Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Izasla GNUzilla 25!!!
- This topic has 26 одговора, 13 гласова, and was last updated 18 years раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
1. јануар 2007. у 4:59 pm #51247civanУчесник
Ajde da se igramo citiranja:
Možda se nekima (ili možda većini) od nas to i ne sviđa, ali je trenutno Ubuntu sa svim svojim derivatima najaktuelniji po većini pitanja.
1. јануар 2007. у 5:27 pm #51248miodragzУчесникUh Ubuntuzilla 😀
1. јануар 2007. у 5:59 pm #51249MladenIsakovicУчесникNe kapiram šta glupuntu izdvaja od ostalih?
– Stabilnan? Ok, priznajem, ali ništa stabilniji od Slackware-a ili Debiana, čak bih rekao i da je inferiorniji u odnosu na njih. Znači, ovde nije lider.
– Najbrži nije, probao sam ga, od distroa koje sam ja imao prilike da koristim, brži su i Slackware i Vector od Ubuntua, znači, nije najbolji.
– Lakoća instalacije? Ništa lakše nego SuSe, na primer, pa i Mandrak, čak naprotiv. Ni tu nije lider.
– Tehnička podrška 3 godine? To ima smisla samo za business okvire, od kućnih korisnika ko od nas je još tražio tehničku podršku od njih, izuzev brojnih foruma, koje imaju i druge distribucije, a što se biznis modela tiče, mnogo bolju podršku imaju komercijalna rešenja tipa RHEL. By the way, i M$ ima tehničku podršku, u BG, znači na lokalnom nivou, tako da to i nije argument.
– Ogroman broj programa na repo-ima? To imaju i ostali, grafičkih alata već imaju sve druge distribucije, pa čak i Slackware, koji je zaostajao u ovome, ima Gslapt koji preko slacky.it repoa rešava savršeno pitanja međuzavisnosti. Plus, neverovatno mi smeta distro uz koji ne dolazi kernel-source. Znam da sve može da se prevuče sa repozitorijuma, ali nekad, bar zbog drajvera, source zatreba.
– Nema built-in multimedia support.Ima još mnogo toga, ali je i ovo dovoljno. Distro jeste dobar, ali kao što se vidi, nije lider ni u jednoj jedinoj oblasti, bolji je od mnogih, ali ima i boljih od njega. Stvar ukusa, tako da ne vidim zbog čega tolika fama. Istina je da je njegova popularnost velika zbog marketinga, i njegovog vlasnika koji finansira slanje diskova po celom svetu, plus distro je ok, i to ga je dovelo među najpopularnije. Za korisnike skromnijeg znanja, mnogo bolji izbor je Mepis, PcLinuxOS, SuSe, ali slažem se, i Ubuntu je dobro rešenje. Meni ne smeta ocena u Ubuntuzilli da je Ubuntu najbolji, jer su se autori članka na početku ogradili da je to bilo glasanje njih samih, i ništa više od toga. Znači, to je po meni ok, kao i svi mi, i oni imaju pravo na svoje mišljenje, sa kojim se mi možemo ali i ne moramo složiti. Po meni je Urke uradio najbolji pregled onoga što je po njemu najbolje, iznevši i mane i vrline vrlo temeljno, i samo zbog te objektivnosti ću po prvi put u životu naći vremena i prostora na disku da isprobam Fedoru. I slažem se sa Tomom kad (pomalo uvijeno) kaže “napravite bolji e-zine, ako mislite da možete”, i to je u redu. Za sada je Ubuntuzilla jedina, i samim tim najbolja Ko misli da može bolje, neka izvoli 🙂
1. јануар 2007. у 6:16 pm #51250zeenmcУчесникja nigde nisam video da pise da je lider u nekim oblastima, a i nije stvar u tome, nego sto projekat ima sansi da postane veoma popularna (a mozda je i sada) distribucija,kvalitetna…….. spisak je dugacak,sto neznaci da ce uspeti u tome
1. јануар 2007. у 6:17 pm #51251MoneoУчесникMožda se nekima (ili možda većini) od nas to i ne sviđa, ali je trenutno Ubuntu sa svim svojim derivatima najaktuelniji po većini pitanja.
Meni se ne svidja 😀
Salim se,ali ne mogu da se slozim sa ovim-po meni npr Mandriva ili SUSE predstavljaju daleko kompletnija resenja pogotovu sto se tice newbie i dektop korisnika
Kao sto sam vec govorio,malo mi je smesno da kod Ubuntu-a koji takodje cilja na istu grupu korisnika ne postoji nista poput Yast-a ili Drake Control Centre-a
Pa je recimo i biser sto prilikom instalacije ne moze da se izabere gde ce da se stavi boot loader vec ga automatski tura u MBR primary mastera….
Takodje mi se ne svidja sto iza tog projekata stoji sam jedan covek i sto sve zavisi od njegovog finansiranja(a i cefa),a imam utisak i da su ostala okruzenja *buntu projekta prilicno zapostavljena u korist Gnome-a i da su tu reda radi(imao sam priliku da probam Kubuntu 6.06 LTS i nije ostavio bogzna kakav utisak na mene-automount nije radio kako treba,sudo je brljavio,nema Gimp-a,Firefox-a u paketu itd. za razliku od ekvivalentnog Ubuntua gde je sve radilo kako treba?)I ja se slazem s tim da se previse spominje *buntu projekat,doduse od *buntu projekta se mnogo ocekuje, pa je mozda to i razlog zasto se non stop spominje ( nekom logikom treba hvaliti kvalitetne projekte,zar ne ), ja licno nevolim ubuntu jer je on okrenut gnome, znam da postoji i kubuntu al opet nije to to.
Hmmm-opet ista prica….
Pa dosta se ocekuje i od SUSE-a,Mandrive,Fedore ,PC LinuxOS-a,Debiana i jos mnogo mnogo drugih distroa(generalno od celog linuxa u globalu ;))-sto bi Ubuntu bio neki izuzetak….
Opet tu treba pomenuti Debian koji ce u svom novom stable izdanju imati prilicno svez softver i graficki instaler,sve u cilju dobijanja novih korisnika….I na kraju jedan drugarski savet:za sve one koji su uvereni da je Ubuntu naj naj(citaj-zabluda :D)neka probaju PC Linux OS 0.93 Big Daddy-ja licno sam odusevljen-estetski izgleda 2x bolje nego Ubuntu(iako je to vec stvar ukusa),pocev od splash-a do samog desktopa,na jednom cd-u koliko zauzima i Ubuntu ima sve sto coveku treba i dosta vise aplikacija od potonjeg,a cela stvar radi primetno brze nego Ubuntu(narocito boot koji se kod Ubuntu-a razvlaci sporo kao crevo),a posto se PC Linux OS bazira na Mandrivi ima i odlican Control Centre sto kod Ubuntua NEMA….
1. јануар 2007. у 6:37 pm #51252civanУчесникLjudi, mene stvarno mrzi da se raspravljam kad poente i svrhe nema tako da cu samo da ponovim nesto sta sam vec rekao, samo cu da malo preformulisem:
Kome god da nesto u sadrzaju GNUzille nedostaje, umesto da trosi svoje vreme na pisanje duuugackih postova na ovom forumu, neka usmeri svoju vrednu energiju i neka napise nesto o tome sta zeli da bude zastupljenije u Gz.
Jedini krivci za to sto je u Gz zastupljeniji Ubuntu (i Debian) ste VI koji ga ne koristite. Napisite recenziju vaseg omiljenog distroa kada izadje i posaljite nam.
1. јануар 2007. у 7:49 pm #51253GoranSTXУчесникI tako se tema o Gz pretvorila u jos jednu od onih *buntu vs. all others…
Drugarice i drugovi… Dodje meni win korisnik i kaze: “ej, cuo sam da se ti bavis onim linuxom, a meni je komsija dao neki Ubuntu pa hocu da ga probam, sta mislis?” Ja ne volim *buntu, da budem jasan, ali tom sam liku rekao – “Svakako probaj!” Sto se mene licno tice neka koristi bilo koji linux koji mu padne saka, ako mu se ne svidja, probace drugi, ako mu se svidja – super, jos jedan linux user, poen manje za win. Da sam krenuo u pricu o tome kako je neki drugi distro bolji, covek bi odustao (a zasto bi odustao tema je za neku drugu temu)
Rasprave ovog tipa su krajnje kontraproduktivne i jalove.
Sta koristi redakcija Gz savrseno me ne interesuje dok god mogu na srpskom da procitam recenzije, vesti i uputstva. Meni licno u broju 25 najvise smeta sto nigde nije pomenuto osnivanje udruzenja gradjana “Linuxo”, sve ostalo smatram (a ljudi su to lepo i rekli) licnim misljenjem clanova redakcije. Stoga, dok god imamo jedan jedini e-zine o linuxu treba biti konstruktivno kritican i pomoci predlozima, ako vec nemamo vremena, volje, zelje ili dara za pisanje.1. јануар 2007. у 8:20 pm #51254laikexpertУчесникcivan
Jedini krivci za to sto je u Gz zastupljeniji Ubuntu (i Debian) ste VI koji ga ne koristite.
???
Ovakve, ideje su u praksi sprovodili misionari=prema svima onima koji nisu htjeli “dobrovoljno” da budu “preobraceni” u bozanski *buntu (normalno praceni jakim vojnim snagama)
Te dobrote su najsvjesniji u Sjevernoj i Juznoj Americi i na slicnim mjestima…
Jedina njihova “sreca” je sto su im naturili “dobrobovoljno” neku drugu sektu,
pardon htjedoh reci “vjeru”
Jedini nedostatak, srecom po nas sto *buntu
misionari nisu praceni jakim vojnim jedinicama=bar za sada,
na ovim prostorima, na kojima mi trenutno zivimo…GoranSTX
Meni licno u broju 25 najvise smeta sto nigde nije pomenuto osnivanje udruzenja gradjana “Linuxo”
???
Nigdje nije spomenuto…P.S.
Sve ovo navedeno, nadamo se da ce pomoci da nas omiljeni casopis,
bude sto bolji, objektivniji i sve prisutniji.
LongLiveLinux1. јануар 2007. у 11:57 pm #51255civanУчесникOvakve, ideje su u praksi sprovodili misionari=prema svima onima koji nisu htjeli “dobrovoljno”
Pre komentarisanja (pogotovo ovakvih komentara) bih molio da se prvo dobro procita ono sta napisem. A ne da se pisu pasusi i pasusi o prekrstavanju nevernika koji nemaju nikakve veze sa onim sto sam ja napisao.
Ako vam i pored dobrog analiziranja, nije jasna recenica koju sam zacrveneo, malo cu je pojasniti – na mom kompjuteru nema SuSE-a, nema Mandrive, nema Slacka, nema … – samim tim, o tim sistemima ja ne mogu da pisem. Vi koji ne koristite Ubuntu (Debian) nego nesto drugo ste iskljucivi krivci sto u GNUzilli nema procentualno manje clanaka o Ubuntu (Debianu) jer vam ne pada na pamet da napisete clanak o distrou koji vi koristite.
2. јануар 2007. у 12:21 am #51256laikexpertУчесникPredlog:
u sledecem broju GNUzill-e
da bude detaljan pregled=PC-BSD 1.3Ja na racunaru imam instalirane:
-PCLinuxOS 0.93a
-MEPIS 6.01
-Mandriva 2007 PP
-Slackware 11
-OpenSUSE 10.2
i evo instalirao sam Kubuntu 6.10, da se i on nadje u ovom drustvu 🙂
Da ne bude da ga nisam probao-i da pricam naprazno.
Da bi on bio poslusan djecak, morao sam ga instalirati sa DVD-a
smeta mi njegovo manijakalno trcanje u MBR.
Ako ga hocu instalirati sa CD-a ta opcija nije ni najmanje bezbolno ponudjena.
On i Windows ga vole vise od svega ali kod mene tu samo stanuje GAG.Dakle instaliran je i kao svima ostalima, podesen je ATI 3D,
update i sve ostalo da bi bio radno dostupan.
Ne primjecujem da je superiorniji od ostalih,
cak sta vise sporo se boot-uje 😮Od svih njih na istom hardware-u najbrze se boot-uje
PCLInuxOS…Jos uvijek nisam probao nijedan BSD
ali i taj trenutak ce brzo doci, vidim da je izasao:
2006-12-31: BSD Release: PC-BSD 1.3
http://distrowatch.com/table.php?distribution=pcbsdNjega cu instalirati, da se i on nadje u ovom drustvu
pa cu onda moci da uvidim kakav je odnos Linux vs BSDTomaja, nabavljaj ga da moze da se naruci.
😉 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.