Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Još jedna glupa rasprava…
- This topic has 50 одговора, 16 гласова, and was last updated 21 years, 6 months раније by
Off-Topic.
-
АуторЧланци
-
13. фебруар 2005. у 7:46 pm #24765
srdan
УчесникBesplatnost je posledica loše formulacije same licence i tržišne privrede, a time su oštećeni GPL programeri
Ja nemislim da je GPL loše formulisan ili da u njemu ima grešaka. On je tako namerno formulisan da bi se sačuvala ono osnovno a to je sloboda.
Po mom mišljenju softver koji nije besplatan guši (ovo je možda blaga reč) bar dve ako ne i sve četiri osnovne slobode. Takođe je moguće da softver nebude besplatan i ja (ili bilo ko drugi) ako hoće može da plati za njega, ili mogu da ga dobijem od nekog (bez obzira da li je taj neko platio ili takođe dobio besplatno). E sada ovo je mnogo bolja varijanta jer mnogo ljudi ako im se softver svidi a dobili su ga besplatno požele da plate za njega i time poboljšaju njegov razvoj. Kažem ovo je mnogo bolje od nametanja moraš da platiš po svaku cenu ako želiš da ga koristiš.13. фебруар 2005. у 7:58 pm #24766popeye
Главни мајсторSrđane, ono što govorim je da slobodan softver može, ali ne mora biti besplatan. Besplatan softver nije obavezno slobodan, tj. pod GPL licencom.
Ti bi izgleda mijenjao GPL licencu. Ili pravio GPL programe, pa ih prodavao kao komercijalne…
Da, smatram da je GPL licenca štetna po programere, a gore sam naveo jedan od razloga. Trebalo bi je menjati i to popraviti, što i nije neka novost jer se GPL i ranije menjao. Pa osnivač fondacije za slobodan softver kaže da je namera GPL licence da bude i komercijalna i obezbedi prihod svima uključenima u razvoj i održavanje. Sada ona tu funkciju ne vrši, ako mi ne veruješ – nauči neki programski jezik i probaj da živiš od pisanja GPL softvera.
Možda pak smatraš da takav softver ne bi ni trebao biti plaćen, tj. da oni koji se time bave treba da primaju socijalnu pomoć ili šta već? Čime se recimo ti baviš? Učenik, student ili radiš?
Što se “diktata razmišljanja” tiče, to je opet meni smešno. Nije mi poznato da je na ovom forumu ikada vršena neka cenzura ili tortura. Skoro na svakoj temi ćeš naći suprotstavljena mišljenja i ima prilično tema na kojima ćeš naći žučne rasprave (koristi pretragu) – to nije ništa novo. Ako te brine što nisi naišao na više članova koji podržavaju tvoj stav – zapitaj se da li si argumentovao svoje viđenje dovoljno dobro?
13. фебруар 2005. у 8:19 pm #24767popeye
Главни мајсторE sada ovo je mnogo bolja varijanta jer mnogo ljudi ako im se softver svidi a dobili su ga besplatno požele da plate za njega i time poboljšaju njegov razvoj. Kažem ovo je mnogo bolje od nametanja moraš da platiš po svaku cenu ako želiš da ga koristiš.
Imaš li neke konkretne podatke kad tako govoriš? Po mom iskustvu, tih “mnogo” ljudi se svodi na delove promila od broja preuzimanja, dok razvoj softvera iznosi na svojim plećima sam autor sa jednim ili nekoliko pomagača.
Pitaj Tomu koliko ljudi mu ozbiljno pomaže oko Linuxo distribucije. Šta misliš, koliko bi njih bilo spremno da plati za istu? Tu ne mislim cenu koja je sad u CD marketu, nego cenu koja pokriva uložen rad (radni sati x satnica)? Osim velikih projekata koje finansiraju sve te “zle” korporacije koje bi mtm76 da pljuje (RedHat, SuSe, IBM), mali projekti zavise od dobre volje i crnačkog rada ljudi poput Tome. Nema tu zarade, osim ako tapšanje po leđima nije svrha sama po sebi.
To je po sadašnjoj GPL sudbina programera. Administratori naplaćuju svoj rad, korisnici zarađuju koristeći taj softver, a programeri – oni su prosto volonteri? Nešto tu ne štima i ako se ne ispravi – dobro biti neće.
13. фебруар 2005. у 8:39 pm #24768kmilos
УчесникPozivamo dotičnog “kolegu” da se javi, i proglasi ovu raspravu najglupljom… 🙂
He he, nema te opasnosti, jer bih morao onda ubrzo posle toga sebe da demantujem, cisto iz postovanja prema Ajnstajnu 😆
Molio bih samo zilote koji misle da postoji svetska zavera trulih zapadnih korporacija protiv srpskih svetlih, nebeskih, i, logicno, jedinih pravih branitelja besplatnog (namerno ne kazem slobodnog, posto se taj termin na ovoj niti izgleda bas i ne razume, jer j&^%$ slobodu ako ne daj boze nekom, pogotovu strancu, treba platiti za neku uslugu) softvera, da mi navedu jedan primer slobodnog softvera cije koriscenje mora da se plati.
Na kraju, ja do sada ne znam nijednu kompaniju koja svoj posao zasniva na slobodnom softveru, a da je prekrsila GPL (ili ako jeste, da FLOSS zajednica odmah nije reagovala, u pravnom smislu). A sto se programera slobodnog softvera tice, veliki broj njih je zaposlen/sponzorisan od strane Red Hat-a, Novell-a, Trolltech-a, itd. koji time direktno pomazu, ne samo njih i njihove porodice, vec i razvoj najbitnijih i najtezih delova sistema kao sto su kernel, X, KDE, Gnom, itd. Toliko o njihovom doprinosu. A programeri valjda mogu, i trebaju, sami da se brane i obezbede deo kolaca, ne znam zasto se neki korisnici smatraju dezurnim da skacu na sve svetske “nepravde”, nesto ne verujem da su ih programeri za to zaduzili. 🙂
Dokle god svi postuju GPL i svi se takmice na ravnom polju bez monopola (za razliku onog drugog operativnog sistema), uopste ne vidim razlog za paniku. Izbor i sloboda su tu, i bice zauvek tu, jer izvorni kod jednom oslobodjen vise ne moze da se vrati bocu, a korsnici ce vec svojim brojevima presuditi koje programere/kompanije/softver zele da podrze (moralno ili finansijski), koriste, sire ili plate za usluge. To su pravila slobodnog trzista, to je sasvim normalno, i pametni RMS je to sasvim lepo GPL-om predvideo. Ko hoce, moze slobodno da predlozi bolju pravnu licencu, ali ovo emocinalno pljuvanje, bukanje i hukanje bez ikakvih argumenata i kontraargumenata ne vodi nikuda.
13. фебруар 2005. у 9:05 pm #24769popeye
Главни мајсторNeargumentovano i bezrazložno kritikovanje (poznatije kao “pljuvanje”), odnosno poziv na isto, je razlog otvaranja ove teme. Dosad nismo zatvarali bilo koje teme, pa pretpostavljam da nećemo ni ubuduće. Jedina korist od ovakvih tema može biti u tome što će možda neko shvatiti apsurdnost toga što čini.
Što se GPL licence tiče, njeno menjanje se predlaže FSF organizaciji. Ovde ljudi mogu razmenjivati mišljenja o istoj – razlika u stavovima se podrazumeva i ohrabruje.
Lično, ukoliko neko može argumentovano da me demantuje i ubedi me da sa neizmenjenom licencom mali softveraši mogu zarađivati – samo napred.
13. фебруар 2005. у 9:18 pm #24770popeye
Главни мајсторMolio bih samo zilote koji misle da postoji svetska zavera trulih zapadnih korporacija protiv srpskih svetlih, nebeskih, i, logicno, jedinih pravih branitelja besplatnog (namerno ne kazem slobodnog, posto se taj termin na ovoj niti izgleda bas i ne razume, jer j&^%$ slobodu ako ne daj boze nekom, pogotovu strancu, treba platiti za neku uslugu) softvera, da mi navedu jedan primer slobodnog softvera cije koriscenje mora da se plati.
O kojim zilotima i svetim srpskim nebeskim braniteljima pričaš? U ovoj raspravi (ustvari svim raspravama na ovom sajtu dosad) o sličnim temema nikad nije bilo reči. O čemu uopšte pričaš?
13. фебруар 2005. у 9:31 pm #24771kmilos
УчесникO kojim zilotima i svetim srpskim nebeskim braniteljima pričaš? U ovoj raspravi (ustvari svim raspravama na ovom sajtu dosad) o sličnim temema nikad nije bilo reči. O čemu uopšte pričaš?
Pa o ovima sto misle da je sloboda isto sto i besplatno, i jos gore smatraju da je to pravo. Ali vec vidim da sam preterao sa cinizmom, izvinjavam se ucesnicima foruma.
13. фебруар 2005. у 9:41 pm #24772jovir
Учесникmtm76
Da, možda ima malo patetike, ali Ti si duboko zašao u demagogiju.Ovde se radi o jednostavnoj stvari: osnovna ljudska sloboda (zapisana i u Povelji UN) je da radi i zaradi. Zašto se to ljudima koji ulažu trud da stvore distribuciju i, uopšte programerima, osporava? Kome se to ne sviđa, ne mora da koristi njihove proizvode.
13. фебруар 2005. у 9:46 pm #24773srdan
УчесникU državi u kojoj se zarađuje 1 e na dan nemože se ovako nešto očekivati. Nije merodavna reper za određivanje.
Imaš li neke konkretne podatke kad tako govoriš?
Ako se nevaram kada je mozila objavila da im treba finansijska pomoć za rekordno kratko vreme su skupili i više od očekivnog. E naravno da se svaki projekat nemože porediti sa mozilom. Drugih konkretnih podataka nemam ali mi je to nekako bolji rezon.
Kako ja vidim celu situaciju (možda grešim) prosudite sami:
trebalo bi na univerzitetima krenuti sa razvojem distribucija Linux/Unix-a, za opšte društveno dobro. Tako bi se mogle pokriti satnice programera a i to bi mogla podržati i vlada i “narediti” njenim ustanovama da kada je to moguće koristi taj operativni sistem. Mislim da bi to bilo realno, ako bi se razvio dobar proizvod, imajući u vidu respekt naših programera. Bez obzira da li na fakultetima koriste legalan softver ili ne, to bi onda pokrenulo i druge programere da pišu programe za linux od kojih bi mogli da zarađuju.
[/quote]13. фебруар 2005. у 10:07 pm #24774mtm76
УчесникHmmm… zanimljivo gdje je otišla ova tema koju pravo da vam kažem sam postavio iz čiste z*jebancije u pauzi dok spremam usmeni iz elektronike (odgovor na pitanje Čime se recimo ti baviš? Učenik, student ili radiš? -Student 2. godine informatike bez stipendije, znači mora da radi 🙂 )…
Stvar koja mi zaista jedino smeta je to što ljudi očekuju da zarade pišući programe pod GPL licencom. Postoje 2 razloga zbog koga bi ih uopšte pisali:
1. čista ideologije = nema zarade
2. iz razloga lične promocije, tj. jednostavno nisu (još) u stanju da napišu programe dovoljno dobre da bi na njima zaradili kao komercijalnim… a činjenica je da oni više koristi imaju od GPL licence, nego korisnici od njihovih programa, jer da su komercijalni oni bi potonuli u moru prosječnosti, i vjerovatno niko za njih ne bi čuo… e poslije nekog vremena javi se problem što jednostavno misle da su “iskorišteni” i da bi im nešto trebalo biti nadoknađeno… i onda se otprilike desi situacija kao sa XFree86…ali ovo emocinalno pljuvanje, bukanje i hukanje bez ikakvih argumenata i kontraargumenata ne vodi nikuda.
Jedina emocija koju ja osjećam je lagano smješkanje dok ovo čitam, što bi se i dalo i zaključiti iz količine smajlija… Evo ih još 5 da ne bude zabune
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.