Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Kako gledate na početnike i ….. ?
- This topic has 28 одговора, 14 гласова, and was last updated 15 years, 1 months раније by dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
19. јул 2009. у 10:09 am #11322radakУчесник
Nisam siguran kako da krenem i šta da kažem konkretno ali ja sam i sam nekako uletio u ove linux vode i zarazio se. Skinuo sam par distribucija i sve uspješno instalirao na svoj komp, ne bi li dobio ono što tražim ( zašto ih uopšte ima toliko i naprosto ne mogu da je ne skinem i probam ). Sve one rade i uvjek su bolje u nečemu od one druge i ako nešto ne radi na jednoj, radiće na drugoj. Sa svakom imam neki egzotičan problem koji i uspijem i ne uspijem rješiti, e ovo ne uspijem tjera me da skinem i probam neku drugu distribuciju. Mislim znaću na ovoj.
Još ni sa jednom distribucijom nisam ukompletirao sve ali sam najviše uspio sa Ubuntu-om. PclinuxOS i Mandrivom. Ali uvjek imaju neku stvar koja mi ne radi i užasno me nervira. Šta ću kad mi to ne da mira i tražim način da mi proradi? Ubuntu mi radi odlično, ali ovaj novi mi nikako ne daje zvuk kakav hoću, slika u plejerima nikad nije dobra uvjek je nekako isprekidana(ne znam jel ovo dobar termin za ovaj problem). Mandriva neće 5.1, PclinuxOS radi odlično, samo ima nešto što ja ne znam da opišem i to me odbilo. Kad instaliram program iz synaptica, on radi ali kad ga pokrenem iz terminala traži da ga instaliram ili ako ga pokrenem nije konfigurisan onako kao onaj koji je instaliran iz synaptica. Idt, itd i to su uglavnom sitni problemi koji me odbijaju da ostanem na istoj distribuciji, a ne probam drugu i ne vidim kako je na njoj.
E sad mene interesuje kako gledate na nas koji smo tek počeli i probavamo nove distribucije?
Da li smijemo da postavljamo pitanja za svaki konkretan problem i da nas nećete dočekati na zub?
Pitam ovo jer, trežeći rješenje za svoj problem naletim tako na kritiku, koja me odbije da pitam.
Da li vam smeta što mjenjam distribucije?
Evo sad sam na Sabayonu i radi odlično. Svi gore problemi ovde ne postoje! Ali imam novi koji sam tamo rješavao bez problema……19. јул 2009. у 10:35 am #80069tomajaГлавни мајсторOvaj forum postoji, između ostalog, zbog ljudi koji se prvi put sreću sa Linux-om i problemima na koje nailaze pri instalaciji i/ili korišćenju. Nije bitno koji Linux koristiš i da li menjaš distribucije, to nije naš problem, već tvoj 🙂 . Znači, pitanja se naravno mogu i trebaju postavljati ali uz dve-tri preporuke:
– uvek pokušati samostalno naći rešenje, ukoliko je moguće (bar pokušati) uz korišćenje postojeće dokumentacije (man, howto) koja je već instalirana uz Linux distribuciju. Takođe treba posetiti errata stranice Linux distroa kojeg koristiš, jer se možda radi o grešci za koju je već rešenje pronađeno. Recimo, errata stranica za Mandrivu 2009.1 je http://wiki.mandriva.com/en/2009.1_Errata ili recimo za Ubuntu 9.04 http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/904
– uvek prvo pretraži ovaj forum (http://www.linuxo.org/forum/index.php?action=search), jer je vrlo moguće da je na konkretno pitanje već dat odgovor (čak više puta)
– prilikom postavljana pitanja uvek izaberi odgovarajući forum (recimo forum “Linux za početnike”, ili forum koji se odnosi na konkretnu Linux distribuciju, itd.). Sve forume možeš videti na http://www.linuxo.org/forum
– prilikom postavljanja pitanja treba se truditi da naslov poruke bude kratak jasan (da upućuje na problem), a samo pitanje jasno uz navođenje verzije distribucije, problematičnih hardverskih komponenti, eventualnih pokušaja rešenja i sl. a sve u cilju da se što brže i konkretnije pomogne. Recimo poruka sa naslovom “Pomoć” i tekstom poruke “ne radi mi zvuk, pomagajte ;( ” nam neće značiti gotovo ništa ali recimo naslov “Problem: zvučna ess1371 i Ubuntu 9.04” i tekstom koji detaljnije objašnjava problem i eventualno pokušana rešenja će verovatno dovesti do brzog i konkretnog odgovora (rešenja) za nastali problem.
linux4life
19. јул 2009. у 5:28 pm #80070MoneoУчесникNazalost prilicno je cest slucaj da su oni novi koji traze pomoc prilicno bezobrazni
Objasnjenje je vrlo jednostavno i svodi se na to da je u pitanju uglavnom klincadija koja ne za sta ce sa sobom ili ima viska slobodnog vremena pa reko ajde da probamo i taj linux
I naravno od samostalnog truda nema nista vec se sve trazi na tacni sa onim proverenim “e pa pocetnik sam,slabo ja to kapiram” racunajuci na uvek azurnu linux zajednicu koja ima mahom prilicno debele zivce
Tacnije-i ne trudi se da ukapira 😉
Ja licno vise uopste necu da trosim zivce na takve likove koji i pored svega kada nameste sve posle mesec dana obicno obrisu linux i vrate se na Windoze-to je tako cest slucaj…
Uostalom mislim da sam i sam vec odavno prerastao taj nivo da se ja sada nesto lomim oko novih korisnika i pomazem im po forumima
Jednom sam seo i zapitao se,pa za cije babe zdravlje ja to radim kada imam u zivotu daleko pametnija i produktivnija posla kao sto je pisanje tekstova za SK i spremanje za RHCE(one day I hope :))
Tako da sam linux forume mahom batalio,a dolazim povremeno i pisem samo kada BAS nemam sta da radim
Znam da ovo zvuci tesko,ali svako shvati pre ili kasnije cemu vode forumi-upravo i zbog tih razloga je u proteklih par godina i doslo do njihovog skoro pa totalnog zasicenja 😉19. јул 2009. у 5:45 pm #80071dukenukem_4dУчесникKako gledate na početnike i ….. ?
kao standardna procedura ,turimo ih u kazan prvo 😀 >:D
ali imaju i izbor može i ovo ili ovo
umesto kazana 😉19. јул 2009. у 5:51 pm #80072SiouxУчесникTumbe-mumbe ili smrt?
19. јул 2009. у 7:25 pm #80073radakУчесник@tomaja
Naravno da koristim pretragu, ali ni tu nije baš sve sjajno. Najgore je imenovati nešto da bi našao pravi odgovor. Većinom koristim ove naše forume jer ne znam engleski. Opet nije baš sve tako crno i nekako išupam pravu stvar. Najgore je kad i nađem rješenje na nekom od linkova i od sve sreće, ne sačuvam i ne zapišem rješenje, tek onda nema šanse za njegov novi pronalazak.@moonbeam_rider
U svemu si u pravu, zašto i pomagati…. Ali ovde ima toliko ljudi koji stvarno žele izaći u susret, a niko ih ne tjera i ne nagoni na to. Malo mi je to bilo u početku teško razumjeti, zašto i kako uopšte imaju vremena. Sad u neku ruku i ja to razumijem jer i meni konkretno linux ponekad uzme i do 50% slobodnog vremena, a i sam sebe hvatam i kad nisam za kompom da razmišljam o eventualnom problemu. Dokle ovako i ima li tu kraja..
Nisam klinac i neozbiljan, prevalio 40, ali sam kasno došao do komp-a i sad me sve živo interesuje, a i nisam informatički potkovan. Sve savladavam ovako samostalno, krenulo tako sto sam za novu instalaciju Win-a platio neku sumu koja mi nije bila prijatna.
O zasićenju foruma si i u pravu, i vrlo malo ima novih korisnika koji se stvarno zainteresuju i uglavnom su to neka pitanja oko…. Uglavnom tu je većinom koliko sam uspio ja da upratim standardna ekipa( ona koja je maltene od samog početka).
@dukenukem_4d
Nikog nisi dočekao krčkajući i uživao za stolom. Uglavnom sve dočekaš sa maksimalnom pažnjom i konkretnim rješenjem. Nekad čak i prekonkretnim da čak izgubim vremena da pohvatam sve. U početku mi nije bilo jasno o čemu pišeš ali eto ako me nešto i zainteresuje provalim. Svaki put prije čitanja tvog posta prvo ustanem, pa onda navalim…
@Sioux
Uglavnom, ste svi susretljivi i ne tako …Pošto ja ne koristim kompjuter napredno, nego eto čisto obično, kako da to nazovem od svega po malo, uglavnom čista multimedija i hoću da to radi. To sve podesim i naštimam ali čačkajući i otkrivajući nove mogućnosti nadjem nešto što šteka, a ja kakav sam ne dozvoljavam da to ne radi.
Da li kod vas baš sve radi onako kao hoćete, bez ijednog bug-a? Baš zbog ovog mislim da je na nekom od drugih distro-a to bolje rješeno, ali tek tamo naiđem na još veći problem i to me više…
Baš zbog toga sam pokrenuo ovu temu da ne budem neshvaćen. Jednostavno hoću da mi radi to što koristim, a to nije nešto puno i uglavnom su to po dve ili tri stvari koje ne mogu i ne znam da otklonim.19. јул 2009. у 8:00 pm #80074SiouxУчесникAaaa… prvo malo tumbe-mumbe!
Pa relativno često se desi da po nešto neradi ali u 99% slučajeva može da se namesti.Nekad teško, nekad lako ali bolje ikako nego nikako…
Al’ sam pesnički raspoložen.19. јул 2009. у 8:56 pm #80075GoranSTXУчесник………………..
Da li kod vas baš sve radi onako kao hoćete, bez ijednog bug-a? Baš zbog ovog mislim da je na nekom od drugih distro-a to bolje rješeno, ali tek tamo naiđem na još veći problem i to me više…………………
Bube i bubice postoje svugde i kod svih. Model razvoja opensource softvera u velikoj meri diktira tako nešto. Prednost koju imaju iskusniji korisnici G/L sistema jeste u tome što znaju koji distro je bolji za koju namenu i što znaju više načina da dođu do rešenja problema, u krajnjoj liniji i to što dobro “govore jezik” pa ne moraju da uče “kako” nešto uraditi već samo “šta” treba uraditi.
Vremenom će ti to doći samo po sebi i problemi koje sad imaš će zvučati vrlo banalno, dok će nekom novopečenom korisniku to biti nepremostiva prepreka. I ti ćeš mu pomoći svojim odgovorom i iskustvom. I još nekome ko se sretne sa problemom koji si ti rešio. Tako funkcioniše sistem međusobne pomoći. Međutim, u nekom momentu jednostavno dođe do zasićenja od stalnih pokušaja da se reše tuđi problemi pa ljudi odustaju od toga, a to nije ništa strašno. Zajednica može da se pomogne na puno drugih i različitih načina.
A forumi kao online zajednice su podložne svim onim zakonitostima i uticajima kao i svi ostali tipovi socijalnih grupisanja. Ne treba ih shvatati previše ozbiljno. Daleko od toga da nam ne trebaju, ja lično obožavam forume, iako aktivno učestvujem na samo dva, ali ne treba od njih praviti drugu kuću. Ovde smo da razmenimo mišljenja i iskustva oko stvari koje nas interesuju, da se družimo, delimo savete, našalimo se, a ponekad i posvađamo, što da ne (u razumnoj meri, naravno)?20. јул 2009. у 8:07 am #80076velialУчесникТомо, немамо одељак “Линукс за почетнике” вероватно си мислио на “Први пут на линуксу”.
@moonbeam_rider
A malo старог доброг хришћанског милосрђа, ништа од тога? 😎
Не бих ти саветовао да стално мењаш дистрибуције, управо због тога што си почетник и што си корисник а не програмер, систем оператер и сл. Одабери једну од најпопуларнијих (SUSE, Mandriva, Ubuntu, Fedora), па пробај да је доведеш у ред. Тако ћеш бар једну дистрибуцију добро упознати, а онда је пуно лакше евентуално прећи на неку другу.
Форум иначе служи да се постављају питања. Па сад ако те неко дочека на нож, можда је човек имао лош дан па је нервозан, шта га знаш.
Иначе, као што је Томаја рекао, постоји одељак за почетнике “Света земља” где те неће дочекати на нож. :police:20. јул 2009. у 12:09 pm #80077dukenukem_4dУчесникOvako dolazi do zasićenja u forumu O0 (pored blažih i jačih alkoholnih pića 🙁 )
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.