Početak › Forumi › Linuks distribucije › Arch,Manjaro,… › Dobrodošlica foxbunny-ju, Arch, ADSL od 1G, mreža
- This topic has 66 odgovora, 14 glasova, and was last updated 18 years, 5 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
7. mart 2008. u 2:19 pm #67823
foxbunny
UčesnikOdlucio sam da probam Arch 😀
Evo skidam onaj zadnji core ISO pa me interesuje da li se u njemu nalaze Xorg i KDE makar jer vidim da zauzima jedva 150 mega
I jos me interesuje da li packman koristi gotove binarne pakete i koliko ih ima na repoima
Inace Arch ladno koristi BSD init-cool….Ako imas ljudski net (koji radi preko eth0), nemoj core ISO, nego FTP install. Core, ko sto rece crveni1, nema KDE ni X. Ali ima pun arsenal drajvera za sta god ti treba.
Kad instaliras sistem, obavezno ‘pacman -Syu’. Smarace te da prvo mora pacman da se upgraduje (valjda je izaslo vec jedno 2 verzije u medjuvremenu). To i uradi, pa ponovo ‘pacman -Syu’.
Imas i beginner’s guide u Wikiju. Preporucujem ti da to pregledas.
Fora je da instaliras sveze pakete preko FTPa, jerbo te u suprotnom ceka update celog distroa (da, svaki jbni paket) posto je Arch rolling release, pa ISO vrlo brzo postane bajat.
Pacman (ne packman, pliz, ujescu te) koristi binarne pakete, ali imas i ogroman repo source paketa sa PKGBUILD fajlovima (to je nesto ka ebuild na Gentoou). Ima solidno mnogo paketa. Ja sam do sada imao mozda 1 ili 2 paketa koje nisam nasao. Naravno, paketu u AURu (ti sto su samo PKGBUILD fajlovi) nisu svi ok. Neki ne rade. Ali ono, mozes uvek da smaras autora PKGBUILDa da to sredi. I najcesce ti sredi za par dana.
7. mart 2008. u 2:21 pm #67824foxbunny
UčesnikE jos me samo interesuje…
Je’l radi automunt kako treba u KDE-u ili Gnome-u? 🙂Meni radi i pod GNOMEom i pod KDEom. Samo moras da ubacis HAL u spisak demona.
7. mart 2008. u 3:03 pm #67825Moneo
UčesnikImam net od 256k i kacim se preko etherneta(ADSL)
Pa evo vec je skoro zavrsio skidanje core iso-a ::)
Nema veze-ftp install ne zauzime vise od 30 mega O0E sada me interesuje sledece(izvinite ako smaram)
-brzina,stabilnost distroa kada se koriste binarni paketi koje bi da preferiram kako se kaze ^-^
-kakva je dokumentacija i community
-da li KDE pakovanje ima neki makar neki mali artwork ili customizaciju ili je u pitanju ono generic pakovanje kao npr na Slackware 😀
7. mart 2008. u 3:30 pm #67826kukibl
Učesnik-kakva je dokumentacija i community
-da li KDE pakovanje ima neki makar neki mali artwork ili customizaciju ili je u pitanju ono generic pakovanje kao npr na Slackware 😀
Dokumentacija tj. wiki stranice i community su prva liga. Ja cesto kad naidjem neki problem svratim na njihov wiki i forume. Bukvalno, prateci ono uputsvo za Arch pocetnike i wiki mozes da podesis kompletan sistem, apsolutno sve. 😉
Sto se tice KDE-a… imas fantastican KDEmod (posjeti njihovu stranicu za vise informacija i screenshotove), a imas i onaj genericki KDE (bas kao na Slacku) sa nekom njihovom pozadinom… i to bi bilo to, koliko se sjecam.
7. mart 2008. u 3:48 pm #67827foxbunny
UčesnikKDEmod je ovde: http://kdemod.ath.cx/
Ako koristis pakete iz nezvanicnih repoa (ukljucujuci i AUR), pazi na raskorak u updateovima za biblioteke od kojih zavise ti nezvanicni paketi. Desavalo se i ranije da KDEmod zajebava nakon updatea QT biblioteka (mada retko).
7. mart 2008. u 5:30 pm #67828Moneo
UčesnikPoslednja pitanja 😀
Nero? (ne mogu da zivim bez njega 😀 )
Ako instaliram ovaj kmod da li mogu bez problema da instaliram ostale kde aplikacije iz regularnog Arch repoa?
7. mart 2008. u 7:41 pm #67829foxbunny
UčesnikPoslednja pitanja 😀
Nero? (ne mogu da zivim bez njega 😀 )
Pa, moraces da umres. 😀 Salim se, naravno. Ima neki nero:
http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=6413
Hahahaha.
Sve pakete iz AUR i Community repoa mozes da pretrazis ovde:
http://aur.archlinux.org/packages.php
A iz Core, Extra i Unstable ovde:
http://www.archlinux.org/packages/search/
Ako instaliram ovaj kmod da li mogu bez problema da instaliram ostale kde aplikacije iz regularnog Arch repoa?
Naravno. KDEmod je potpuno kompatibilan sa obicnim KDEom. Jedino sto je laksi i brzi. 😉
7. mart 2008. u 10:32 pm #67830Demon
UčesnikMa Arch je super, pogotovu onaj kdemod. Ja sam imao malo problema sa netom u pocetku.
Najveci je problem sto sve vuce sa interneta: to mi nikako ne odgovara, jer imam ogranicen protok (1GB! GRRRRRRRRRRRR)
7. mart 2008. u 11:49 pm #67831Moneo
UčesnikLjudi-ovo je fantazija 😀
Evo instalirao sam base system i prosto sam odusevljen kako je sve jednostavno iako je u text modu-sve je savrseno jasno a dodatni plus je BSD skripting O0
Javljam se za koji dan sa utiscima-kada svucem X i KDE-jos koliko sutra 🙂8. mart 2008. u 1:12 pm #67832foxbunny
UčesnikSeleuk, ne zovu ga badava “distro-hop-stopper”. 😛
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.