Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › Dobrodošlica foxbunny-ju, Arch, ADSL od 1G, mreža
- This topic has 66 одговора, 14 гласова, and was last updated 18 years, 5 months раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
10. март 2008. у 3:09 am #67843
BrokeBody
УчесникJa koristim ovde u Nisu SBB-ov kabl 256 za 1350 dindzi mesecno nema ogranicenja i necu da se zalim kad vidim kako je vama
A na sta bi se pa zalili? Ja isto koristim SBB-ov kabl 1Mbps, i oduvek je radilo perfektno. U Kragujevcu obicno koristim 256Kbps, i tu radi bez greske.
11. март 2008. у 5:21 am #67844paralizer
УчесникJedno pitanje. Dali ARCH Linux dolazi sa kernelom ili treba da skinem onaj vanila kernel i da ga rekompajliram? Jer negde sam cuo ili procitao da moras da instaliras onaj vanila kernel sa kernel.org sto mi ne odgovara, jer koristim tu masinu za domasnu upotrebu i ne mogu da svaki put kada promenim neki UBS uredaj ili Flash da trazim drajvere i sl. ili da rekompajliram kernel sa poddrskom za taj ured i sl. Dali u ARCH dolazi svoj (vec pripremljeni kernel) kao na pr. Fedora i sl. distroe?
Hvala unapred.
11. март 2008. у 7:05 am #67845crveni1
УчесникPogrešno su te informisali, odnosno delimično pogrešno. Ti prilikom kompajlirnja kernela možeš ga učiniti dinamičkim, odnosno da se prilagođava tvojoj mašini (recimo mnoge live distribucije su tako nameštene). Arch koristi Venila kernel (koliko je meni poznato) ali već “dinamički prekompajliranim” i kada instaliraš arch sam ti se instalira, odnosno prilikom svakog njegovog updatea sam će se postaviti novi defaultan tako da nećeš ni osetiti da si ga instalirao (sem onaj period koliko je potrebno da ga skineš sa neta).
11. март 2008. у 11:42 pm #67846zchira
УчесникEvo i ja da se ukljucim:
Arch je zakon! posle slackwarea, sam resio da promenim malo distro, i dosta dugo koristio mandrivu2007, ali me mandriva 2008 razocarala (spora i jede ram).
Onda sam probao arch i tu sam do daljnjeg. Ukratko (pojednostavljeno) to je slack sa najboljim paket menadzmentom.
Ipak imam par problema (sa kojima mogu da zivim):
– ako ostavim racunar ukljucen, a ne pipam nishta, posle otprilike pola sata se zamrzne graficko okruzenje i pomaze samo ctrl-alt-backspace. Pre mesec dana se ovaj problem sam od sebe resio kad sam updateovao sistem. Ali kad sam pre neki dan opet updateovao opet se vratio >:(
– nekad mi se cini kao da nesto nije najbolje optimizovano. Recimo kad radi harddisk cpu usage skoci na 100% (imam athlon64 2800, 512 mb ram). Moguce da DMA ne radi (kako to da proverim?).Sve ovo nije tako strasno kao sto mozda zvuci. Inace, stvar koja me najvishe odushevljava kod archa je pacman. Jednostavno, genijalna stvar. I sve mi je uvek proradilo iz prve!
11. март 2008. у 11:44 pm #67847paralizer
УчесникOvako, instalirao sam ARCH, al morao sam da idem na posao i nisam uspeo da resetujem kom. vec sam ga samo ugasio. Inalirao sam ga preko FTP i zanima me dali na kraju instalacija gde ti da da uradis neke konfiguracije, treba da se nesto promeni, ili je dovoljno da se ostavi tako kako sto je ? Jer ja nisam nisto pormenio. Zanima me dali sada kada odem kuci i upalim kom. ce da se ARCH podigne, ili sam trebao da nesto menjam u te configuracione fajlove? Ili dovolo je da se ostave takve kakve su i da posle toga arch radi. Pa kada se sistem podigne odma mogu da sredujem sto i kako mi treba?
sto me konkretno interesuje pise da treba da posle instalaciju konfiguriraju slecece fajlove:
*
o /etc/rc.conf
o /etc/hosts
o /etc/fstab
o /etc/mkinitcpio.conf
o /etc/modprobe.conf
o /etc/resolv.conf
o /etc/locale.gen
o /boot/grub/menu.lst
o /etc/lilo.conf
* Additional configuration files:
o /etc/conf.d/*
o /etc/profileDali ce sistem da radi kako treba ako ove konfiguracije ostavim na default, i sa tek na vremeno kako mi treba i sta mi treba da ih editujem i promenim ono sto mi je potrebno ili ne?
12. март 2008. у 12:17 pm #67848Moneo
УчесникZaista ovaj distro je fenomenalan ^-^
Tako jednostavan za koriscenje iako se sve radi iz konzole+BSD init pride i kao sto rece zchira-sve se iz prve namesta sto i mene takodje podseca na Slack
Plus pride odlican community i wiki u kome ima bukvalno sve-dovoljno je otici na beginners wiki i za 3-4 sata uz dobru konekciju i ftp ISO imacete full utegnut sistem
Plus da ne pominjem kako mi sve leti preko virtuelne masine(koristim KDE mod)gde ga trenutno rabim jer je distro komapjliran prvenstveno za i686
Ima cutting edge softver i za razliku od Fedore i SUSE-ta gde mi je zezalo ovo ili ono ovde sve radi savrseno :phdparm -d /dev/hdx 😉
Sto se zamrzavanja tice-moguce da zeza drajver za grafiku
12. март 2008. у 2:49 pm #67849foxbunny
УчесникPa ono, nemoj da te plasi editovanje fajlova. Tako ces i nastaviti da ga koristis, pa ti savetujem da prelistas fajlove. U njima imas komentare sa detaljima za podesavanje. Obicno je dovoljno da podesis rc.conf, a u retkim slucajevima mkinitcpio.conf u kome podesavas redosled ucitavanja drajvera u prvom stadijumu podizanja sistema. U rc.conf, samo promenis vremensku zonu, naziv tvoje masine, i to je to. Naziv masine dodas u /etc/hosts (dodas “127.0.0.1 moja_masina”).
Ako je u pitanju FTP instalacija, obicno ne moras da cackas mnogo rc.conf.
Obavezno citaj beginners guide:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners_Guide
I imas jos par stvari u:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Post_Installation_Tips
http://wiki.archlinux.org/index.php/Configuring_networkEDIT:
Nego, bre, ljudi. Je l’ mi se cini il Archera na Linuxo ima dosta ovih dana? Mozda bi bio red da se napravi jedan maaaaaaaali odeljak negde u nekom cosku? >:D
12. март 2008. у 3:50 pm #67850miodragz
Учесникeh fox ti bi da pravise neki odeljci u neke coske.
P.S MOzda cu i ja da probam Arch O0
12. март 2008. у 3:54 pm #67851paralizer
УчесникTako je, i ja sam za to da ne napravi odeljak za ARCH. Inace instalirao sam ga, proradio je al kada sam pokusao da dignem KDE reklo mi je “no screens found”
I tako sam mislio o cemu je problem i mislm da je kod to vertikalne i hotizontalne frekfencija monitora, i moja najveca glupost, da na ovaj kom. imam ATI graficku a na taj sta obicno radim imam NVIDIA i od samu naviku na ovaj mesto ATI drajvere ja sam instalirao NVIDIA drajvere.. :-
Pa ono, nemoj da te plasi editovanje fajlova. Tako ces i nastaviti da ga koristis, pa ti savetujem da prelistas fajlove. U njima imas komentare sa detaljima za podesavanje. Obicno je dovoljno da podesis rc.conf, a u retkim slucajevima mkinitcpio.conf u kome podesavas redosled ucitavanja drajvera u prvom stadijumu podizanja sistema. U rc.conf, samo promenis vremensku zonu, naziv tvoje masine, i to je to. Naziv masine dodas u /etc/hosts (dodas “127.0.0.1 moja_masina”).
Ako je u pitanju FTP instalacija, obicno ne moras da cackas mnogo rc.conf.
Obavezno citaj beginners guide:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners_Guide
I imas jos par stvari u:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Post_Installation_Tips
http://wiki.archlinux.org/index.php/Configuring_networkEDIT:
Nego, bre, ljudi. Je l’ mi se cini il Archera na Linuxo ima dosta ovih dana? Mozda bi bio red da se napravi jedan maaaaaaaali odeljak negde u nekom cosku? >:D
12. март 2008. у 3:59 pm #67852paralizer
УчесникBy the way, instaliram ARCH momentalno u VMWare. Sta da odaberem za graficku? Koje drajvere? Jer ‘vesa’ dovoljno?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.