Početak›Forumi›Linuks distribucije›Fedora, Red Hat,…›HITNO – Grub i hdd problem!
- This topic has 34 odgovora, 4 glasa, and was last updated 18 years, 10 months ranije by
kmilos.
-
AutorČlanci
-
1. februara 2005. u 9:46 pm #24458
Markominus
UčesnikE da i ja sam mislio tako pa sam probao iz rescue moda i isto mi javlja.
I dalje ne menja broj glava.
Probacu sad da ubacim taj hdd u drugi racunar pa da ga tamo pregazim.Ako imas jos kakvu ideju ili predlog, javi.
Puno hvala na strpljenju i pomoci.
1. februara 2005. u 9:52 pm #24459kmilos
UčesnikDa nisi mozda u rescue modu pustio da ti nadje Linux instalaciju i dopustio da je montira? To treba preskociti.
1. februara 2005. u 10:08 pm #24460Markominus
UčesnikMa evo probao sam sad na drugom racunaru i isto nece da promeni broj glava. Pojma nemam sta je, ustvari izgleda da je kompletno lose particionisao Linux taj hard disk.
Procitao sam na kucistu hard diska sledece podatke:
Cylinders 16383
Heads 16
Sectors 63E sad postoji varijanta da ponovo pokrenem instalaciju FC 2 sa ispravnim podacima za geometriju diska koje bi prosledio kernelu, a traze se ta tri podatka. Sta treba da prosledim da bi dobio Heads 255 tj. koliko Cilindara? (jasno mi je da stoje u nekom odnosu i da kako povecam broj glava tako se smanjuje broj cilindara)
1. februara 2005. u 10:11 pm #24461Markominus
UčesnikU uputstvu pise da bi trebao da prosledim hda=16383,255,63
Jel to ok?
1. februara 2005. u 10:39 pm #24462kmilos
UčesnikTrebalo bi (kaze tamo da broj cilindara ne igra ulogu, samo da nije manji). I u BIOS-u ukljuci LBA, ne Auto.
Otkaci samo drugi disk za svaki slucaj, posle ces da ga dodas u grub-u…1. februara 2005. u 10:54 pm #24463Sioux
UčesnikČoveče čim je grub prijavio chailoader znači da vidi win .On se podiže uz pomoć chainloadera tj lančano jer kernel nije na istom mestu gde i Linux ,pa mu treba pokazati putanju do boot sektora win-a.
.
man grub
c
i obilato koristi tab taster.2. februara 2005. u 12:46 am #24464Markominus
UčesnikPa nije mi jasno sta hoces da kazes Sioux.
U grub.conf pise da je lokacija win-a hd1,4, a shvatio sam i ja da on vidi win ali svejedno ne moze da ga podigne.
Kakvu jos putanju treba da mu dam (kao za vmlinuz kod linuxa ili sta)?Inace Milose uspeo sam da dobijem 255 glava za oba hard diska i sad sam bolje particionisao primary master, ali ni to nije pomoglo da konacno profunkcionise dual boot.
2. februara 2005. u 7:58 am #24465Markominus
UčesnikOk pogledao sam kod druga na njegovom racunaru sta pise u grub.conf.
On ima Mdk i WinXP, a Grub mu je u MBR i njega koristi za boot.
Uglavnom za winXP pise:
root (hd0,5)
chainloader +1Kod mene pise kao sto sam rekao:
rootnoverify (hd1,4)
chainloader +1I nece da bootuje winXP nego jednostavno stane kada iz Grub-a izaberem winXP.
Posto sam radio dual boot stvari jedno milion puta i nikada mi se nije ovo desilo, nisam neko ko nije upoznat kako stvari funkcionisu, a i probao sam gomilu stvari pre nego sto sam postovao pitanja.
Sioux video bi da je problem nesto drugo da si pazljivije procitao moje postove.
Nemam pojma vise sta da radim. Da li je mozda problem sto je WinXP na logickoj particiji, a ne na primarnoj? Ili mozda moram negde imati njegov bootloader instaliran? U
principu dozvolio sam da Grub pregazi MBR pa i win bootloader jer sam tako planirao, a nisam mislio da ce biti problema.2. februara 2005. u 10:07 am #24466kmilos
UčesnikNe znam vise… ajde ovako, ako te ne mrzi da eksperimentises:
Izvadi Linux hard, prikaci Win-ov kao primary master, digni WinXP sa CD-a i uradi rescue, ima tamo negde opcija za opravljanje boot-a, pa se javi nazad kad taj Win proradi i dize se lepo kada je kao jedini disk.
2. februara 2005. u 3:20 pm #24467Markominus
UčesnikUradio sam kao sto si predlozio.
Prikljucio kao primary master, podigao sistem sa rescue diska i logovao se na C:WINDOWSkucajuci help u konzoli dobio sam komande koje mogu da koristim i od svih zainteresovale su me fixboot i bootcfg.
Probao sam samo fixboot pa restart ali nije podigao windows.
Onda sam probao da se igram sa bootcfg tj. sledeca komanda;bootcfg /add
koja bi trebalo da doda novi OS za podizanje.
winxp onda skenira hard i pita me sledece:select installation to add:
dam mu 1 posto je to C:WINDOWS
pa me pita:Enter load identifier:
ukucam mu winxp posto pretpostavljam da je to samo identifikator za korisnike da znaju sta biraju.
Onda me pita:Enter OS load options:
e i tu je kraj posto ne znam sta treba da mu napisem, ako udarim samo enter kaze mi
Error: failed to add the selected boot entry to the boot list -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.