Почетак › Форуми › BSD › FreeBSD, TrueOS,… › FreeBSD za apsolutne početnike
- This topic has 88 одговора, 15 гласова, and was last updated 17 years раније by negovan.
-
АуторЧланци
-
16. август 2007. у 11:25 am #9029foxbunnyУчесник
E, ovako. Rešio sam malo da se poigram i sa Desktop/FreeBSDom. Pa imam nekoliko pitanja za odrasle korisnike BSDa.
1. Kako se diskovi označavaju u BSDu? Čitam ovu dokumentaciju i nikako da skopčam. Kako BSD razlikuje SCSI i IDE diskove? Kako se označavaju CD/DVD drajvovi i usb storage uređaji?
2. Koje fajlsisteme podržava FreeBSD i koji je za njega najbolji? Koliko sam shvatio, on ima svoj native fs, ne?
3. U kojoj meri je layout direktorijuma na koji sam navikao na Linuxu primenjiv na BSDe?
4. Da li ste zadovoljni izborom softvera koji se može dobaviti preko portagea?
16. август 2007. у 11:42 am #59910nowaveУчесникRelativno davno sam se i ja igrao sa FreeBSD-om, pa ti mogu reci da on koristi malko drugaciju terminologiju sto se tice hardova u odnosu na Lin/Win. Pre svega jedna primarna particija u BSD terminologiji je slice, a ono sto se nalazi na njoj su particije. Evo uporedno kako se zovu hard diskovi pod Linux-om i BSD-em:
Linux FreeBSD
First IDE drive /dev/hda /dev/wd0
Second IDE drive /dev/hdb /dev/wd1
First SCSI drive /dev/sda /dev/sd0
Second SCSI drive /dev/sdb /dev/sd1a particije:
Linux FreeBSD
First primary partition /dev/hda1 /dev/wd0s1
Second primary partition /dev/hda2 /dev/wd0s2
Third primary partition /dev/hda3 /dev/wd0s3
Fourth primary partition /dev/hda4 /dev/wd0s4FreeBSD poseduje svoj filesystem, koji se zove UFS, i mislim da Linux nema podrsku za njega u kernelu, a mozes pogledati sledeci link za podrsku ufs tools-ima pod Linuxom:
http://ufs-linux.sourceforge.net/
Dok za FreeBSD mislim da postoji podrska za ext2 fs, ali nisam siguran. U svakom slucaju mozes da uzmes source code i da lepo portujes driver za ext2 na BSD 🙂Sto se tice direktorijuma, struktura je prakticno ista, kao i za sve ostale unix-like OS-ove. S’ tim sto ovde po defaultu installer kreira particije za odredjene dirove: pa imamo posebnu particiju za /home, pa za /user, /bin, … Naravno ovo se moze promeniti prema tvojim potrebama.
Sto se tice portage sistema, to ti ne bih znao reci posto nemam net :'( i nisam bio u stanju da ga isprobam, ali sudeci po nabrojanim portovima, to izgleda skroz pristojno.
16. август 2007. у 12:07 pm #59911markeljaУчесник1. Kako se diskovi označavaju u BSDu? Čitam ovu dokumentaciju i nikako da skopčam. Kako BSD razlikuje SCSI i IDE diskove? Kako se označavaju CD/DVD drajvovi i usb storage uređaji?
IDE diskovi se oznacavaju sa adx SCSI se oznacavaju sa sdx CD-ovi koliko se secam su acdx
2. Koje fajlsisteme podržava FreeBSD i koji je za njega najbolji? Koliko sam shvatio, on ima svoj native fs, ne?
Ima svoj fs ufs2
3. U kojoj meri je layout direktorijuma na koji sam navikao na Linuxu primenjiv na BSDe?
Uglavnom je isti. Skoro sve aplikacije idu u /usr, a u njemu je i home, mada ima link ka /home
4. Da li ste zadovoljni izborom softvera koji se može dobaviti preko portagea?
Softer sam nabavljao preko portova. I uglavnom ima sve ono sto sto je pod gpl licencama, mada ima nesto i neslobodnog softvera kao npr opera, real player itd.
16. август 2007. у 12:11 pm #59912crveni1Учесникportage ti je u principu dosta poznat (sa obzirom da si koristio arch)…
ono sto mozes da ocekujes da neki deo hardvera nece biti prepoznat, da ne postoji native flash player, eventualno neki program na koji nisi navikao, ali to su jedini nedostaci…. Ostalo je “savrseno”….
Inace IDE diskovi se zaista obelezavaju sa
acxpysz
(gde su xyz brojevi)
prvi za oznaku diska, drugi za particiju i treci za slice….16. август 2007. у 12:12 pm #59913foxbunnyУчесникHvala vam ljudi. Veoma zanimljivo deluje taj FreeBSD.
Što se tiče hardvera, ono najbitnije mi je podržano: eth, zvuk, itd (barem sudeći po HCL).
16. август 2007. у 12:17 pm #59914nowaveУчесникTaj uobicajeni hw ce verovatno raditi bez problema. Ne znam doduse kakvo je stanje sa nekim egzoticinim hw-om.
Ne znam da li si nasao na netu, ali FreeBSD ima bas odlican handbook:
http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/16. август 2007. у 12:29 pm #59915foxbunnyУчесникMoja strategija neupgradeovanja hardvera je urodila plodom, tako da ne posedujem ama bas nista egzoticno. 🙂 Sve je skoro staro preko 2 godine.
16. август 2007. у 12:36 pm #59916nowaveУчесникOnda ne bi trebao da imas problema, narocito ako imas noviji FreeBSD.
16. август 2007. у 12:57 pm #59917foxbunnyУчесникSkinuo mi se FBSD 6.2 danas, pa cu probati to. Prvo cu probati DesktopBSD koji je baziran na FBSDu 5.
16. август 2007. у 12:59 pm #59918nowaveУчесникNaravno, ocekujemo komentare. Poslednja verzija BSD-a (a i jedina ::)) koju sam ja koristio je FreeBSD 5.3
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.