavnija od instalacije Windows-a (uzimajući u obzir da u 90% slučajeva standardnog hardware-a svi uređaji su prepoznati i drajveri instalirani još pri instalaciji OS-a, što kod Windows-a svakako nije slučaj). Navešću primer iz prakse. Jedan novopečeni vlasnik računara je dobio dual boot na računaru: Mandrake Linux 9.2 i Windows XP. Šta mislite gde se više zadržavao i šta je više koristio? Mandrake.
U čemu je suština? Svi oni koji se priviknu na Windows, teže prelaze na Linux, ali korisnicima koji kreću od nule lakše je približiti Linux. Iz ovoga sledi moj zaključak: na novim računarima treba instaliravati dual boot i prepustiti korisnicima da izaberu. Jedna stvar ide na ruku Linux-u: na (ne)sreću software je previše skup za naše prilike i o legalizaciji se sve ozbiljnije priča, pa će prodavcu računara biti primorani da na sve više računara instaliraju Linux. To treba iskoristiti. Svako u svojoj sredini treba da pokuša, naravno u skladu sa mogućnostima, da organizuje obuku za korušćenje Linux-a. Ne mora to da bude nešo ambiciozno. Za znatiželjnog prijatelja, za nekoliko početnika, ili više, uz pogodnu reklamu, takođe prema mogućnostima, uz isticanje, u prethodnim postovima pomenutih, prednosti Linux-a itd.
Ne teba zabiraviti i multimedijalne mogućnosti Linux-a. MPlayer je čudo. DiVX filmovi koji na Windows-u na lošijim mašinama “štucaju”, MPlayer besprekorno reprodukuje. Encoding u DiVX sa DVD menncoder (gmencoder) besprekorno obavlja itd.
Još nešto bih pomenuo. Valjalo bi što pre pokrenuti “Linux magazin”. Na žalost, ja nemam vremena da u tome pomognem, ali sama pojava magazina bi mnogo pomogla širenju Linuxa.
I još nešto. Treba razmisliti o nekoj centralnoj organizaciji koja bi radila na promociji Linux-a, davala sertifikate o obučenosti i zvanja “instruktora” Linux-a (naš svet je bez toga sumnjičav) i slično. Znam da je to jako teško organizovati i da za to treba mnogo novca, ali sam siguran da je to pravi put. Ovakvi volonterski nastupi ne daju pravi efekat. Verovatno se pitate kako je moguće ovo sprovesti. Ni ja ne znam, dajte ideje. 😉7. мај 2004. у 5:06 am #18465BratislavУчесникStvarno se delimično slažemo.Pogotovu u drugom delu posta.
Ideja o dodeli zvanja po meni nije loša.
Dok se ne nadje bolje rešenje , za početak , u slučaju da vlasnik sajta ima firmu i pečat može da verifikuje postojeću hijerarhiju zvanja sa sajta i pošalje zainteresovanima na kućnu adresu. 🙂
Druga ideja .
Radi se o nekakvom planu ministarstva prosvete u vezi obuke prosvetnih radnika za rad na računaru ( pomoću računara , korišćenje računara u nastavi , …itd ).
Ne znam kakava je trenutno situacija sa tim i da li će u dogledno vreme da se realizuje. Pretpostavljam da je akcija u začetku .Da li će se sprovesti do kraja ili neće ostaje da vidimo ali mislim da je izvanredna prilika za popularizaciju Linuxa.
Jasno je da će se prosvetni radnici opredeliti za rad u onom operativnom sistemu u kome su stekli osnovna znanja. Uopšte ne sumnjam da će obuku mladih naraštaja vršiti na platformi na kojoj i sami rade. O kom broju korisnika je reč ostavljam vam da sami procenite .Srdačan pozdrav
—Diskusija je u vezi sa mojim postom Linux u Školi .
8. мај 2004. у 11:10 am #18466popacУчесникZasto bi jednom pocetniku trebala konzola, meni u pocetki nije trebala, i nisam je koristio, a onda polako…
8. мај 2004. у 3:44 pm #18467АнонимниГостTreba imati u vidu da je ljudima koji ne znaju jedino bitno da sve radi kako treba, a koji je os u pitanju nije bitno. tu lezi mogucnost jer ima puno slucajeva gde su ljudi bili odusevljeni time sto im je sistem radio stabilno
8. мај 2004. у 4:11 pm #18468popacУчесникVeliki problem, bar meni je bio da instaliram modem, mlatio sam se vise od cetiri meseca, a onda jednog lepog dana, kada je padala kisa provalim da ima drajver za smart modeme i to je to. Drugo nisam imao nikog da mi pomogne, osim kuma koji je na sve rekao: mlati se malo sam i ako, tako ti i treba kad nisi hteo da me slusas da kupis hardverski eksterni modem, i jednog druga koji takodje kao i ja nije imao pojma 😆
11. мај 2004. у 12:20 pm #18469sKELEtonУчесникPrvo da vas sve pozdravim, da se predstavim i da kazem da ste APSOLUTNO u pravu.
Ja sam Jokic Nenad, zvani KSiX, sKELEton, terminal, ucenik IV razreda XV bgd gimnazije.
Iz moje perspektive ucenika mogu da kazem da vecina skola odmaze u prelazak korisnika na linux. Moj licni primer:Skola je dobila racunare od Micro$ofta i svuda je kako mozete predpostaviti Window$. Kao maturski rad izabrao sam temu Operativni sistem Linux i savrseno je uradio. Profesorka je rekla da je odlicno alo kad sam je zamolio da na jednom od racunara instalira linux kako bih mogao da odbranim maturski rad uz prakticnu primenu, zamislite ona je ODBILA!! Kaze tu je instaliran originalni software, pa ako se instalira LIN niko nece sedeti za tim racunarom, pa nije im u planu i programu rad na tom sistemu… Jedva sam je nagovorio da ponesem live CD distribuciju. Tesko ce ljudi prelaziri na Lin sve dok se u skolama i skolskim knjigama nalazi sadrzaj wina… Tako sad moji drugari misle da sam “frik zato sto kao kristim naki tamo krs od operativnog sistema, a imam win koji je mnogo lak i dusu dao za koriscenje, pa mogu da igram igre, pa imam winamp…Zamisli ti masinu bez WINAMPA” Ja pokusavam da ih uverim da nije tako al mi neide, pricam u prazno ..
ZNACI PRVO LINUX U SKOLE PA SVE OSTALO! 🙄
POZDRAV!
11. мај 2004. у 8:39 pm #18470АнонимниГостZNACI PRVO LINUX U SKOLE PA SVE OSTALO!
NARAVNO
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.