Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Kako gledate na početnike i ….. ?
- This topic has 28 одговора, 14 гласова, and was last updated 15 years, 4 months раније by dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
20. јул 2009. у 1:22 pm #80078tomajaГлавни мајстор
Томо, немамо одељак “Линукс за почетнике” вероватно си мислио на “Први пут на линуксу”.
Da, na njega sam mislio, hvala.
Što se tiče iskusnih “gurua”, ne vidim poseban problem sa početničkim pitanjima. Jednostavno, kao što se i inače radi, pregledaju se poruke na forumu i odgovara na ona koja nas interesuju, iz bilo kog razloga. Znači, ako se neko pitanje ponavlja po 100-ti put, jednostavno nećemo odgovoriti, ili eventualno dati odgovor da onaj koji pita pretraži forum (ako smo sigurni da je pitanje već postavljano i da je na njega dat pravi odgovor).Ovo naročito govorim iz razloga što je gomila sadašnjih ili bivših članova foruma upravo postavljala ista ili slična pitanja. Takođe su se sa pravom nadali brzom i konkretnom odgovoru. Možda to sada nekoga “smara” (inače mrzim ovu reč), ali niko nije u obavezi da odgovara ukoliko to ne želi.
linux4life
22. јул 2009. у 7:24 pm #80079BaroneУчесникto da je u pitanju uglavnom klincadija koja ne za sta ce sa sobom ili ima viska slobodnog vremena pa reko ajde da probamo i taj linux
I naravno od samostalnog truda nema nista vec se sve trazi na tacni sa onim proverenim “e pa pocetnik sam,slabo ja to kapiram” racunajuci na uvek azurnu linux zajednicu koja ima mahom prilicno debele zivce
Tacnije-i ne trudi se da ukapira 😉
Ja licno vise uopste necu da trosim zivce na takve likove koji i pored svega kada nameste sve posle mesec dana obicno obrisu linux i vrate se na Windoze-to je tako cest slucaj…Znam da ovo zvuci tesko,ali svako shvati pre ili kasnije cemu vode forumi-upravo i zbog tih razloga je u proteklih par godina i doslo do njihovog skoro pa totalnog zasicenja 😉
Ovako malo istine: Ovo bas nije sasvim tacno. To sto je tebi slucajno uspelo da ti linux proradi bez problema,jer se slucajno tako namestilo ne znaci da jee bas tako.
U studentskom domu, mnogi su mogli da vide kod mene ili probaju linux. Ocena je da je Linux sranje. Cak su se meni smejali odakle mi toliko zivaca da se majem, i gubim vremena , za nesto sto se u windozi olako dobija.
Windows se na svakoj konfiguraciji isto ponasa, sasvim solidno… Dok Linux,… da se ne lazemo.
Pa niko nije lud da proba Linux , vidi da je mnogo dobar, i posle mesec dana ga obrise jer voli ruzniji i gori XP.
Mennjao sam distribucije: Ubuntu 5.04, Ubuntu 6.06, Linux Mint., Suse 10.2, i zadnje Suse 10.3… Trazio sam samo da mi radi makar kao Windows, ali nisam uspeo. Na kraju stao na suse 10.3, iako mi mozda on najvise koci.
Ja u zivotu nisam morao toliko puta u windows na fizicki restart, kao sto to radim u Linuxu. Danas samo 2 puta( Prvi put Pokrenuo Yast i pokrenuo amarok, drugi put-neznam zasto ali kada sam se vratio sceensaver se ukljucio i ukocio, ni CTRL+ESC, ni ostalo nije pomoglo)A zasto neznam. Pa ko je lud da se toliko cima. te drajver za graficku ,te trte mrte. Te ne moze ovo da se instalira jer ima koflikt sa bibliotekama, ili instaliras a ono se ne pokrece program, a ti sanjas sta mu je… Pitam vas : Koliko ste imali vi problema sa instaliranjem programa u Windowsu. Retko koji da se ne moze instalira.. Ja za 10 god nisam imao takav slucaj.
Ja volim Linux samo zato sto se zasniva na humanim idejama, i pomoci jedni drugima… Zato sam koristio priliku da ga reklamiram i dalje… I dalje ga volim, iako mi ne zavrsava ni 20% onoga sto radim u XP. A planirao da skroz emigriram u Linux. Ali ima i laksi put.
I sada najbitnije: Novim pocetnicima treba reci istinu sta ih ceka, a ne ovo je savrseno, bravo , raj na zemlji… A 99% njih vidi sa cime ima posla pa ga obrise.
I sada treba da se ljutimo na te ljude.22. јул 2009. у 8:48 pm #80080burgaУчесникJa sam eksperimentisao sa linuksom od 2002. sa nekim RedHetom (pre nego što je izmišljena Fedora) pa sa nekim Mandrakom (pre nego što je izmišljena Mandriva)… Mandrak 10.1 mi je radio kao švajcarac, samo sam morao da kupim eksterni serijski modem (što sam uradio za neke smešne pare). Od pre nekoliko godina sam na Ubuntuu (tačnije od 2006. i Dappera), koji mi je uredno stigao na kućnu adresu.
Kada sam instalirao Cedegu, win igrice su mi brže radile u Linuxu nego u njinu. Neko mi je jednom rekao na prvom kompu (pentijum IV pre 5 godina) da njemu windows radi brže nego meni linux. Kad sam mu rekao da instalira EasyPHP, skontao je razliku, jer XP nije hteo ni da mrdne, a Linux radi i sa apacheom i sa MySQLom i sa phpom i desetak drugih demona u pozadini…
Još uvek držim falš windows, ali samo jer mi skener ne radi u Linuxu (tačnije ne radi skeniranje negativa i dijapozitiva, slike rade). Međutim, nemam više neskenirane negative, a u windows uđem s mene pa na uštap.
Možda će neko reći da sam izuzetak jer mi sve radi kako treba, ali ja se ne bih složio, samo nisam „čačkao dok ne pokvarim“ kako to piše u nečijem statusu
22. јул 2009. у 8:49 pm #80081SiouxУчесник@ Barone
Moraš da govoriš u svoje ime. Meni Linux završava 100% posla, a volim i da igram ozbiljne igre.
Zatim instalacija nekog većeg distroa traje kraće nekoliko puta od win-a sa svim drajverima instaliranim.Dešava se da drajver uopšte ne postoji ili da ga nema u repo-u jer nije zvanično podržan pa može da bude malo (m)učenja.
Sve zavisi za šta ti je potreban OS.
Ko voli da ekperimentiše već će naći malo strpljenja.22. јул 2009. у 9:55 pm #80082LINUSERУчесникU Sporu dva radikalska prvaka trebalo je da presudi Nikola Pašić. Primi prvoga, sasluša ga pažljivo, i kaže mu:
– U pravu ste, gospodine!
Primi drugoga, sasluša i njega pažljivo, pa mu kaže:
– U pravu ste, gospodine!
Sekretar koji je tu bio prisutan, ne izdrža:
– Ali, gospodine predsedniče, kako ste mogli jednom da kažete kako je u pravu, i drugom da kažete kako je u pravu? To nemas misla!
A Pašić, kažu, pogladio je bradu:
– Momče, i ti si u pravu!
23. јул 2009. у 7:03 am #80083BaroneУчесникNaravno da pricam u svoje ime… Zaboravio sam da dodam da sam probao i Suse 8.4 kao i Kubuntu. Mozda jos nesto za ove 3 godine…
Poenta je sledece: Sve ove distribucije (osim Suse 8.4),su pucale povremeno cim se logujem(ne pokrenem nista…Jel to normalno?? Ili recimo Konqueror ne mogu da pokrenem, a kada resetujem komp onda se pokrene ( a pre 3 dana instalirao ponovo sistem, i uopste ne idem da stelujem i cackam i brljam po njemu).
Setite se samo koliko se ljudi zalilo da u Suse 11, nema start meni, dok su neki rekli nama se pojavljuje. Meni u Suse 10.3 kada sam imao GNOME, pri svakom drugom logovanju nisam imao start meni u panelu… Iz cista mira.
Zamisli udjes u Windows a nemas start meni, i to posle 1 dan instaliranje novog sistema(ne posle 10 godina i brdo virusa). Pa vidi razliku..
Nasao sam negde na forumu gde jedan napisao da mu je Suse 8 ubedljivo stabilnija verzija nego Suse 10. Suse 8 je graficki ruzna, ja gledam i grafiku. Da hocu ruznocu instalirao bi i Win 95(sigurno nema viruse za njega)…
Ali ko sto neko rece : Sto vise Linux napreduje graficki i lici na Windows sve vise puca .
Uperedite ove dve stvari: Odite na forum neki domaci gde ima sekcija za Windows i Linux OS. Pa pogledajte kakva pitanja i probleme muce korisnike. Samo kad citas teme: Ne mogu da se logujem, Nece graficku da mi instalira, Puca mi sistem neznam sta je,… i sl.( a vecina je nece da mi instalira ovaj program) Kao neki horor film da se pitas sta se desava sa tim sistemom.
Ja zato kazem: Ajde ljudi da pogledamo koja je distribucija najstabilnija,po svim hardverskim zahtevima. I kada dodje pocetnik i pita sta da instaliram , admin kaze to i to.
Meni za svaki problem kao pomoc islo i ovo: a sto ne probas Kubuntu.Ja probam a ono problem-a sto ne probas Suse. Posle sto ne probas Fedoru.
Mislim da je to najbolja strategija za pocetnike.23. јул 2009. у 7:49 am #80084tomajaГлавни мајсторRazličiti ljudi, različito predznanje, različiti računari, različite Linux distribucije, različita iskustva ,različiti problemi. To je normalno, i upravo zato i postoji ovakav i slični forumi. Nije moguće naći sveopšte rešenje niti postoji distribucija koja će apsolutno ispravno raditi u svim mogućim slučajevima.
Da bi se izbegla većina problema potrebno je da je računar ispravan (sve komponente), a moja je preporuka da se uradi default instalacija izabranog distroa, podesi sistem, pa da se tek po instalaciji eksperimentiše sa softverskim paketima. Čak ne bi bilo loše uraditi i ghost image celog default sistema.linux4life
23. јул 2009. у 11:08 am #80085MoneoУчесникOvako malo istine: Ovo bas nije sasvim tacno. To sto je tebi slucajno uspelo da ti linux proradi bez problema,jer se slucajno tako namestilo ne znaci da jee bas tako.
U studentskom domu, mnogi su mogli da vide kod mene ili probaju linux. Ocena je da je Linux sranje. Cak su se meni smejali odakle mi toliko zivaca da se majem, i gubim vremena , za nesto sto se u windozi olako dobija.
Windows se na svakoj konfiguraciji isto ponasa, sasvim solidno… Dok Linux,… da se ne lazemo.
Pa niko nije lud da proba Linux , vidi da je mnogo dobar, i posle mesec dana ga obrise jer voli ruzniji i gori XP.
Mennjao sam distribucije: Ubuntu 5.04, Ubuntu 6.06, Linux Mint., Suse 10.2, i zadnje Suse 10.3… Trazio sam samo da mi radi makar kao Windows, ali nisam uspeo. Na kraju stao na suse 10.3, iako mi mozda on najvise koci.
Ja u zivotu nisam morao toliko puta u windows na fizicki restart, kao sto to radim u Linuxu. Danas samo 2 puta( Prvi put Pokrenuo Yast i pokrenuo amarok, drugi put-neznam zasto ali kada sam se vratio sceensaver se ukljucio i ukocio, ni CTRL+ESC, ni ostalo nije pomoglo)A zasto neznam. Pa ko je lud da se toliko cima. te drajver za graficku ,te trte mrte. Te ne moze ovo da se instalira jer ima koflikt sa bibliotekama, ili instaliras a ono se ne pokrece program, a ti sanjas sta mu je… Pitam vas : Koliko ste imali vi problema sa instaliranjem programa u Windowsu. Retko koji da se ne moze instalira.. Ja za 10 god nisam imao takav slucaj.
Ja volim Linux samo zato sto se zasniva na humanim idejama, i pomoci jedni drugima… Zato sam koristio priliku da ga reklamiram i dalje… I dalje ga volim, iako mi ne zavrsava ni 20% onoga sto radim u XP. A planirao da skroz emigriram u Linux. Ali ima i laksi put.
I sada najbitnije: Novim pocetnicima treba reci istinu sta ih ceka, a ne ovo je savrseno, bravo , raj na zemlji… A 99% njih vidi sa cime ima posla pa ga obrise.
I sada treba da se ljutimo na te ljude.Da budemo pravedni,sve kako kazes zavisi od konfiguracije
Negde vecinom radi sve,a drugde je potrebna manja ili vec cimaza sto se tice linux-a
Fora je sto ljude generalno mrzi da se cimaju,cak i malo vec sve hoce da im radi odmah-a sa Windows-om je opet u vecini slucajeva tako,pa stoga i ne ostaju duze na linux-u
Mislim gledam samo-drugar ima Sezam ADSL i Connexant USB modem-u Windozi je dovoljno da ubaci cd i kliknes par puta,lepo se instaliraju drajveri,skripta odradi posao,a na desktopu se pojavi gotova pppoe konekcija u koju treba da uneses samo username i passwd i net radi odmah
A linux?Skidaj ovo,kompajliraj ono,ajd u konzolu pa kucaj kobasice-mislim razlika je ocigledna23. јул 2009. у 11:35 am #80086sipeУчесникJa linux koristim oko dve godine…..i 90% stvari koje nisam mogao sam da resim nasao sam ovde na sajtu (99% pretragom po forumu), 6% na sajtu PClinuxOS, 2% na Ubuntu sajtu, a preostalih 2% resio sam sam >:(.Sve u svemu hvala sajtu, hvala ovim ljudima. Doduse za obicnog korisnika mislim da u ovom trenutku skoro da sve i sljaka vec po samoj instalaciji nekog distroa….i malo mi nije jasno da ljudi imaju toliko problema. Kad sam konacno instalirao na hard prvi distro skoro da je sve radilo kako treba…..i nisam ga ni menjao do pre 3-4 meseca….. A Win je umro >:D na mojim racunarima pre godinu………I neverujem da cu ga ikad vise istalirati ne zbog toga sto ga mrzim vec sto sa linuxom mogu sve sto mi treba (a spisak potrebstina i poslova je poprilican) a i malo se covek usput edukuje……….. 😎
23. јул 2009. у 12:36 pm #80087advocatus linuxiУчесникMislim gledam samo-drugar ima Sezam ADSL i Connexant USB modem-u Windozi je dovoljno da ubaci cd i kliknes par puta,lepo se instaliraju drajveri,skripta odradi posao,a na desktopu se pojavi gotova pppoe konekcija u koju treba da uneses samo username i passwd i net radi odmah
A linux?Skidaj ovo,kompajliraj ono,ajd u konzolu pa kucaj kobasice-mislim razlika je ociglednaUbudsl i KRK! – radi! A to što taj isti u winblozi ne radi na 64 bita… :biggrin:
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.