Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Jos jedan bag u MDK 10.1
- This topic has 28 одговора, 13 гласова, and was last updated 20 years, 3 months раније by
popac.
-
АуторЧланци
-
11. јануар 2005. у 9:30 am #22623
bp21000
УчесникPozdrav svima i sve najbolje.
Za [b]bp21000[/b]
Tvoj /etc/modules.conf je dobro podesen, ali u /etc/modprobe.conf vidim nesto veoma cudno. Tvoj modprobe.conf sadrzi linije koje sluze za ucitavanje i uklanjanje alsa i oss drajvera zajedno. 😯
modprobe.conf treba da izgleda ovako:
[code]
install usb-interface /sbin/modprobe uhci-hcd; /bin/true
alias sound-slot-0 snd-cmipci
install snd-cmipci /sbin/modprobe –first-time –ignore-install snd-cmipci && { /sbin/modprobe snd-pcm-oss; /bin/true; }
remove snd-cmipci { /sbin/modprobe -r snd-pcm-oss; } ; /sbin/modprobe -r –first-time –ignore-remove snd-cmipci[/code]
Ovako podesen modprobe.conf ucitava alsa drajver (snd-cmipci) i modul za emulaciju oss-a (snd-pcm-oss).
Hvala veliko. Kad sam sadrzaj koji si naveo gore kopiao u modprobe.conf sve je proradilo normalno pri boot-ovanju sistema sto se tice ucitavanja postavki mixera. Dakle, moj problem je resen.
E sad ostaje pitanje zasto je MDK 10.1 pri instalaciji stavio onakav cudan sadrzaj u modprobe.conf?! Ja nista nisam rucno unosio sve do sada. Sadrzaj modprobe.conf fajla je automatski generisan od strane sistema. A kad sam uneo podesavanja koja je Li-nux predlozio, kod mene je sve proradilo bas onako kako Bog zapoveda.
Jos jednom se mnogo zahvaljujem na pomoci nasem “kineskom” ljubitelju pingvina 🙂
11. јануар 2005. у 11:48 am #22624Li-nux
УчесникMeni se cini da nijedna verzija MDK Linux-a nije dovoljno testirana, posto se javljaju problemi koji odmah upadaju u oci i veoma iritiraju. Uzrok problema se cesto nalazi u programima koji automatski generisu konfiguracione fajlove, a te greske su neki sitni propusti koje nije tesko otkloniti. Mislim da bi programeri koji rade na razvoju MDK Linux-a vise trebali da vode racuna o kvalitetu programa za konfiguraciju sistema nego o tome da se cesto izbacuju nove verzije na svakih sest meseci.
Inace MDK je odlicna distribucija sto se tice raznovrsnosti programa koji se dobijaju uz njega, takodje je veliki plus i to sto i pocetnici mogu lako da podese sistem preko MDK Conrol Centra, ali na zalost to pada u vodu zbog propusta koje sam naveo.
Jedini nacin da se izbegnu ovi problemi je da se rucno editiuju konfiguracioni fajlovi. Ovo mozda izgleda tesko ali zapravo i nije tako strasno. Za vecinu konfiguracionih fajlova postoje man i info uputstva za razne konfiguracione fajlove i veoma se isplati prouciti ih.U obaveznu literaturu svrstavam sledece:
info bash
man lilo.conf
man inittab
man modprobe.conf
man modules.conf
man XF86Config16. јануар 2005. у 2:30 pm #22625SteX
УчесникMeni uopste ne radi XMMS..Cim probam da pustim bilo koju pesmu on zabode (Not Responding)..Stvarno je mnogo bagovit ovaj Mandrake 10.1 Offical..100 puta mi se desilo da mi se srusi neki program,da se nesto sjebe..
16. јануар 2005. у 3:01 pm #22626popac
УчесникKos output plugin si stavio u preferences. Ako koristis KDE stavi aRts a ako koristis nesto drugo ALSA, OSS ili ESD.
16. јануар 2005. у 3:44 pm #22627LYb
УчесникVidis, meni je na MDK 10.1 official radio i alsa i OSS output, ali ne i arts… toliko je bio pun rupa, vise nego 10.0 i 10.1 community (koji su takodje imali puno bagova), tako da sam ga batalio na duzi period. Jeste da je zgodno sto je optimizovan da i586, ali brate…
Sad je tu Slack da ostane, a ako krene ovo kod nas sa ADSL-om kako treba, bice mozda i Gentoo 🙂
16. јануар 2005. у 5:21 pm #22628Moneo
УчесникEh,tuzno ali istinito!
Zaista unistise ga bagovi-steta za MDK-sam OS je sjajno zamisljen,i realizovan,ali je tako pun bagova da je to strasno!
Pomenucu samo jedan biser(MDK 10.0)-kada kucam u OpenOffice-u,i promenim key-layout u recimo serbian ili yu,pa kad zavrsim,i izadjem-nece da udje u MDK control center,moram log-out da bi sve postalo normalno,drlja mi hard u nedogled,XMMS nece minimize u panel pod KDE-om,vec nesto brljavi(pod Gentoo-om je ista verzija XMMS i KDE-a radila savrseno!),pa rusenje i pucanje aplikacija-sto puta sam morao da ga nasilno resetujem-ko’ da je Windows!
Stvarno steta,svidja mi se sam OS i to mnogo,ali sam stvarno izgubio zivce,i presao sam na SUSe!
Moji utisci za ovih nekoliko dana kojih koristim SUSe(verzija 9.2 proffessional) su odlicni-tacnije odusevljen sam!Sve radi super stabilno i ni jedna aplikacija mi nije pobrljavila-otprilike je iste brzine kao i MDK,ali je samo podizanje sistema nesto sporije!Jos da instaliram drajvere za ATI-cuo sam uskoro izlaze drajveri sa podrskom za Xorg-i bice super!ALSA takodje radi super!Sam OS je uradjen stvarno profesionalno-maksimalno user-friendly,zaista vredi dati tih 50e za box varijantu!Really….
@Lyb-pomenuo si na nekom od postova da je MDK 10 brzi od SUSe-a-pa eto rade otprilike istom brzinom!To su neki moji utisci-probano na istoj masini!Po stabilnosti ne mogu da se porede!
Ali distro koji je najbrzi i najstabilniji je Slack 10-kralj!Imam dual boot SUSe-Slack 10-ono hteo sam laganicu i nesto hardcore!Probao sam i RH,MDK,Fedoru,FreeBSD,Gentoo,eto sad i SUSe,ali ipak Slack 10-ubedljivo ih tuce u brzini i stabilnosti!Najbrzi distro koji sam koristio-moja iskrena preporuka svima koji su malo iskusniji!
@Lyb-nadam se da ce DSL uskoro da se omasovi,te da bacim u djubre ovo softversko govno,i da imam konekciju kao covek-onda cu sasvim sigurno preci na FreeBSD!
Eto…
Sorry for offtopic!
CU!
Heavy metal rules!16. јануар 2005. у 10:09 pm #22629LYb
Учесник@Seleuk:
Da, Slack je zakon i dalje… mada vidim da napolju polako beze od njega. Moze biti zbog toga sto Pat dugo nije radio, a i mnogima smeta napustanje gnoma (mada isto tako vidim da napolju mnogi opet napustaju gnome u verziji 2.8 zarad KDE 3.3.x).Sto se brzine SuSE vs. MDK tice… ne znam, kod mene je bio takav slucaj. Mada SuSE mi se nekako u startu zgadio pa se nisam mnogo ni igrao, nisam se zavlacio u /etc, a pravo da ti kazem, ne volim ni System V nacin rada sa runlevelima – mnogo mi se vise dopada BSD-oliki Slackov pristup gde je sve u jednom dir-u.
Heh, bas sam se preksinoc odvazio da instaliram KDE 3.3 na slack-a. Uzmem disk koji sam od tomaje uzeo pre jedno 100 godina, cd-ujem se u direktorijum, kucam “upgradepkg –install new *.tgz”, pomolim se, restartujem – i radi 🙂 hehe, eto nove igrackice.
Ovih dana od coveka ima da uzmem slack-current od treceg januara pa da mu uradim upgrade 🙂
Siguran sam da bih i SuSE-a naterao da radi jednako brzo kao i MDK da sam se potrudio.
Sto se gentoo-a tice, mnogo mi se dopada njegov package managment – paketi su u source kodu, tako da sve kompajliras za svoju arhitekturu, mozes da imas najbolje optimizacije. 80% slack paketa su i486, neki zak i i386, a ja imam i686. Kada bi slack napravio nesto tako…
Onda lepo sa ADSL-om jednom nedeljno ili tako nesto kucam “emerge world” i eto ti najnovijih paketa 🙂16. јануар 2005. у 10:51 pm #22630kmilos
Учесник@LYb
@SeleukAko vam je toliko bitna optimizacija i brzina, vidim da u poslednje vreme ima dosta interesovanja za (i dosta ljudi hvali) Arch Linux http://archlinux.org/
16. јануар 2005. у 11:14 pm #22631popac
УчесникCinjenica je da Mandrake uvek ima par bagova, a sve se lepo da ispraviti. Za aRts skini sa http://www.xmms.org plugin i iskompajliraj. Na svim masinama koje sam ja petljao je aRts + Xmms + KDE bila dobra kombinacija. E sad stabilnost, za stabilnost proverene stvari
Debian, Gentoo, Slackware, BSD -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.