Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Još jedna glupa rasprava…
- This topic has 50 одговора, 16 гласова, and was last updated 21 years, 6 months раније by
Off-Topic.
-
АуторЧланци
-
13. фебруар 2005. у 11:51 pm #24775
popeye
Главни мајсторU državi u kojoj se zarađuje 1 e na dan nemože se ovako nešto očekivati. Nije merodavna reper za određivanje.
Ne samo kod nas, već uopšteno se izuzetno mali broj ljudi odlučuje da pomogne neki projekat. Autori par projekata u kojima sam učestvovao kažu da je broj ljudi koji putem PayPal-a pomažu vrlo mali u poređenju sa brojem korisnika, praktično se svodi na statističku grešku.
Ako se nevaram kada je mozila objavila da im treba finansijska pomoć za rekordno kratko vreme su skupili i više od očekivnog. E naravno da se svaki projekat nemože porediti sa mozilom. Drugih konkretnih podataka nemam ali mi je to nekako bolji rezon.
Mozilla, Linux (jezgro), Apache, Gnom, KDE i slični projekti nemaju tih problema, ali oni predstavljaju samo izuzetke i izdržavaju se donacijama onih “zlih” firmi. Čak i tada se postavlja pitanje da li treba čekati da ti neko možda udeli neku paru za utrošeni rad – čiji ishod je veoma kvalitetan proizvod koji je konkurentan (pa i bolji od drugih) na tržištu.
Zašto ovo mene interesuje kada se ne bavim profesionalno programiranjem, već administracijom?
Bez obzira na to interesuje me položaj GPL programera, ne zbog njih samih (sami biraju licencu pod kojom će da rade) već zbog toga što ja živim od održavanja sistema koji su rezultat njihovog rada. Ukoliko se njihov položaj ne popravi, moguće je da će ih biti sve manje ili da će opasti kvalitet njihovog rada što bi imalo posledice.
Kako opet, pored Linuxa održavam i Unix sisteme to me možda neće previše pogoditi, ali ispadanjem Linuxa iz igre – pitanje je koji bi operativni sistem zauzeo tržište. U toj projekciji kada zbog opadanja kvaliteta ili osipanja GPL programerske svite opada potražnja za *nix administratorima, nedostaci GPL bi uticali na plate u mojoj branši.
Kako ja vidim celu situaciju (možda grešim) prosudite sami:
trebalo bi na univerzitetima krenuti sa razvojem distribucija Linux/Unix-a, za opšte društveno dobro.BSD licenca je odgovarajuća za univerzitetske potrebe jer je GPL tzv. “virulentna” licenca koja se prenosi na sve buduće derivate. Ne može se unapred obavezivati student da kada završi fakultet izdaje samo pod GPL licencom jer bi u protivnom narušio istu.
14. фебруар 2005. у 10:48 am #24776salac
УчесникAuuuu gde je ovo otislo……:) Svrbe me prsti, bice ovo dugacak post 😆
Sa stanovista programera GPL licenca jeste jako nezgodna stvar. Programiranje je jedno od najstresnijih i najneizvesnih zanimanja (neka sitnica moze da oduzme dane kopanja po kodu i trazenja greske za koju se po pravilu ispostavi da je bila totalno glupava). Ja imam potpuno razumevanje za programere (ili trendy naziv – developeri 🙂 ) koji bi voleli da je GPL srocena malo drugacije.
Sa druge strane treba se setiti kako je i zbog cega nastala GPL licenca – Stallman vidno iznerviran zbog toga sto je sav njegov rad ‘prisvojila’ zla korporacija resava da se tome zauvek stane na put i daje se na posao sastavljanja prve verzije GPL-a. Da da, kao hteo je da napise c kompajler koji ce moci da koriste svi bez ogranicena, ali mi se ipak cini da je razlog koji sam gore naveo primarni; prica sa gcc-om je samo malo ulepsavanje istorije. GPL kao ideja nije los – ideja cele licence jeste da ljudi koji koriste open-sors softver budu i aktivni ucesnici u njegovom razvoju. Znaci ako ja koristim (lupam) openoffice i imam neke primedbe, necu da kukam i nerviram se, nego zasucem rukave i sam krenem da ispravljam greske uz put publikujuci dokle sam stigao, drugi me dopunjuju i ispravljaju moje bagove itd itd. A ako mi je smor da programiram openoffice i maximalno sam izlozen na recimo mreze ili jos bolje low-level programiranje, onda cu zbog toga sto sam ustedeo 700$ jer ne koristim M$ Office da krenem sa drljanjem po sambi, bind-u, sendmail-u ili kernelu – na taj nacin sam posteno vratio ono sto sam prethodno uzeo. Problem naravno nastaje omasovljavanjem GPL softvera – nema svako volju i narocito znanje da na taj nacin ‘odradjuje’ sve te lepe stvari koje besplatno koristi.
Inace situacija sa volonterskim programiranjem nije bas toliko losa – gomila open-sors programera koja se pokazala dobrim i na taj nacin stekla ime nasla je izuzetno dobro placene poslove po evil korporacijama. Uglavnom se desava da na svojim radnim mestima nastave bilo hobisticki bilo uz podrsku poslodavca razvoj svog open-sors ceda.Dakle moj savet za vas koji obozavate GPL – uradite nesto i bacite ga u open-sors ili se pridruzite nekom od brojnih projekata na sourceforge-u. Naucicete mnogo i ko zna, mozda neko dogura do prestiznog statusa gurua, a onda zna se – rad u multinacionalki za sestocifrene dolarske iznose 🙂 A ako necete, onda budite malo manji zealot-i 🙂
poz.
14. фебруар 2005. у 10:59 am #24777popeye
Главни мајсторDakle moj savet za vas koji obozavate GPL – uradite nesto i bacite ga u open-sors ili se pridruzite nekom od brojnih projekata na sourceforge-u. Naucicete mnogo i ko zna, mozda neko dogura do prestiznog statusa gurua, a onda zna se – rad u multinacionalki za sestocifrene dolarske iznose 🙂 A ako necete, onda budite malo manji zealot-i 🙂
Hehe, samo se ti za’ebavaj, pa kad ti jednog dana stigne tužba od nekog ko je poslušao tvoj savet i postao guru, a od para ni traga ni glasa. Kad te nekadašnji školarac, a sadašnji guru priupita “Alo bre, di je moja multinacionalka, di je sekretarica, mečka? A šest godina što sam spuc’o buljeći u monitor?” 😆
Hehe, možda tužbom uzmu kintu od tebe koji si sve to vreme mlatio lovu instalirajući i podešavajući njihove programe, a? 😉
14. фебруар 2005. у 11:12 am #24778srdan
Учесник[quote]srdan ::
Kako ja vidim celu situaciju (možda grešim) prosudite sami:
trebalo bi na univerzitetima krenuti sa razvojem distribucija Linux/Unix-a, za opšte društveno dobro.BSD licenca je odgovarajuća za univerzitetske potrebe jer je GPL tzv. “virulentna” licenca koja se prenosi na sve buduće derivate. Ne može se unapred obavezivati student da kada završi fakultet izdaje samo pod GPL licencom jer bi u protivnom narušio istu.[/quote]
Razlog zbog kojeg sam ja ovo rekao je taj da mi (ma koliko to apsurdno zvučalo) punimo američki budzet i smanjujemo njihov ogromni deficit. Nemam ja neišta protiv tržišne privrede ili kapitalizma samo smo mi veoma siromašna država da bi sebi tako nešto dopustili. Čak su i neke bogate države zapadne evrope to poodavno shvatile…
Možda zvuči politički ali to je samo moj stav.Ne samo kod nas, već uopšteno se izuzetno mali broj ljudi odlučuje da pomogne neki projekat. Autori par projekata u kojima sam učestvovao kažu da je broj ljudi koji putem PayPal-a pomažu vrlo mali u poređenju sa brojem korisnika, praktično se svodi na statističku grešku.
Da uzmemo da si upravu, u šta ja nesumljam, kako onda objasniti sledeću činjenicu. Kada sam ja počinjao da koristim linux postojala je samo velika petorka (pet velikih distribucija RH, MDK, SuSE, Slack, Debijan), sada postoji toliko distribucija da im se nemogu popamtiti i imena napamet. Čak su se pojavile i neke komercijalne distribucije koje i danas postoje.
Takođe Novel je kupio SuSE i koliko sam čuo šuška se da će i RH biti kupljen od strane jedne velike kompanije. Nisam siguran da te kompanije “neznaju šta rade”. Ja nisam protiv komercijalizacije, čak mislim da ona i nije toliko loša što se razvoja tiče ali tu je tržište pa neka proceni vredost neke distribucije. Ako neko želi da plati SuSE naprimer to je sasvim OK, ali mislim da će uvek postojati i besplatne distribucije čisto radi konkurencije na tom istom tržištu.
Mislim takođe da su programeri koji pišu pod GPL neće nestati ili neće ih biti manje nego sada, pa čak i njihov rad neće biti lošiji nego što je to sad. Zašto?
Pa pod uslovom da Linux korisnika bude sve više, da se linux širi sve brže (u šta ja nesumljam a nesumljaju i te “zle” kompanije), sama logika kaže što više korisnika to više programera i njihovih programa, što više programera to bolji i kvalitetniji programi (konkurencija).
Cilj programera nemora biti uvek novac, može biti promocija ili samo želja da se napiše dobar program koji će posle njega nastaviti neko drugi da razvija i njegovo ime će uvek biti među autorima…
Kad bi pesnici pisali pesme samo za novac ili slikari slikali slike samo zbog zarade verovatno bi bili uskraćeni za mnoge pravce u muzici i slikarstvu.14. фебруар 2005. у 12:15 pm #24779salac
УчесникHehe, samo se ti za’ebavaj, pa kad ti jednog dana stigne tužba od nekog ko je poslušao tvoj savet i postao guru, a od para ni traga ni glasa. Kad te nekadašnji školarac, a sadašnji guru priupita “Alo bre, di je moja multinacionalka, di je sekretarica, mečka? A šest godina što sam spuc’o buljeći u monitor?” 😆
Hehe, možda tužbom uzmu kintu od tebe koji si sve to vreme mlatio lovu instalirajući i podešavajući njihove programe, a? 😉
Nema sanse, ja cu u to vreme biti robovlasnik i imacu tim krvozednih advokata 🙂 A ako bas bude cupavo odmah kucam na vrata FSF-a i galamim na groklaw-u i ostalim bundzijskim sajtovima:)
Nego glede love, meni su najjaci bili security-related likovi iz doba dot-com buma krajem 90-ih…..gledao sam dokumentarac gde baja hakuje neku od banki….kao vozi se oko nje u svom brand-new ferariju, malo snifuje airsnortom, malo okrece brojeve telefona u zgradi i bavi se socijalnim inzenjeringom, malo dsniffa unutar gradjevine i uze ladno 50000$ za 5 sati hehehe. TZAR! Jedino mu je falila rasna plavusa na suvozacevom sedistu (ali sigurno ima jednu za po kuci 🙂 ) Na njega da se ugledamo 🙂
14. фебруар 2005. у 12:36 pm #24780mtm76
Учесник[quote=”salac”]
Dakle moj savet za vas koji obozavate GPL – uradite nesto i bacite ga u open-sors ili se pridruzite nekom od brojnih projekata na sourceforge-u. Naucicete mnogo i ko zna, mozda neko dogura do prestiznog statusa gurua, a onda zna se – rad u multinacionalki za sestocifrene dolarske iznose 🙂 A ako necete, onda budite malo manji zealot-i 🙂Hehe, samo se ti za’ebavaj, pa kad ti jednog dana stigne tužba od nekog ko je poslušao tvoj savet i postao guru, a od para ni traga ni glasa. Kad te nekadašnji školarac, a sadašnji guru priupita “Alo bre, di je moja multinacionalka, di je sekretarica, mečka? A šest godina što sam spuc’o buljeći u monitor?” 😆
Hehe, možda tužbom uzmu kintu od tebe koji si sve to vreme mlatio lovu instalirajući i podešavajući njihove programe, a? :wink:[/quote]
Konačno nešto pametno… 🙂
Mislim da je u ovome sažeta poenta… učestvujući u GPL projektima može a i ne mora da ti donese zaradu/promociju/moralnu satisfakciju… A mjenjati licencu samo zato što se neko odlučio oženiti (jače od mene 🙂 ), ili što je “uletio” u godine, je isto tako smiješno… Na kraju krajeva, šta ima loše u pisanju čistog komercijalnog softvera? Ili uvaljivanja polovne grafičke kartice kao nove… a i naplaćivanja “ultrakomplikovanih” instalacija… (znam iz “prve ruke” 🙂 )PS:
Nešto mi nije jasno. Da li
“zle” kompanije = dobre kompanije, ili još bolje rečeno “dobronamjerne” kompanije
Ja sa stanovišta običnog malog korisnika (a takvih je 99,99%) ne vidim nikakvu korist od njih…PS PS:
Ljudi, najbolje se uvaliti u državnu firmu… 🙂 Plata mala al’ redovna… 🙂 🙂 🙂14. фебруар 2005. у 12:50 pm #24781popeye
Главни мајсторNema sanse, ja cu u to vreme biti robovlasnik
Pazi se Spartaka, nešto je ćutljiv ovija dana. 😉
Inače, .com je bio odlično vreme za lovce u mutnom IT industrije. Tada se moglo zaraditi “dobrim idejama” nevezano za licencu. Bedak, puče balon.
Srđane, Red Hat je prvi put imao profit prošle godine. Čak su javno objavili negde završni račun (pogledaj arhive RHN-a) gde se vidi da glavni prihod dolazi od distribucija koje se ne prodaju pod GPL licencom (Enterprize serveri) i dolaze sa komercijalnim softverom tipa Oracle. Od distribucija čiji ISO se mogao preuzeti bilo je samo gubitaka. Ne znam koji će biti model poslovanja Novela, videćemo.
Kad bi pesnici pisali pesme samo za novac ili slikari slikali slike samo zbog zarade verovatno bi bili uskraćeni za mnoge pravce u muzici i slikarstvu.
Tu si potpuno u pravu. Radili su to iz ljubavi, ali su takođe pokušavali da žive od toga. Dosta velikana su umrli u bedi, da bi se njihova dela kasnije prodavala za milione dolara. Mada, umetnost i softver nisu baš poredivi – kako vreme prolazi slika dobija na vrednosti dok sa programima je potpuno suprotno.
14. фебруар 2005. у 1:03 pm #24782popeye
Главни мајсторNa kraju krajeva, šta ima loše u pisanju čistog komercijalnog softvera?
Otkud znam, ti to pljuješ, tvoj fah… 😆
Nešto mi nije jasno. Da li
“zle” kompanije = dobre kompanije, ili još bolje rečeno “dobronamjerne” kompanije
Ja sa stanovišta običnog malog korisnika (a takvih je 99,99%) ne vidim nikakvu korist od njih…To je i poenta: kompanije se ne dele na “zle” i “dobre”, već uspešne i neuspešne. Što se koristi tiče, preporučeno štivo: Politička ekonomija, formiranje cena. Obratiti pažnju na uticaj monopola i ekonomije obima na cene.
PS PS:
Ljudi, najbolje se uvaliti u državnu firmu… 🙂 Plata mala al’ redovna… 🙂 🙂 🙂Uh, uh, vidi se da nisi u Srbiji. Uopšte se ne možemo složiti. 🙂
14. фебруар 2005. у 1:24 pm #24783srdan
УчесникTu si potpuno u pravu. Radili su to iz ljubavi, ali su takođe pokušavali da žive od toga. Dosta velikana su umrli u bedi, da bi se njihova dela kasnije prodavala za milione dolara. Mada, umetnost i softver nisu baš poredivi
Da neznam možda se nebi ni umetnici ni programeri složili sa tom konstatacojom ali možda i bi (ko zna).
kako vreme prolazi slika dobija na vrednosti dok sa programima je potpuno suprotno.
Pa nisam siguran. Ukoliko se programu dodaju nove opcije i nove funkcije tako da mu vrednost raste. Menja i poboljšava GUI i tako dalje. Da li i tada vrednost opada, ja mislim da ne.
Red Hat je prvi put imao profit prošle godine.
OK, verujem ali koliko je programera koji nerade za RH godinama pomagalo u otklanjanju grešaka (bug-ova), pisanju nekih programa i opšte pružanju podrške korisnicima po raznim neformalim i formalim forumima. To je bila besplatna reklama i podrška. Koliko je programera i drugih ljudi učestvovalo u testiranju novih verzija distribucija poboljšavajuci sigurnost itd. A te verzije koje nisu pod GPL licencom se baziraju i na ovim koje jesu, zar ne.
Od distribucija čiji ISO se mogao preuzeti bilo je samo gubitaka
Pa nisam baš siguran ni u ovo. Teško da neka kompanija može da toleriše gubitke ako od njih nema koristi (neposredne ili posredne), ovde je verovatno reč o ovoj drugoj. Mislim teško je poverovati da su samo davali a ništa za izvrat dobijali.
Voleo bih da se javi neki programer pa da čujemo i njegovo mišljenje.
Pozdrav 😉14. фебруар 2005. у 1:59 pm #24784Linus_Torvalds
УчесникE stvarno glupa rasprava…
A ovo sto mtm76 kaze da sam peder NIJE ISTINA. Samo sam radoznao.2popeye
E takvih ljudi mi bas nedostaje. Pozivam te da mi se pridruzis u pisanju novog kernela. Imas sve potrebne uslove: zelis da bude komercijalan, i cini mi se da si i ti “radoznao”. 😀mtm76 ::
Na kraju krajeva, šta ima loše u pisanju čistog komercijalnog softvera?
Otkud znam, ti to pljuješ, tvoj fah… 😆
Pa verovatno nema zato jer nije pod GPL licencom, i ni na koji je nacin ne ugrozava 😆 [/b]
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.