Почетак › Форуми › BSD › FreeBSD, TrueOS,… › FreeBSD za apsolutne početnike
- This topic has 88 одговора, 15 гласова, and was last updated 17 years, 1 months раније by negovan.
-
АуторЧланци
-
19. август 2007. у 3:35 pm #59969marelliУчесник
Brate Ti si car!!!!!!!!!!!!!!!! >:D
19. август 2007. у 5:46 pm #59970foxbunnyУчесникE, ovako, malo sam izgubio zivce. Sad moram da odmorim malo.
Drkao sam se sa portovima i paketima i pomalo sam se pogubio. Okej, u cemu je razlika? Portovi su sveziji od paketa, ne? Ili to ima veze sa onim -RELEASE, -STABLE, -CURRENT?
Krenem lepo da kompajliram e17, i sad usred kompajliranja se prekine i kaze mi da epeg zahteva xine. Odem da kompajliram port za xine i on kaze da win23-codecs ne postoji. Shvatim tu da mi su mi portovi bajati, pa uradim portsnap fetch; portsnap extract. Updatuju mi se svi portovi, instaliram w32-codecs, zatim krenem xine, i on se tu pobuni da libxine (koji je valjda vec bio instaliran) mora ponovo da se kompajlira. Odem to uradim, a on mi se pobuni da mi je X bajat ili tako nesto. I tu provalim da mi je na kompu Xorg 6.9, a u portovima 7.0. Tu sam vec odustao, kad ono, shvatim da portovi nemaju nikakve veze sa paketima. D’oh!
Imam i par pitanja.
1. Kako da upgradujem ceo sistem sa paketima sa FTP sajta, a ne preko portagea?
2. Koji je najbezbolniji nacin da podignem X i neki solidno mali WM za prvu pomoc, samo da mogu da gledam dokumentaciju i instaliram sve sto mi treba?
3. Da li postoji neki unificirani package manager koji ce po potrebi da instalira portove, kada nema odgovarajucih paketa?19. август 2007. у 6:34 pm #59971psy_unixУчесникO tome sam ti pricao . 😀 😀 😀 Aj jednom to kad uradis onda je ….. , hehehehe
Zasto nisi isao na svezu insalaciju :
1. portsnap fetch
2. portsnap extractpogledas /usr/ports/UPDATING , ispradis korake
3. portupgrade -a
pustis mozak na ispasu i sve legne na svoje mesto O0 O0 O0
19. август 2007. у 6:42 pm #59972NightweaverУчесникPre svega nemoj da koristis portinstall kada nesto zelis da instaliras. Odes u port koji zelis da instaliras i kucas: make install clean. Nemoj da koristis pakete jer su dosta stari a onda moras da radis upgrade. Najbolje resenje za nov sistem je da ne instaliras ports stablo sa CD-a…nego to zaobidjes. A onda radis ovako:
1) mkdir /usr/ports.
2) portsnap fetch
3) portsnap extractOnda idemo redom:
cd /usr/ports/x11/xorg && make install clean
Ovo ce instalirati XOrg 7.2 i srediti sve sto treba samo.;)
Onda ides:
cd /usr/ports/x11-wm/enlightenment-devel && make install clean
Sacekas malo i sredjeno. Pride mozes sebi da dodas i GDM da sve izgleda lepse.;)
Kada radis upgrade portova nemoj koristiti portupgrade vec portmaster:
cd /usr/ports/ports-mgmt/portmaster && make install clean
Posle toga koristis:
portmaster -a za totalni update
ili
portmaster -a -i ako zeli da te pita za svaki port da li da se azurira.:)
@ mareli
Ne razumem bas konstataciju?:)
19. август 2007. у 7:16 pm #59973psy_unixУчесникCekaj jel me zezas ili sta ? Koji sam ja debil ? Skroz jednostavno al vidi se da nemam iskustva
Ja sam svaki put pravio stablo sa CD-a pa posle radio update. UZAS
Slazem se sa marelli-jem , potpuno O0 O0 O0
19. август 2007. у 7:38 pm #59974NightweaverУчесникKod BSD sistema je sve jednostavno na zen nacin. Samo je potrebno samurajsko strpljenje da se savlada umetnost BSD-a. 😎
19. август 2007. у 8:03 pm #59975marelliУчесник19. август 2007. у 8:13 pm #59976NightweaverУчесник@mareli
A to..pa sta ces…nebrojene neprospavane noci i nebrojeni razvaljeni sistemi. Nesto se i nauci. O0
post-edit:
Nemoj bre da menjas poruke:D I ne preteruj..nisam ja bas tako dobar.;)
19. август 2007. у 8:20 pm #59977racaУчесникKod BSD sistema je sve jednostavno na zen nacin. Samo je potrebno samurajsko strpljenje da se savlada umetnost BSD-a. 😎
Na krilima novog BSD >:D vetra koji duva forumom (kako ovo grozno zvuci :)) ponovo sam se osokolio da se uhvatim ukostac sa FreeBSD-om. Pokusavam da ga od verzije 4.2 ustolicim kao default, ali nikada nisam dao sebi dovoljno vremena da procitam i svarim Handbook. Evo sada krecem, polako (ne znam ni sam gde zurim). Mislim da sam samo jednom davno uspeo da pokrenem X po instalaciji koju daje installer, posle nije islo, jednostavno nije i tu sam linijom manjeg otpora vozio Linux. E necemo tako vise! Pozdrav svima O0
19. август 2007. у 8:28 pm #59978GoranSTXУчесникI ja moram da pohvalim Nightweaver-a, ali zbog promene onog pretencioznog i potcenjivackog potpisa. Sada kad je sklonjen dao sam sebi slobodu da ga prokomentarisem…
Izvinjavam se na off-u i ostavljam vas da uzivate u BSD-u…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.