Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › E sad da vas vidim
- This topic has 27 одговора, 16 гласова, and was last updated 20 years, 2 months раније by salle.
-
АуторЧланци
-
25. октобар 2004. у 6:42 am #4378unknownУчесник
Neka ovo bude nastavak diskusije http://www.linuxo.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2877
Ajde neka se javi svako ko na racunaru ima samo linux. Cisto da vidim koliko ste vi koji ste toliko “napaljeni” na linux dosledni svojih “ubedjenja” i “ideologije”.
Moram priznati da mi vec ide na onu stvar poruke tipa “ja koristim linux jer je bolji, sigurniji, brzi i necu da koristim monopolisticku firmu micro$oft, Linux rulezz ooo jeaaa”. Cim vidim tako neku poruku odmah pomislim “o boze, jos jedan napaljeni “linuksovac” koji je cuo od nekog tamo da je linux bolji”.
A da ne pricam o igranju windows igrica preko emulatora na linuxu. Pa to je najveca budalastima. Ajde razumem kad neko nema windows, ali kad pored windowsa pokrece igru iz linuxa!!! Cemu to? Da bi sebi ili drugima dokazao kako je linux bolji od windowsa ili sta?Evo, da pocnemo. Na svom racunaru imam samo linux (skoro godinu dana). Ali samo zato sto mi je dovoljno za stvari koje obavljam (php, divx, mp3, internet…).
25. октобар 2004. у 8:40 am #22012braleУчесникImam nekoliko linuxa na nekoliko masina, a bez windowsa. svi rade ko sat. imam i windows na dve masine (to je u firmi) , i to mora tako zbog drugih.
Racunar koristim za projektovanje stampanih veza, izradu manjih sajtova, muziku,filmove, internet, skeniranje i obradu slika, digitalnu fotografiju, e-books itd…25. октобар 2004. у 11:02 am #22013bp21000УчесникEvo i ja da se oglasim ovim povodom. Dakle kod mene stvari stoje ovako:
Najpre sam imao samo jedan HD od 40 GB. Na njemu je bio dual boot WinXP i MDK 9.1. Tada sam bio potpuni pocetnik. Zatim sam kupio jos jedan HD i dva racka (iliti fioke). U pocetku sam zeleo da samo odvojim Win od Linuxa na poseban HD.
A onda je dosao 20.avgust 2003. Registrovao sam se na counter.li.org i od tog dana vise nemam Windows na svojoj masini.
I dalje imam dva harda, ali sada na jednom drzim MDK (trenutno 10.1 Community) kao svoju primarnu distribuciju, a ovaj drugi koristim za testiranje raznih drugih distribucija (trenutno je na njemu Slax 4.1.4 jer tako imam najvise mesta za skladistenje divx filmova, posto Slax kad se instalira zauzima samo oko 500MB +swap).
Imam emulirana dva multimedijalna CD-a. Jedan je posvecen 800-toj godisnjici Holandara, a drugi pod nazivom ¨Osvecenje vremena¨ (elektronski crkveni kalendar). Oba ova diska su pravljeni iskljucivo za Win platforme, ali ih Crossover Office odlicno emulira na Linuxu.
Inace i meni kao i nasem ¨nepoznatom¨ prijatelju, Linux je i vise nego dovoljan da sa njim uradim sve ono sto ocekujem od racunara (obrada digitalne slike, zvuka, teksta, rezanje cd-ova, divx, mp3, internet, itd…).
Od Linuxa jedino jos nisam probao Debian (cekam da ova novija testing izdanja postanu stable i da skupim dovoljno novaca za toliki broj cd-ova) i Gentoo (jer i pored digitalne centrale nemam vezu brzu od 44kbps). Ne znam sta bi mi trebalo od Gentoo diskova da ne bih morao mnogo toga krupnog da dovlacim sa neta pri ovako kilavoj vezi? inace imam AMD Duron na 850 MHZ i 256 MB SDRAM. Svaki Linux koji sam stavi do sada na masinu lepo prepoznaje arhitekturu procesora kao i686.
Dakle, zakljucio bih ovo svoje pisanije sa molbom nekome da mi preporuci sta od ponude iz Gentoo asortimana treba da pazarim iz Linuxo CD marketa, da bih na optimalan nacin mogao da isprobam Gentoo na svojoj masini?
Eto toliko od mene povodom ovoga. Na kraju da kazem i to da sebe nesmatram napaljenim Linuxovcem, nego covekom koji iz iskustva zna da Linux moze na najoptimalniji nacin da ispuni sve ono sto od njega zahtevam i da zadovolji sve one potrebe zbog kojih uopste i koristim racunar.
25. октобар 2004. у 1:53 pm #22014popacУчесникSebe smatram napaljenim linuxovcem i mislim da nesto sto pocinje na win nikada necu ni pogedati. Sto se linuxa tice on je zaista sve sto mi treba i mnogo vise dobijam od njega nego od windblowsa a sto se emuliranja tice koristim ga ali slabo i to samo kada mi zaista treba da nesto emulira jer i ovako nisam fan igrica za kompijuter.
Sto se distribucija tice imao sam mandrake pa slackware 2.4 kernel koji me je zezao a od kako sam instalirao 2.6 slackware kernel sv je super. Sad planiram jedan mali slatki gentoo. Koliko sam se juce prehljuce uputio imas gentoo na dva diska prvi je Universal Live Cd a drugi Package CD, tako da bez insternet konekcije dobijas gentoo i mozes da ga instaliras bez problema.
25. октобар 2004. у 3:24 pm #22015tomajaГлавни мајсторEvo i mene da se isfalim 😉
Linux iskljucivo koristim zato sto ga obozavam ali ne sbog njega samog vec zbog toga sto sav posao mogu da zavrsim na njemu. Koristim ga odavno, vec 7-8 godina ali u poslednje 2-3 samo Linux (na mojim masinama).
Na jednoj (IBM celeron 466 MHz /128 MB RAM) drzim Conectivu 10 (zaista sjajan sistem iako se ovde ne koristi puno), na drugoj (AMD Athlon 2000+ /768 MB RAM) drzim nekoliko sistema ali je primarni MDK 10.1 Community a tu su i SuSE 9.1 i Knoppix 3.4 DVD verzija) a na trecoj (Acer Notebook TravelMate 252 Pentium IV 2.6 GHz / 512 MB) drzim samo MDK 10.1
Recimo, kompletno odrzavanje sajta linuxo.org i svi poslovi koji iz njega poristicu se bez problema obavjalju sa MDK-a a naravno i moji licne potrebe ili zabava takodje. Naravno, nema m nista protiv SLacka ili Gentooa, ili Debiana, naprotiv, medjutim kako zaista sve (cak i gprs konekcija) sljaka besprekorno preko MDKa, ostale distroe koristim za testiranje, osim Conective koja odradjuje posao vezan za CD market.linux4life
25. октобар 2004. у 4:49 pm #22016MoneoУчесникHello!
Prvi deo:
Bp 21000 je pitao u vezi Gentoo-a….Dakle….Tebi bi lepo pasovao Gentoo 2004 za x86 arhitekturu(vidim da imas Durona,pa nisam siguran da li bi trebao da uzmes Gentoo 2004 za Athlon XP(koga ja inace imam)-moraces da proveris posto nisam siguran.U linuxo cd marketu imas universal gentoo cd-ove(boot+package cd Gentoo(1+1=2cd 🙂 )Oni su predvidjeni za instalciju bez mreze(a ti imas koliko sam video,dial-up konekciju)U ovom paketu imas sve sto ti je potrebno za funkcionalno desktop okruzenje+optimizacija za arahitekture(KDE,GNOME,ATI i Nvidia drajvere,podrsku za alsu,…..i jos mnogo toga,a nalazi se na cd2 u obliku binarnih paketa!Znaci ne source….Na prvom disku su ti kerneli i jos neke stvarcice u obliku sourca-genkernel,drajveri,….
Pravu moc Gentoo stice sa dobrom internet konekcijom-to je dobro radi Portage update-a!(unapredjenje package sistema novim verzijama programa,i jos mnogo toga!)poseduje sasvim solidnu bazu u startu,a tu je i resavanje dependancies-a,jer ako nesto zafali Gentoo ih skida sa neta-prilikom kompajliranja ,optimizovanja i instaliranja source-a komandom emerge(kojom mozes instalirati i obicne pakete,ali je prvi nacin bolji radi optimizacije!)Sa dobrom internet vezom jednom instalirani Gentoo se kasnije nadogradjuje putem neta,nema potreba za novom verzijom!
Ako ne planiras da dovlacis sa neta nesto vise od cca 20MB,onda samo napred!Detalno prouci uputstvo i skokni do http://www.gentoo.org tamo ces naci sve sto je potrebno-sajt je fenomenalan,user-friendly,krcat informacijama+forum-ukratko sajt za primer i respekt-mnoooogo bolji nego kod ostalih distroa!Imas apsolutnu kontrolu nad celim procesom instalcije(da je tako nazovem!)-super osecaj!Sve je opciono i stvar izbora!
Ali,ne kazem da je lako….
Naoruzaj se dobrom voljom i strpjenjem+puno slobodnog vremena!
Isplati se……
Veruj……..
Drugi deo:
Svi smo mi koristili Win na pocetku-prirodno i logicno-svidelo se nekom ili ne(smem da tvrdim 97,89% ljudi)Prvo sam isprobao RH 8,pa Fedoru-na hardu od 20GB,ali mi se RH-oliki distroi nisu svideli,pa sam instalirao MDK 10 na sveze formatiran disk,a skoro sam na njemu instalirao i Gentoo pored MDK-a!Na drugom hardu od 80GB imam WinXP!Priznajem volim da igram igre(dodje mi kao hobi i cisto uzivanje!) i veliki sam obozavatelj FRP-a,narocito serijala Forgotten Realms-ziveo Baldur’s Gate!WinXP isljucivo koristim za igranje(ne pada mi na pamet da se bakcem sa wine-om i uzalud trosim zivce i energiju kad je Win tu na drugom HD-u,i koji je odlican izbor kad su igre u pitanju-kamo srece da su ga stavljali samo na Xbox) i slusanje muzike-imam SB Audigy 1,i moram da priznam da su za Win bolji Audigy drajveri,sto se vidi na kvalitetu zvuka(konkretno mp3)+plus Audigy control centar,programi i svi oni efekti kojih nema u linuxu,a koje sam dobio uz karticu-sjajni su i tu pogovora nema,ali su za Win!Sto se audioCD-ova i filmova tice tu nemam u linuxu nikakvih zamerki-sve je sjajno!Ne kazem ni da je mp3 los,ali ipak bolje radi(zvuci!) u Win-u!Zao mi je sto linux nije jos uvek pogodna platforma za igranje-svidelo se nekom ili ne-za to je win bolji izbor(mada je linux dosta napredovao u tom polju,tako i nek nastavi),jer bi time osvojio i privukao jos vise korisnika!Nadam se jednog dana……Inace Win je tu i zbog mog brata,koga linux jednostavno ne interesuje i koji se bavi nekim drugim stvarima!
Pre nego sto krenu optuzbe zato sto koristim Win,mogu reci da sam ja taj Win platio 100din(pre neke 2 godine)-piratska kopija,nabavljen je znaci nelegalno,i da sam time automatski potkopao Microsoft!Nisam kupio orginal koji kosta 200e,a da jesam tek se tad moze reci da potpomazem i sirim MS-ov monopolizam!Uredna i naivna musterija,koja uredno registruje i aktivira proizvode+nadogradnja+servisi sto se naravno(debelo!) placa ,a sve se sliva MS u dzep!
Linux sam probao jer sam zeleo nesto novo,bolje i stabilnije-ispunio je gotovo sva moja ocekivanja-neko je gore spomenuo da je dobar za sve desktop poslove-to je ziva istina-odlicna je alternativa komercijalnim Os-ovima i programima!Medjutim,masa ljudi to ne zna,ili je neinformisana+averzija prema necemu novom!Sta cu im ja kad su glupi(bez uvrede za nekoga!)A i ne volim MS-monopolisticka firma koja je ukrala ideje od konkurencije i koja bi da nametne svoju politiku po svaku cenu+trziste bez konkurencije,a valjda je zdravije da konkurencije ima!Nisu im dovoljne one milijarde sto imaju!
Ideju open-source-a zdusno podrzavam-sve u ime slobode!
Malo se raspisah,ali eto….
CU!
Heavy Metal rules!
P.S. Linux koristim za SVE desktop poslove-ima sjajne tekst editore i
web browser-e o kojima Win moze da sanja+KDE,znaci kucanje teksta,internet(naravno!),filmovi,pa i muzika……..,a za Win sam naveo gore!
Moze se reci da sam napajleni linuxsas!25. октобар 2004. у 6:30 pm #22017braleУчесникAlal ti vera, sve u jednom dahu. 😆 😉
25. октобар 2004. у 6:54 pm #22018armУчесникImam emulirana dva multimedijalna CD-a. Jedan je posvecen 800-toj godisnjici Holandara, a drugi pod nazivom ¨Osvecenje vremena¨ (elektronski crkveni kalendar). Oba ova diska su pravljeni iskljucivo za Win platforme, ali ih Crossover Office odlicno emulira na Linuxu.
.Da li postoji šansa da mi pošalješ cd ¨Osvecenje vremena¨
Imao sam taj cd ali sam ga dao nekome da se “posluži” i tako je i ostalo…U njemu beše ima kalendar do dvehiljade i neke… i posna jela
i još mnogo korisnih stvari…25. октобар 2004. у 7:10 pm #22019MoneoУчесникEh,trudim se!
Hvala na podrsci!
CU!
Heavy Metal rules!25. октобар 2004. у 9:04 pm #22020DeGУчесникMoja armada:
EPOX 8RDA+, XP2000+,256Mb RAM, 80 Gb hard, MSI GF4, samo MANDRAKE 10
EPOX 8K9A7I, XP2000+,256Mb RAM, 80 Gb hard, MSI GF4, samo Slackware 10
EPOX 8K9A7I, XP2500+, 256Mb RAM, 2×80 Gb hard, Saphir 9000 VIVO, MANDRAKE 10 i Win XP
PI AMD K6 233, 64 MB RAM, 8,4 +1.3 Gb hard diskovi, ATI Rage II, samo Debian HURDNa poslu koristim na ASUS A7V266C … pod Win XP i MDK 10!
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.