Početak › Forumi › Linuks › Programiranje › Kako i sta programirati?
- This topic has 32 odgovora, 13 glasova, and was last updated 19 years, 7 months ranije by
BrokeBody.
-
AutorČlanci
-
18. oktobar 2005. u 1:38 pm #35332
jboban
Učesnikhteo bih malo da zaplovim u QT vode, ali ne znam odakle da pochnem
Spram pitanja i odgovor: od početka 😉
Qt Assistant dokumentacija, KDevelop, Qt primeri…18. oktobar 2005. u 2:11 pm #35333diablo_
UčesnikSta je Qt uopste?Ja imam nesto Qt Desinger KUIViewer…Jel to to?Ako nije kazite mi kako se pokrece i odakle ima da se skine ako ga nemam.
18. oktobar 2005. u 4:06 pm #35334jboban
UčesnikSta je Qt uopste?
To je inicijalno bila biblioteka klasa za korisnički interfejs, a pogodna jer postoji za Windows, Mac i Unix/Linux platforme. Biblioteka je native (nije kao Java prenosiva na nivou bajt koda), što znači da je kompatibilna na nivou izvornog koda, ali se za razne platforme mora izvršiti prevodjenje aplikacije i napraviti odgovarajući izvršni fajl. Takav izvršni fajl onda radi u prirodnom okruženju pa nema intrepretacije koda i sporosti usled virtuelne i sl. mašine. Kasnije je ova biblioteka narasla pa je skup klasa proširen i na klase za rad sa socket-ima, kontejnerskim objektima, bazama i sl.
Ja imam nesto Qt Desinger KUIViewer…Jel to to?
Ne. To služi samo za gledanje Qt kreiranih dijaloga. Za samo kreiranje koristi Qt Designer, a za dokumentaciju Qt Assistant.
Ako nije kazite mi kako se pokrece i odakle ima da se skine ako ga nemam.
Ako koristiš KDevelop, pokreneš novi projekat i biraš nešto iz C++ / QMake grupe. Uz Linux standardno dobijaš i Qt (u Development grupi), a ceo KDE je pisan upravo u Qt-u. Ako ga ipak nemaš, možeš ga skinuti sa http://www.trolltech.com.
20. oktobar 2005. u 11:48 am #35335diablo_
UčesnikPosto sam sada dobio javu totalno sam se pogubio na ovom cd-u.Toliko mnogo foldera i fajlova ima da ja ne znam kako i odakle da pocnem.Moze li neko da mi kaze kako i sta i odakle da instaliram da bih mogao da pocnem da programiram nesto 😀 Dalje cu se valjda sam snaci…
20. oktobar 2005. u 2:22 pm #35336bicca
Učesnikinstaliraš prvo sdk da bi mogao nešto da radiš za početak, a onda i neki ide, a možda je bolje za početak bez njega, čisto da vidiš kako to radi Java….. onda kad si otkucao neki primer prvo pozivaš:
javac ime_fajla.java
pa onda pokrećeš sa java ime_fajla.class20. oktobar 2005. u 3:38 pm #35337ivasic
Učesnikpa onda pokreæe¹ sa java ime_fajla.class
Mislim da nije bas tako. Ne treba .class na kraju. Samo
java ime_fajla
20. oktobar 2005. u 4:38 pm #35338diablo_
UčesnikJa sam instalirao jdk-1_5_0_01-linux-i586.bin preko komande ./jdk-1_5_0_01-linux-i586.bin i stvorio mi se folder na desktopu pun nekih fajlova i sranja.Kako ja da pokrenem tu stvar?
20. oktobar 2005. u 9:31 pm #35339bicca
Učesnik[quote]pa onda pokreæe¹ sa java ime_fajla.class
Mislim da nije bas tako. Ne treba .class na kraju. Samo
java ime_fajla[/quote]
da, moja greška 🙁
28. oktobar 2005. u 7:59 pm #35340daniel1988
UčesnikZnaci definitivno Qt + C++.
Upravo sam se vratio sa sajma knjiga. Kupio sam “Sams Teach Yourself C++ za Linux in 21 Days” Jesse Liberty & David B. Horvath (Sams publishing). Hoce li valjati? Knjiga je skormna – 1020 strana 🙂
Imas [url=http://www.freepascal.org/]Free Paskal Compiler( FPC )[/url]
Meni ne radi kako treba FP. Napisem kod (neshto jednostavno, sabiranje 2 uneta broja i prikazanje rezultata), pa Run>Run. Odradi, ali ne vidi se shta kucam npr. stisnem “2”, a na ekranu se ne vidi, a i rezultat je neshto budjav. Ima li neko slichnih problema sa FP-om?
28. oktobar 2005. u 8:48 pm #35341burga
UčesnikKnjiga je odlicna. Ima par propusta – danas je malo zastarela, pogotovo sto se tice GUI programiranja, ali i tu dobro obradjuje koncepte signala, slotova i sl. Mislim da je najslabija u delu hvatanja i obrade gresaka, ali je to vec napredna tehnologija.
U svakom slucaju, ako si pocetnik u c++u (kao sto sam i ja bio) i ako se nikad nisi razumeo u reference i pokazivace (kao sto ja nisam) ova knjiga bice pravo otkrice (ne otkrovenje, otkrovenje je apokalipsa 😉 ).
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.