Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Fedora, Red Hat,… › HITNO – Grub i hdd problem!
- This topic has 34 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years, 7 months раније by kmilos.
-
АуторЧланци
-
2. фебруар 2005. у 6:00 pm #24478kmilosУчесник
Ne mora gazenje svega… Kazem ti, ako imas Partitionmagic samo pomeri ovu particiju i ubaci jednu primarnu i na nju ubaci ntloader, ntdetect.com, arcldr.com i arcsetup.exe i onda ce fixboot i bootcfg da rade. Ako te mrzi, onda samo treba reinstalacija Win-a, i ako bas hoces da bude Win na sec. slave ja bih to ovako:
– Ostavi sada taj disk kao jedini i prim. master u sistemu
– Instaliraj Win (ili opravi nekako ovaj):
— obrisi sve particije iz Win-ovog instalera
— napravi primarnu particju gde ce da idu oni sistemski fajlovi (ja obicno napravim 2-4GB kao tu primarnu C: i tu direktno instaliram i sistem, tj. WINDOWS pa posle pravim kakve god hocu logicke particije za podatke)– Kada si zadovoljan sa instalacijom i Win se lepo dize i misli da je na prim. masteru i jedini sistem na masini premesti ga na sec. slave i vrati Linux disk
– U grub-u onda treba da dodas pri bootovanju Win-a
map (hd1)(hd0)
map (hd0)(hd1) <– virtuelno zameni diskove, tako da ce onaj sec. slave misliti da je prim. master
rootnoverify (hd1,0) <– ovde ce sada biti oni sistemski fajlovi, zamena jos ne vazi pa je i dalje hd1
chainloader +1ili
– Moze i bez ove dve linije mapiranja diskova, ali u tom slucaju treba editovati boot.ini jos dok si u jos u Win-u, pre nego sto ga premestis
— disk ili rdisk treba izmeniti (zaboravio koji, pogledaj link), a particija ostaje ista2. фебруар 2005. у 8:35 pm #24479MarkominusУчесникOvo je neverovatno 🙂 ne znam da li da se smejem ili placem od muke 🙂
Dakle uradio sam kao sto si napisao.
Prikljucio sam disk gde je bio winxp na primary master i lepo ponovo particionisao, formatirao i instalirao novi winXP (sve uz pomoc winxp instalacionog diska)Onda sam taj disk premestio na secondary slave i prikljucio onaj disk gde mi je vec instaliran Linux.
Uspeo sam da podignem Linux i da pristupim podacima na winxp particiji i odusevljen dobrim rezultatima krenuo sam dalje.U grub sam dodao u deo za bootovanje winxp-a:
map (hd1)(hd0)
map (hd0)(hd1)i ponovo ne moze da podigne winxp sistem.
E sad sam totalno zaglibio 🙂Samo da napomenem da sad oba diska imaju dobru geometriju, dakle 255 glava i normalno su particionisani.
Disk gde je winxp ima jednu jedinu particiju (nisam hteo nista da rizikujem nego najjednostavnije moguce) i fdisk -l /dev/hdd prijavljuje tu particiju kao hdd1 i da je bootabilna, FAT32 i sa LBA2. фебруар 2005. у 8:50 pm #24480kmilosУчесникJako je bitno je da sada dize Win ok kad je sam kao primarni master je’l tako? Gde su sistemski fajlovi? Je l’ na prvoj primarnoj particiji sec. slave-a?
Moraces da se spustis u grub konzolu i experimentises dok ga ne nabodes. Sve ove komande kucas u grub konzoli i na kraju ‘boot’.
Znaci u igri su map, rootnoverify, makeactive i ‘chainloader +1’, samo treba da nabodes brojeve kako treba (pod uslovom da dizanje Win-a radi samo po sebi). Kao sto rece SIoux, sada koristi tab u grub konzoli.
2. фебруар 2005. у 9:05 pm #24481MarkominusУчесникOk vec sam zakljucio dok sam kucao prethodnu poruku da treba da se igram sa komandnom linijom u Grub-u i eksperimentisao sam i resenje za moju konfiguraciju (Fedora Core 2 i winxp) je:
map (hd1,0) (hd0,0)
map (hd0,0) (hd1,0)
rootnoverify (hd1,0)
chainloader +1🙂
Dakle konacno je uspelo 🙂Hvala svima na pomoci, a posebno tebi Milose i ako naidjes nekad u NS imas od mene sok ili nesto alkoholno po volji ti 🙂
Pozdrav.
2. фебруар 2005. у 10:42 pm #24482kmilosУчесникE bas mi je drago da je na kraju uspelo. A za pivce sam uvek raspolozen. 😆
P.S. Mislio sam da map komanda radi samo sa diskovima, a ne sa particijama, ali bitno je da radi. A mozda sam samo zaboravio razmak u ‘map (hd0) (hd1)’ i obrnuto u drugom redu.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.