Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Izasla GNUzilla 25!!!
- This topic has 26 одговора, 13 гласова, and was last updated 17 years, 11 months раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
31. децембар 2006. у 8:30 pm #8223civanУчесник
Izasao je novogodisnji/rodjendanski broj GNUzilla magazina – broj 25!!!
1. јануар 2007. у 4:45 am #51238laikexpertУчесникCestitam na jubilarnom broju-sve najbolje
i da bude srece pa da nam omiljeni Linux magazin
bude i u stampanom izdanju.
O0P.S.
Otvoreno pismo GNUzill-i
Ne zelim da budem pogresno shvacen
ali stvarno vrat mi je poplavio od *buntu hvalospjeva.
Shvatam ja da neko voli vise plavuse, neko crnke itd.
Ali jedno ne mogu da prihvatim, “oda” samo mom izboru i mojih drugara izboru,
cini da vrat pocinje da mi plavi…svakim brojem sve vise 😮
Nit ga mrzim-niti ga volim-previse, svjestan sam da postoji i to je to.
Dakle Vas dozivljavam kao ozbiljne autore i zelim iz sveg srca da tako i ostane.
Kada pogledamo unazad, nekoliko i vise od toga brojeva cjenjenog nam casopisa,
mozemo vidjeti da samo se hvalospjevi nizu za *buntu i opet samo za njega.
Mozda stvarno ja zivim na drugom kraju nase Linux-galaksije tako da ne mogu da vidim
subjektivno-objektivno opravdanost vasih navoda,
da ne “tupim” previse, sve ovo pocinje da me podsjeca na sisteme u kojima nema-izbora,
Veliki *buntu Vas posmatra-svidjalo se to Vama ili ne…
Ako na “domacem” jeziku postoji samo GNUzilla i to je fakat,
onda znam sta bi mi neki “dusebriznici” porucili-vjerovatno to= ako ti se ne svidja,
nase *buntu bozanstvo pa ne moras ni citati ovaj casopis…
No da ovo ne bi bila neka druga prica tj. da ne odlutam sa ove teme,
gospodo-prijatelji-drugovi meni se Linux svidja zbog mogucnosti izbora
i u tome je njegova prednost i snaga-nemojte to smetnuti sa uma-nikada…Vas vjerni citalac
laikexpert
LongLiveLinux1. јануар 2007. у 10:09 am #51239civanУчесникonda znam sta bi mi neki “dusebriznici” porucili-vjerovatno to= ako ti se ne svidja,
nase *buntu bozanstvo pa ne moras ni citati ovaj casopis…Naravno da to necemo reci, ali ako se nekome nase misljenje ne svidja, uvek je slobodan da napise clanak i iznese svoje… Ako clanak bude imao smisla i ne bude takav da je lektorki potrebno 2 sata da ga izlektorise, bice objavljen kao i bilo koji drugi.
Meni licno ne smeta da citam kritike na nas rad, ali dok god ta kritika ne dolazi od nekog ko moze da kaze “evo vidite kako se pise clanak” ili slicno, tesko mi je da je shvatim previse ozbiljno. Svi clanci koje mozete da procitate u Gz su stav i misljenje autora tog clanka. Cinjenica jeste da je vecina nas koji pisemo za Gz odusevljeno sto najzad postoji Debian sa uvek svezim softverom. Pridruzite nam se, napisite nesto pa smanjite taj procenat ako vam smeta.
Cinjenica je da je Ubuntu distro koji je u prethodnoj godini uradio najveci bum – 11 meseci je bio na prvom mestu na Distrowatch-u, a nije jedna od stalno prisutnih dinosaurus distribucija koje postoje godinama i godinama.
Distro koji sam isprobao zahvaljujuci preporuci sa Vase strane – Kanotix – ma koliko da dobro prepoznaje hardver, kaska nekoliko duzina za bilo kojim distroom koji je spomenut u ovom broju GZille.
A treca stvar je da u gnu/linux sistemima nije poenta sloboda izbora – ona postoji i u vlasnickom softveru isto kao i ovde. Poenta je sloboda koriscenja, menjanja i deljenja.
1. јануар 2007. у 11:40 am #51240MoneoУчесник@Civan
Hmmmmm….
Kao prvo,Distrowatch nije bas neko merilo popularnosti jer se sve meri na klikove-verovatno su svi primetili da bilo kojoj distribuciji skace popularnost kako se blizi datum izlaska nove verzije(lep primer je SUSE,koji kako je krenuo ima dobru snasu da smakne Ubuntu(konacno!)sa trona,a i Debian koji je eto stagnirao poduze u sredini liste,da bi popularnost krenula za njega samo nagore kako se blizi novo Etch izdanje 😉 )
Pravo da ti kazem-mene pocinje sve vise i vise da nervira ceo fuss oko Ubuntu-a,kao sto sam vise puta govorio na ovom forumu-sloboda,bratstvo,jedinstvo trt pa mrt,a ovamo eto sa druge strane hoce da ubace proprietary drajvere u sledece izdanje samo da bi mogao da fenserise xgl koji ce biti po defaultu i koji ce namece u samom startu-pa gde je tu sloboda izbora,bar kada je Ubuntu u pitanju?
Kao sto je jednom neko rekao ovde-popularnost Ubuntu-a nije bas toliko vezana za apsolutni kvalitet samog distroa(jer postoje i Mepis,sjajni PC Linux OS,Knoppix koju su po mnogo cemu bolji),vec za dobru reklamu/propagandu
Ono sto mi se takodje u Gnuzilli ne svidja je sto se sa nidopostovanjem govori o SUSE-u u bilo kom kontekstu,sto je po meni pomalo bzvz jer u pitanju sjajan distro koji,otkako je prepusten zajednici od verzije 10.0 i subjektivno i objektivno samo napreduje u brzini,kvalitetu,stabilnosti posle perioda blagog stagniranja od verzije 9.1-9.3
Jeste,potpisan je sporazum Novell-a i MS-a,ali koliko sam video to nesto ne utice preterano na stavove vernih korisnika SUSE Linuxa,jer nova verzija obara rekorde popularnosti 😉1. јануар 2007. у 12:30 pm #51241civanУчесникKao prvo,Distrowatch nije bas neko merilo popularnosti jer se sve meri na klikove-verovatno su svi primetili da bilo kojoj distribuciji skace popularnost kako se blizi datum izlaska nove
To stoji, ali i pored toga sto raste popularnost ostalim distroima kad im se izdaje nova verzija, Ubuntu je ostajao na prvom mestu. Slazem se da je to prvenstveno zahvaljujuci marketingu istog, ali je daleko od istine da je to jedini razlog.
Sto se tice “napretka” ili razvoja Ubuntua, moram da priznam da mi se ne svidja put u koji zalazi (sa izuzetkom upstart sistema koji radi sasvim dobro i brzo) tako da mi se sve cini da cu morati uskoro da se vratim na testing granu Debiana. Ovde ne mislim na prop drajvere, nego prvenstveno na bloat koji se priblizava Suse-u, Mandrivi i slicnim distroima, a koji meni nije potreban. (kod SuSE-a ciljam na sveprisutnu integraciju Beagle-a i .NET-a u sve pore sistema koja meni ne da nije potrebna, nego bi mi samo bespotrebno usporavala sistem – isto toliko o slobodi izbora na SuSE-u).
1. јануар 2007. у 1:19 pm #51242TRULIУчесникPo meni je bespotrebno hvalisanje jedne distribucije na 4 strane!?Ako ste većinom odlučili da to bude Ubuntu (nebitno koji Distro), mogli ste da sve spakujete na jedu stranu.Jer svako može da proceni šta je za njega najbolje.A na preostale tri, ono po čemu se GNUzilla uvek razlikovala od drugih časopisa posvećenih Linux-u i slobodnom software-u,a to je da korisnicima omogući da lakše koriste Linux.
P.S Plaši me da GNUzilla ne postane “rekla kazala” tipa Ubunu je bolji od SuSE-a, Mandriva je najbolja, ma šta ti znaš Debian je zakon… :'(
1. јануар 2007. у 1:36 pm #51243civanУчесникIdeja ovoga je bila da se svaki clan redakcije izjasni kako zeli – LICNI STAV – nezavisno od bilo kog drugog clana. To sto je ispalo da je vecinom pro-ubuntu (uz dva pro-debian-pro-ubuntu izuzetka) to je nenamerno… (niko nije siljen da napise rec ubuntu vise od dva puta 🙂 )
1. јануар 2007. у 2:15 pm #51244zeenmcУчесникI ja se slazem s tim da se previse spominje *buntu projekat,doduse od *buntu projekta se mnogo ocekuje, pa je mozda to i razlog zasto se non stop spominje ( nekom logikom treba hvaliti kvalitetne projekte,zar ne ), ja licno nevolim ubuntu jer je on okrenut gnome, znam da postoji i kubuntu al opet nije to to.
1. јануар 2007. у 2:42 pm #51245tomajaГлавни мајсторHm, ja sam imao sličnu raspravu sa BrokeBody-jem, i neke stvari se moraju priznati kao činjenice, možda trenutne, ali su takve kakve su. Možda se nekima (ili možda većini) od nas to i ne sviđa, ali je trenutno Ubuntu sa svim svojim derivatima najaktuelniji po većini pitanja. Ja sam već iznosio svoj stav po pitanju Ubuntu-a pa ne bi da se ponavljam (izgleda je Seleuk čitao moje komentare 😉 ), već želim reći da svi imamo mogućnost da ovde, u GNUzilli ili na nekom trećem mesto kažemo zašto je po našem mišljenju OpenSuSE, Mandriva ili Knoppix bolji od Ubuntu-a, Fedore ili Slackware-a.
Po tome se slažem sa Civan-om, treba ponekada nešto i sam uraditi, pokrenuti ili upoznati nove ljude sa nekim drugim gledištem, ako već nije dominantno a mislimo da bi trebalo biti.
Nadam se da će NVO Linuxo zajedno sa drugim organizacijama biti jedan od takvih motivatora da se nas više aktivno uključi u borbu za Slobodan Softver. U toj borbi Ubuntu nam nije “protivnik” ali su nam potrebni i svi drugi Linux/BSD distroi i pogledi, pa bih autorima koji pišu u GNUzilli ali i na drugim mestima dao sugestiju da se trude da budu maksimalno objektivni i kritični. To će biti dovoljno, podrazumevajući da se niko/ništa ne favorizuje.Naravno, “lični stav” se treba i mora poštovati, ali se ne mora apsolutno i u potpunosti prihvatiti.
Freedom of choice, freedom of mind…linux4life
1. јануар 2007. у 3:14 pm #51246laikexpertУчесникtomaja
pa bih autorima koji pišu u GNUzilli ali i na drugim mestima dao sugestiju da se trude da budu maksimalno objektivni i kritični. To će biti dovoljno, podrazumevajući da se niko/ništa ne favorizuje.
O0
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.