Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Fedora, Red Hat,… › Fedora 10
- This topic has 61 одговор, 16 гласова, and was last updated 15 years, 8 months раније by LINUSER.
-
АуторЧланци
-
29. новембар 2008. у 7:36 pm #73547LINUSERУчесник
Ako si nestrpljiv, pa ti se sada ne čita ono što Tomaja predlaže, za pocetak otvori Terminal, pa
$ su
Password:
# yum -y updateKad završiš update. onda
# yum -y install yumex
Druga stavka kod yumexa je Group View. Izaberi Desktop Environments – potvrdi KDE i instaliraj, pa nas pitaj šta dalje.
29. новембар 2008. у 8:05 pm #73548dare023УчесникOno za yum sam ukačio – tako sam i popravio onaj add remove , a to za kde će probamo…
Pa, nekako sam očekivao da će biti na dvd-u,a ne opet da skidam sa kinterneta..
Ili ja ne znam da dodam dvd u repoe?29. новембар 2008. у 8:25 pm #73549LINUSERУчесникKDE ima dosta update-a; bolje sa interneta!
8. децембар 2008. у 9:59 am #73550BRANKKOМодератор8. децембар 2008. у 11:00 am #73551DemonУчесникHaha, komentari su prejaki! Poneko se sjeti reći nešto o linuksu, uglavnom komentarišu sike one fine ofarbane tete! 😀 (A nisu loše!)
Neko tamo reče (parafraziram) “probao sam jednom koristiti vi i zadobio oštećenja mozga” – zaista, ljudi, taj vi je toliko njesra, da je to nevjerovatno! Ja nisam znao koliko je linux zasnovan OS ustvari jednostavan sistem dok nisam počeo koristit Arch linux (npr. koji koristi nano). Nekako sve ostale distribucije nepotrebno ukomplikuju stvari (najbolji primjer je Mandriva – nekad fantastičan distro sad je (moje mišljenje) skoro gori nego Windows u mnogim stvarima).Inače ovih dana isprobavam Fedoru (sinoć je instalirah) i prosto sam zadivljen: stvarno je Fedora dosta napredovala. I GNOME mi se sve više počinje sviđati (za razliku od onog go*neta KDE4). Još me uvijek nervira onaj paket menadžer Fedorin, valjda će i tu nešto popraviti…
Izmjena:
Lokalizacija nije baš najbolja. Posvuda su neke greške. U GNOME podešavanjima nikako ne mogu izabrati srpski jezik, a evo šta se dešava KDE radnoj površini:
http://www.filehive.com/i.php?i=081208/slika.jpeg
I terminal treba dodatno podešavati da se pravilno ispisuju utf-8 fontovi. :-
Takođe, u KDE-u phonon gstreamer (puno bolje) radi, za razliku od xine phonon podrške…Kako se može pogasiti ovaj SE? Baš je naporan…
P.S. Pokušah ovo napisati u Konqueroru, ali nema šanse – toliko je bagovati da je to čudo jedno… 😮 😮
8. децембар 2008. у 1:10 pm #73552MoneoУчесникMeni je pomalo smesno da se toliko potencira taj Plymouth u Fedori 10-kao da je najbitnije da li neki distro ima animirani bootsplash i kakav artwork ima :p
A nista specijalno nije sem sto ima blago animaranu pozadinu i sto ni na jednoj grafickoj ne radi kako treba 😀 sem na Intel integrusama(ja npr uopste nisam mogao da namestim rezoluciju za desktop kako valja sve dok ga nisam ubio i podigao Fedoru u standardnom VESA frambuffer boot modu)
Ne vidim uopste sta je falilo starom dobrom rhgb-u koji izgleda maltene isto kao Plymouth pa bi rekao da je Plymouth klasicna zvaka da se ljudi navuku i probaju novu Fedoru jer eto ima tamo neki animirani bootsplash koji jos ni ne radi kako treba ^-^
Elem, sa druge strane moram priznati da Gnome fino radi i artwork je lep-package kit je doduse sranje(treba mu 10-ak min da osvezi listu paketa a zna i da trokira :p)ali se to lako moze srediti tako sto ce se uraditi yum remove PackageKit-* i tako se osloboditi njega i drugara i instalirati Yumex koji radi ok,a da se primetiti da je i yum dosta ubrzan pa mu vise ne treba vecnost da osvezi bazu paketa ^-^
Imao sam problema sa osvezavanjem rpm fusion-a(verovatno je zezao mirror)a posebno razocarenje za mene je bilo sto fglrx drajvera jos uvek nema u istom(napominjem da mi na Arch-u fglrx drajver sa novim X-om radi kao podmazan)
Isto tako primetio sam da mi zvuk secka u VLC-u,Exaile-u i Banshee-u ali verovatno kontam da je to do Pulse Audio-a koji nikako da proradi kako treba al ajde 😀
Sve u svemu nije lose ali ako se ja pitam nista specijalno-dobro izdanje Fedore i nista vise sto je kod Fedore ipak relativna kategorija jer se kod nje sve vrti u krug-jedno izdanje super drugo lose,u jednom ne radi ovo a u drugom to opet radi ali ne radi ovo staro i tako 😀
RHEL beta :biggrin:8. децембар 2008. у 3:36 pm #73553kukiblУчесникNeko tamo reče (parafraziram) “probao sam jednom koristiti vi i zadobio oštećenja mozga” – zaista, ljudi, taj [b]vi[/b] je toliko njesra, da je to nevjerovatno!
Ajme meni… Nemoj samo to pisati!
Drugarski savjet – nemoj koristiti vi, nego vim (Vi iMproved) i obavezno odvoji 15-ak minuta na vimtutor (radi se o komandi u konzoli koja ce te provesti kroz osnove koristenja vim-a). Ukusi i potrebe se razlikuju, ali mislim da je vi(m) najfenomenalniji tekst editor koji sam imao prilike koristiti. Sve i nekako, ali njesra sigurno nije (mozda samo polijenim ljudima i onima kojima je mozak vec “ostecen”:-D; nije upuceno tebi, naravno).;-)
Izvinjam se na malom off-u.:-)
8. децембар 2008. у 5:20 pm #73554ВладимирУчесник…a posebno razocarenje za mene je bilo sto fglrx drajvera jos uvek nema u istom(napominjem da mi na Arch-u fglrx drajver sa novim X-om radi kao podmazan)
A je l’ ti radi možda Switch User? Ja zbog toga koristim radeonhd..
8. децембар 2008. у 8:50 pm #73555kmilosУчесник@Demon
Greška oko postavljanja ispravne lokalizacije je u Gnomu, tačnije gdm-u, a ne Fedori, što će reći, i ostali distroi koji korisje najnoviji gdm/Gnom će imati isti problem…Elem, upiši ručno ispravan jezik (“sr_RS.UTF-8” ili “sr_RS.UTF-8@latin”) u svoj ~/.dmrc (ili u /etc/sysconfig/i18n ako želiš da ga promeniš za ceo sistem) i sve će biti u redu.
8. децембар 2008. у 9:55 pm #73556DemonУчесникMa ja sam vi koristio, meni je stvarno bezveze. Znam da je nabijen mogućnostima raznim, ali je previše komplikovan. Meni odgovara nano – ima ono što treba, lako dostupno, i veoma jednostavno. A radi posao… 🙂
@Владимир
Ni meni radi… Grrrrrr, fuljavi ATI-jevi drajveri, ima ko polovnu n-vidiju?
@milosk
U redu, hvala, probaću. Ne razumijem to nikako, sa tim lokacijama: zar ne bi trebalo biti “sr_RS.UTF-8@Latn“? Vidi ovo:
http://www.linuxo.org/component/option,com_smf/Itemid,82/topic,9118.msg71389/#msg71389
http://www.linuxo.org/component/option,com_smf/Itemid,82/topic,9118.msg71390/#msg71390 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.