Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Kako gledate na početnike i ….. ?
- This topic has 28 одговора, 14 гласова, and was last updated 15 years, 4 months раније by dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
23. јул 2009. у 2:10 pm #80088MoneoУчесник
Ubudsl i KRK! – radi! A to što taj isti u winblozi ne radi na 64 bita… :biggrin:
A sta ako ne koristim Ubuntu?Ili SUSE?
Sa kojim netom da skinem paket u linux-u i eventualne depove(pod pretpostavkom da pocetnik uopste zna sta je to dep :D)?Ajd natrag u Windozu…
KRK? :p
Uostalom i Ubudsl je daleko od savrsenstva i ima na momente i tu dosta cimaze 😉23. јул 2009. у 2:14 pm #80089Жарко МихајловићУчесникМени је била већа цимажа са вирусима и реинсталирањем система на свака два месеца него што морам повремено да укуцам који редак текста 😀 Зато сам остао на опенСузе, и рекао „Виндоуз бај-бај“.
23. јул 2009. у 3:11 pm #80090radakУчесникJa sad vidim da nije samo kod mene šiz. Neko je ovde rekao, čačkam pa pokvarim. Ja ne znam da li je čačkanje ako vidim neku dodatnu opciju u nekom od softvera i sam pokušaj da je aktiviram, napravi haos.
Moje laičko mišljenje ne znam da li ćete uvažiti i kako gledate na njega ali ći pokušati, pa vidite i osudite. Ne želim kritikovati, a ni veličati i ovo je samo moj pogled na sve, a zašto je to tako ja …
Linux sam zavolio i dajem mu u svemu prednost jer za kratko vrijeme imam gotov OS, što na windowsu nije moguće (mislim na brzinu instaliranja). Ali čoveku koji je na win-u jako ga je teško poturiti i objasniiti prednost. Nije baš na svim mašinama isto i postoje problemi i ja sam ih uspješno otklonio i napravio da radi.
Koristim gnome i nekako mi leži, kde mi je lijep ali me nervira, nešto na jedan klik, pa nešto na dva, nešto pregledavam ljevim, a nešto desnim klikom itd, itd, ali mi je i dalje ljep i svremena ga probam ali me odbije.
Probao sam par distribucija i opredjelio sam se za deb pakete, ali mi komp ljepše radi sa rpm paketima. Sad ću ukratko da opišem osnovne probleme koji me odbiju na prvu od distribucije:
Mandriva
Meni najdraža i za kratko vrijeme sve gotovo, probao kde i gnome. Kde, instaliram program i ne mogu ga pokrenuti iz menija, samo iz terminala. Gnome, ikona moj kompjuter mi izlista moje hard-ove ali ih je nemoguće odatle pokrenuti, a isto tako iz panela – places pa ne hard koji hoću. Nemoguće ih je mauntovati da rade ne taj način. Jedino prolazi file sistem – mnt – i tu imam hardove. Nije meni to problem, ali kad žena sjedne, kako da joj objasnim gdje joj je omiljena pjesma ili …
5.1 zvuk vječiti problem radio na 2009, ali na 2009.1 neće.
Sabayon
Svidio mi se na prvu, jedino spora instalacija, Sve divno krasno i za ljude koji neće ništa da mjenjaju,tople preporuke. Ako nešto krenem kopati, nema šanse, ono što si dobio to ti je..
Suse
Najlepši distro koji sam probao, kažu spor, meni jedino bio spor prilikom instalacije i podizanja. Nisam uspio instalirati drajvere za grafičku, to mi je bauk i uvjek nešto u…… Do 5.1 nisam stigao.
PClinuxOS
Moj prvi distro, najveći mi je problem instalacija programa. Ako instaliram iz synaptica imam program koji konfigurišem i to stoji tako, ali kad ga pokrenem iz terminala, dobijam neki novi program koji moram ponovo konfigurisati, Terminal ne reaguje na pojedine tipke .
Ubuntu
Trenutno ga koristim ali mi nije sve glatko kao na ovim gore, Radi ne mogu da se žalim. Network menadžer, nemoguće mi je bilo napraviti DSL konekciju, ali to je odjednom proradilo. Konekcija napravljena iz njega puca ako skidam torentom, isto kao na widowsu. Pppoe iz terminala radi odlično ali sad na 9.04 neće da se konektuje automatski kad upalim komp. 5.1 radi ali samo u plejerima koji imaju dodatna podešavanja, za audio izlaze. Ovo je radilo na starijim verzijama.
To bi bilo to i ovo se dešava na mojoj mašini i nemam namjeru da odustajem, ali šta ću kad me kopka i moram da vidim šta donosi sledeća disribucija.
Da ne zaboravim, veliki mi je i problem na linux-u DVD-9 prebaciti na DVD-5 i nemoguće mi je sačuvati podešavanja za zvuk u volume controlu.23. јул 2009. у 3:39 pm #80091dukenukem_4dУчесникMislim gledam samo-drugar ima Sezam ADSL i Connexant USB modem-u Windozi je dovoljno da ubaci cd i kliknes par puta,lepo se instaliraju drajveri,skripta odradi posao,a na desktopu se pojavi gotova pppoe konekcija u koju treba da uneses samo username i passwd i net radi odmah
A linux?Skidaj ovo,kompajliraj ono,ajd u konzolu pa kucaj kobasice-mislim razlika je ociglednasa nedužnim poštovanjem…
ima drajveri u kernelu, ne bi bilo loše da pitate provajdere što ne daje verziju drajvera
/uputstvo nešto… bilo šta… ? ili SOD OFF!
(firmver mu fali… kao i onaj bridge controll…
kao i pppoe-setup …. ,verovatno id ei na 64 bita ko bi ga znao ,linux dušebrižnicima .kao root
[code]
modinfo cxacru
[/code]
usb adsl mi ne dirajte ,dosta mi je fudovanja više !
😡a i jeste taško da se namesti ,ot je tačno 😀 nije da je lako čak i sa drajverom 😀 ebi ga tako je to 🙁
23. јул 2009. у 4:46 pm #80092dukenukem_4dУчесник/uputstvo nešto… bilo šta… ? ili SOD OFF!
Da ne bude zabune…
Htedoh explicitno da prokažem kako se prema početnicima odnose u velikoštrumpovskom
maniru na jednom Wind00fs forumu :angel:kao sumasumarum
1. distribucije često ne rade kako treba na nekom hardveru 🙁
(ili može da se kaže funkcionišu kako ne treba :D)2. Gro kvantiteta adsl modema je na usb :'(
dok linuks morski vuci znaju d aim treba ruter (mada su i oni shittty rel. jednostavnije se prikače
ne uvek :zid: -e baš fali ikonica 😉 )
Početnici skinuvši linuks ne mogu da se povežu , pa ni ja nisam par godina mogo/znao kako na dial up :'(note tu self:
Al mi stvarno fali usb drajver za rutera , trebao mi ondak ko lebac :'(23. јул 2009. у 11:49 pm #80093kosmiУчесникPočetnicima preporučujem da prvo pokušaju da detektuju Velike Štrumpfove (prepoznaćete starog crva po sedoj bradi koja podsvesno odlučuje umesto vas), Ballmera (prepoznaćete ga po ćeli i M$ amblemu na gaćama) pustite da leti helikopterom, Windows konzoli za igru kažite NE i drugim akumulatorima vaše energije u njihovu korist only, služeći se vašom trenutnom učmalošću i na kraju naučite engleski barem toliko koliko da možete čitati sa razumevanjem.
Moja preporuka je da posle toga, uzaberite neki stabilni distro kao što su Debian stable
(trenutno Lenny) ili Ubuntu LTS (trenutno Hardy). Najbolje bi bilo usredsrediti se samo na jedan i to na njihovu default verziju, vanila nije čokolada, jagoda nije pomorandža, ali kafa
jeste kafa, turska kafa – sve ostali derivati su esencije.Ako vam je tu dosadno (eto, stabilan sistem može da postane i dosadan) ili pak neznate šta ćete više sa njim ili sa sobom, probajte¹ neke druge tzv. free inkubator distroe i njihove verzije, a bugove u njima prijavljujte na pravim mestima, u međuvremenu razmišljajte da li ste zadovoljni mestom gde nečija pa i vaša jaja uglavnom završavaju?
Ako ste u nedoumici i mislite da ćete sa 101 distroom skinutim naći “carstvo božje” i ako
mislite da je to lakše umesto da prijavite ili rešite jedan bug, pročitajte ponovo prvi pasus –
bug ste vi, a svaki bug je rešiv na ovaj ili onaj način.Red Hat zaključuje: “Linux je odavno spreman za Desktop, ali korisnici nisu”. Ja bih tome dodao istu sentencu koja važi za siromahe u novcu, vama siromasima u ne/znanju: “i bogu ste teški” . Ovo naravno ne treba da vas sputava da napredujete, ali ako ste nespremni došli na ovaj Desktop, Veliki Štrumpf i M$ će vam to, zajedničkim a za vas nevidljivim snagama, svakako raditi (iznova i iznova – bug u učestalosti ionako varljivog srpskog jezika).
“Sve je to samo pišljivi softver” – rekao… nisam… ja… ali je to obično zaključak koji proizilazi
ne vašom kontrolom, zahvaljujući bilo kojem bugu koji imate a koji je naveden u pasusu prvom.I tako, ako vam je nešto od ovih sugestija teško za razumeti ili “svariti”, izvinite nisam ja
početnik nego vi.¹ izvinjavam se administratorima, ali “nije kurva da se proba”.
24. јул 2009. у 11:11 am #80094MoneoУчесникNekom je udarilo sunce u glavu ^-^
A vidim dukenukem na vise tema izgleda prica sam sa sobom-bice da je to zbog preterane upotrebe GNUuuuuuu filozofije 😀24. јул 2009. у 11:18 am #80095АнонимниГостA vidim dukenukem na vise tema izgleda prica sam sa sobom…
Pa to je sagovornik koji ga najbolje razume! :biggrin:
24. јул 2009. у 12:07 pm #80096dukenukem_4dУчесникDa ,videćete kad budu slali kolonizatore na udaljene planete ,kako će da zovu ms podršku 😀
Long distance ? ^-^
Gnuuu rulez 😎
(jedino neće baš da mogu da šalju upstream promene na vreme ??? )
Hehe…A i sunce opeklo baššš….
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.