Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Fedora, Red Hat,… › HITNO – Grub i hdd problem!
- This topic has 34 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years, 7 months раније by kmilos.
-
АуторЧланци
-
2. фебруар 2005. у 3:40 pm #24468kmilosУчесник
Pa pre nego sto izaberes rescue konzolu, ima tamo negde opcija da on automatski opravi (bas se repair zove) boot environment i sistemske fajlove. A bootcfg ima jos neke sviceve (/rebuild je interesantan):
http://support.microsoft.com/kb/291980/EN-US/
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;314058Pokusaj i sa fixmbr.
2. фебруар 2005. у 3:46 pm #24469SiouxУчесникDobro.
Uradi sa MDk boot diskom # rescue i vrati windows mbr podešavanja imaš tu opciju.
Onda probaj da podigneš win.Ako uspeš ponovi prvu radnju # rescue s opcijom reinstal bootloader trebalo bi da lilo odradi svoje automatski.Posle promeni boot loader u GRUB.
2. фебруар 2005. у 3:54 pm #24470kmilosУчесникSioux, uz sve duzno postovanje, molim te sacekaj da coveku osposobimo Win sa Win-ovim alatima i vratimo ga u “devicansko” stanje pre nego sto onda krenemo da budzimo dalje Linux (koji btw nije MDK).
2. фебруар 2005. у 4:32 pm #24471MarkominusУчесникOk probao sam sa
bootcfg /rebuild
i opcijama sa linka koji si mi dao, ali i dalje javlja istu gresku.
Kad mu ukucam
fixmbrkaze sledece
this computer appears to have a non-standard or invalid master boot record
FIXMBR may damage your partition tables if you proceed
This could cause all the partitions on the current hard disk to become inaccessible
Da li da radim to? (podatke sam vec sacuvao iz Linuxa mountovanjem tog diska, ali mi se nesto ne instalira sve otpocetka)
E sad mi dolazi ideja da je ustvari jednostavno problem sto sam taj hard disk particionisao kao logicku particiju. Da li to ima veze s tim da ne valja mbr?
MBR gde je bio windows loader je ustvari na drugom disku gde sam posle instalirao linux i pregazio taj loader sa GRUB-om.2. фебруар 2005. у 4:48 pm #24472kmilosУчесникNe znam zasto ti mbr ne valja, verovatno zato sto si mesao alate za particionisanje (DOS), ne zato sto je logicka particija u pitanju.
Ako si sacuvao podatke, ja bih odradio fixmbr, pa ako particija nestane, ima nacina da je vratimo. Ako prodje ok, probaj opet onaj automatski (ne rucni iz konzole) repair sa Win cd-a.
2. фебруар 2005. у 4:57 pm #24473MarkominusУчесникovaj winxp cd mi ne nudi nikakav repair pre izbora konzole,
zato pokusavam iz konzole da sredimuradio sam fixmbr i sve je ok, tj. cini mi se da nisam izgubio particiju.
da sad probam opet sa bootcfg ili sa fixboot?2. фебруар 2005. у 5:02 pm #24474kmilosУчесникU stvari, ovo nece moci. Moras da imas negde barem jednu primarnu particiju za Win koja se sadrzati boot.ini, ntloader i ntdetect.com.
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;314470
Pretpostavljam da zato i ne radi bootcfg posto nema tih fajlova…
E sad pitanje je, gde su ovi fajlovi bili kad si instalirao WinXP na sec. slave u logicku particiju. Moguce je da si ih pregazio kada si onda onaj prvi disk preparticionisao za Linux, ili tamo jos negde postoji mala primarna particija sa tim fajlovima?
Zbog toga je uvek bolje lepo Win u primarnu particiju na prvi disk, a Linux posle gde oces. Ovako sada moras da ubudzis negde primarnu particiju za dizanje Win-a.
2. фебруар 2005. у 5:09 pm #24475MarkominusУчесникPa pazi pretpostavljam da je winxp instalirao svoj bootloader u MBR prvog hard diska na kome je sad linux. Dakle taj disk jesam preparticionisao, ali nisam mislio da to ima veze posto sam svakako odlucio da dozvolim da se GRUB instalira u MBR na primary master.
Iz tog razloga mislim da ovaj repair iz konzole ne radi.
2. фебруар 2005. у 5:20 pm #24476kmilosУчесникPa nije problem samo u bootloader-u. To je trivijalno opraviti (fixmbr i fixboot su sada ubacili Win bootloader i na ovaj disk). Win-ov boot proces ide ovako:
1. iz MBR-a neko (ili Win-ov bootloader ili grub ili lilo) mora da se zapuca na primarnu particiju gde su boot.ini, ntloader i ntdetect.com
2. ova tri fajla dalje pronalaze na kojoj particiji (moze i logicka) je WINDOWS i dizu odatle
Tebi fali taj medjukorak, ta primarna particija sa ovih par fajlova (obrisao si je nekako?, to bi trebalo da rekonstruises kako se desilo, izgleda da je bila na prvom disku?). Mozes da je napravis npr. pomocu Partitionmagic-a tako sto ces npr. ovu extended malo da pomeris pa ubacis ispred nje par MB kao primarnu na tom istom disku dok je jos prim. master, pa posle ima nacina da se na to nakaci iz grub-a (map komanda) kada ga pomeris na sec. slave.
2. фебруар 2005. у 5:30 pm #24477MarkominusУчесникNista, mislim da mora da ide jedno generalno gazenje svega (uzas 🙂 ).
Ajde sad me samo posavetuj kako da uradim novo particionisanje i instalacije da se ovako nesto vise ne ponovi.
Jedino bi trebalo da lokacije operativnih sistema ostanu iste (dakle FC2 na primary master, a winxp na secondary slave) i winxp da bude na fat32 da mogu da pisem iz linuxa bez problema tamo.
Hvala puno na pomoci 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.