Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Jos jedan bag u MDK 10.1
- This topic has 28 одговора, 13 гласова, and was last updated 19 years, 9 months раније by popac.
-
АуторЧланци
-
1. децембар 2004. у 2:48 pm #22613IleУчесник
Meni se to deshava od kako sam instalirao driver za lucenta..koji je proradio bez problema ali se zato alsa prilikom boot-a ne startuje se mixerom…tj prijavljuje /usr/sbin/alsactl i neku poruku 1139 dok alsa iznad kao prdje ali opet djabe sve to..ne radi zvuk
kad pokrenem alsaconf podigne se alsa i onda je sve ok sledeci reset opet isto…
Primetio sam da je radilo kad je alsapri podizanju ispisivala intel-8×0 a sada snd-intel-8×0 ili slichno…Izgleda da trebaju neki aliasi da se srtede u modules.conf
probacu ovo za ppp0 ali videcemo shta je..1. децембар 2004. у 4:42 pm #22614IgorPetrovicУчесникDefinitivno postoje problemi sa alsom na MDK 10.1, ne samo u kombinaciji sa winmodemima nego i ovako. Evo testiram ga par dana i (skoro) sve šljaka OK osim zvuka. Te koči XMMS, te mi u sred gledanja filma pojača zvuk na maksimum, probije mi uši, a amarok se odmah po pokretanju zakuca i pomaže jedino three-finger salute. Očigledno je neophodno ručno editovanje /etc/modules.conf. Izgleda da nema veze koja je zvučna u pitanju, alsa je problem. Probaću da nadjem neki workaround. Da nije neko našao neku zakrpu na netu?
Inače, naišao sam na još jedan zanimljiv bug u KDE 3.3: dok sam na netu, nema šanse da pokrenem nijedan KDE tekst editor (kate, kwrite, kedit). Kad se diskonektujem, sve je OK.
PozdraV
———-
‘Let the metal flow’- Chuck Shuldiner1. децембар 2004. у 5:49 pm #22615LYbУчесникInače, naišao sam na još jedan zanimljiv bug u KDE 3.3: dok sam na netu, nema šanse da pokrenem nijedan KDE tekst editor (kate, kwrite, kedit). Kad se diskonektujem, sve je OK.
Meni se ista stvar desavala u kmailu. Kada sam na netu on zakuca, kada nisam, sve radi. U stvari, na mom user nalogu je radilo, na zeninom ne.
Sve to na MDK 10.1 official DVD, KDE 3.2.32. децембар 2004. у 12:16 am #22616bp21000УчесникJa mogu samo da potvrdim ovo sto Igor kaze. Imam US Robotics external modem zakacen na serial port, a ALSA i meni pravi probleme, Mada u manjoj meri nego drugima, ali ipak problemi su tu i ocigledno nemaju veze sa modemom kao takvim. Zakrpu za ALSA-u ni ja jos uvek ne nalazim nigde, pa molim nekoga ako je nadje da ovde ostavi link. Zapravo ja jos uvek ne znam ni da li je bug prijavljen MandrakeSoft-u. Ima li mozda neko vise informacija o tome?
3. децембар 2004. у 11:59 pm #22617IleУчесникProbao sam da intaliram ALSA 1.0.7 i uspeo ali i dalje isti problem…u MDK 10.1 official
kad uradim
service -f sound ,onda se mixer uchita Ok. a sa
service -f alsa ,obori se alsa pa se podigne ponovo…i to prolazi…Ne znam gde moze biti greshka…sumnjao sam na file /etc/asound.state koga uchitava alsactl ali izgleda da je on ok.
Jedino ostaju oni alias-i u modprobe.conf..?..meni je modules.conf prazan…Da li to valja…?
Kad odmah po loginu udjem u X(naravno alsactl pri boot-u je prijavo no sound card) zvuk radi…jedno ne chujem onaj zvuk welcome-a u X-u, dok mogu da pustim muziku(mp3) normalno..
4. децембар 2004. у 1:00 pm #22618bp21000Учесник@Ile: Da. Potpuno iste simptome sa zvukom imam i ja. Pod X-om radi besprekorno. A probleme sa mixerom sam resio na nacin koji je je u ovom topic-u vec opisan, tj. rucno, a na predlog naseg drugara Li-nux-a.
E sad o uzrocima greske: ocigledno je problem u kernelu i njegovom “nestrucnom” baratanju sa modulima za zvuk.
Ovako izgleda moj /etc/modules.conf
[code]probeall usb-interface usb-uhci
above snd-cmipci snd-pcm-oss
alias sound-slot-0 snd-cmipci[/code]A ovo je ono sto mi deluje sumnjivo (/etc/modprobe.conf)
[code]install usb-interface /sbin/modprobe uhci-hcd; /bin/true
alias sound-slot-0 snd-cmipci
remove snd-cmipci /sbin/modprobe -r snd-pcm-oss; /sbin/modprobe –first-time -r –ignore-remove snd-cmipci
install snd-cmipci /sbin/modprobe –first-time –ignore-install snd-cmipci && { /sbin/modprobe snd-pcm-oss; /bin/true; }
remove cmpci /sbin/modprobe –first-time -r –ignore-remove cmpci
install cmpci /sbin/modprobe –first-time –ignore-install cmpci[/code]Ne znam otkud tu ove linije sto pocinju sa tom cudnom “remove” komandom i sve mi se nekako cini da bi mozda to moglo da uzrokuje problem. A ovo sam planirano ovde kopirao, da bi mi neko od kolega eventualno pomogao i dao uputstva o tome kako bi valjalo da rucno editujem ova dva config fajla, ne bi li se ovaj problem nekako otklonio (ako je to svojerucnom obradom iliti manaul editingom uopste moguce).
16. децембар 2004. у 10:35 pm #22619SiouxУчесникNisam koristio zvuk bez GUI-a , pa nisam primetio probleme sem što neće da zapamti postavke pa moram da nameštam mikser svaki put jer utša i mikrofon i zvuk.
9. јануар 2005. у 1:04 pm #22620NikaУчесникJa imam ESS 1688. Pravi mi grdne probleme ALSA na MDK10.1!
Nikako nece da prepozna ESS nego tek po neki put na “alsaconf” da mi ESS968, utvrdio sam da kartica ima drugi chip koji je ess968.
Kartica je ISA PnP, i godinama je radila pod Windows-om kao ess1688 bez problema.U boot-u nece da je prepozna nego dali onaj 1161 error “no sound device”. A kada udje u MDK “device /dev/dsp no such file or directory”.
Kao sto sam rekao samo u root-u alsacon ga POVREMENO prepozna ali alsactl nece da ga zapamti. Verovatno sto ja nisam rucno ukucao komandu(jer sam apsolutni pocetnik sa Linux-om). A naravno i kada prepozna kerticu, prilikom sledeceg boot-a sve mora iz pocetka.
Nemam modem samo LAN kartu pa mi problem verovatno nije to.
9. јануар 2005. у 7:18 pm #22621IgorPetrovicУчесникPostoji paket isapnptools koji služi za prepoznavanje ISA p’n’p uređaja. Moguće da da nisi instalirao. Ja nemam iskustva sa ISA uređajima, ali proveri.
10. јануар 2005. у 1:00 pm #22622Li-nuxУчесникPozdrav svima i sve najbolje.
Za bp21000
Tvoj /etc/modules.conf je dobro podesen, ali u /etc/modprobe.conf vidim nesto veoma cudno. Tvoj modprobe.conf sadrzi linije koje sluze za ucitavanje i uklanjanje alsa i oss drajvera zajedno. 😯
modprobe.conf treba da izgleda ovako:
[code]
install usb-interface /sbin/modprobe uhci-hcd; /bin/true
alias sound-slot-0 snd-cmipci
install snd-cmipci /sbin/modprobe –first-time –ignore-install snd-cmipci && { /sbin/modprobe snd-pcm-oss; /bin/true; }
remove snd-cmipci { /sbin/modprobe -r snd-pcm-oss; } ; /sbin/modprobe -r –first-time –ignore-remove snd-cmipci[/code]
Ovako podesen modprobe.conf ucitava alsa drajver (snd-cmipci) i modul za emulaciju oss-a (snd-pcm-oss).
Za sve ostale
U fajlu /etc/modprobe.conf obavezno morate imati sledece:
[code]
alias sound-slot-0 snd-XXX
install snd-XXX /sbin/modprobe –first-time –ignore-install snd-XXX && { /sbin/modprobe snd-pcm-oss; /bin/true; }
remove snd-XXX { /sbin/modprobe -r snd-pcm-oss; } ; /sbin/modprobe -r –first-time –ignore-remove snd-XXX[/code]
Dok u fajl modules.conf moze da se stavi
[code]
above snd-XXX snd-pcm-oss
alias sound-slot-0 snd-XXX[/code]
gde je XXX ime konkretnog drajvera. Na primer cmipci, via82xx, intel8x0, …
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.