Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › [DISKUSIJA] Kako odabrati/preporuciti pravi Linux (distro) za pocetnike
- This topic has 37 одговора, 11 гласова, and was last updated 16 years, 11 months раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
7. октобар 2007. у 5:22 pm #63489KosavaУчесник
kod Ubuntu to nije stvar vec je to pitanje filozofije…po tome mi je jos drazi jer imaju stav ::) odma na pocetku imas izbor…
7. октобар 2007. у 5:33 pm #63490sdfasfasffsdqqfdqУчесникje*** filozofiju ja volim kad je sve sredjeno i spremno a najvise volim PCLinux Control Centar! tu sve podesim za sec! :p
7. октобар 2007. у 10:41 pm #63491MoneoУчесникPitao si koji distro koristim. [b]Koristim Gentoo. I dalje tvrdim da je to distro koji je najlaksi za odrzavanje i koji je prakticno idiot-proof[/b], samo ako taj idiot nije 100%-tni idiot
Ma da-kako da ne …
Jebo ti distro gde treba da radis skoro pa obavezni rekompile kernela :biggrin:
Ja sto vise koristim linux sve me vise mrzi da kopam po konzoli u kojoj se inace snalazim vise nego dobro :p
Zasto to da radim sem ako ne moram pored distroa kao sto je SUSE npr?
Gubljenje vremena i zivaca i nista vise,pogotovu za one koji komp koriste za uobicajene stvari
To sam shvatio dok sam koristio Slack-instaliraj tgz,ganjaj zavisnosti vamo tamo,edituj conf fajlove-cemu to kada mogu da uzmem pomenuti SUSE i da sve to radim preko Yasta-a na par klikova i da mi na kraju sve radi potpuno isto kao i na Slackware-u ::)
Zajebi brate vise-od sada biram distroe gde je na klik i gde ne mora puno toga da se namesta ^-^
A sto se tice PCLOS-brz je oooo da-nisam video linux koji se brze boot-uje od njega,a i KDE radi odlicno 😀
Eto pre koju nedelju sam instalirao SUSE kod drugara-pazi kada po instalaciji radi sve-jedino je ostalo da preko Yast-a namestim rezoluciju monitora i da krenem da svlacim pakete sa neta preko Yast-a
To treba da uporedim sa drndanjem kod npr Gentoo-a gde moras da se patis nekoliko dana da bi recimo dobio funkcionalni desktop :p7. октобар 2007. у 10:59 pm #63492LYbУчесникJebo ti distro gde treba da radis skoro pa obavezni rekompile kernela :biggrin:
Ko te tera? Freezuje kernel i nista ga nece taci vise.
To treba da uporedim sa drndanjem kod npr Gentoo-a gde moras da se patis nekoliko dana da bi recimo dobio funkcionalni desktop :p
Eaboriraj ovo, molim te. Ja dobijem za par sati. Mislim, konzolu dobijem za 10 minuta, desktop mogu za narednih 5 ako hocu binarne varijante koje su dosle sa diskom. A to ne bih nikada, inace gentoo gubi svrhu. Sve zavisi od toga sta ko hoce i cime se zadovoljava. Ja sam svojevremo odvojio vreme za instalaciju (stage1 over stage3) zato sto sam hteo sve novo i SVE prekompajlirano. Posle toga… samo ga koristim.
Sto se odrzavanja gentoo-a tice… sveukupno ne provedem vise od par minuta nedeljno.
emerge -uDN world && revdep-rebuild
Doduse, ako je bilo updateovanja apacha i php-a, 90% bice jos posla oko konf fajlova, ali GDE nece?
Zato, ne pricaj da je komplikovan za odrzavanje. Prakticno odrzava sam sebe.7. октобар 2007. у 11:16 pm #63493foxbunnyУчесникJa sto vise koristim linux sve me vise mrzi da kopam po konzoli u kojoj se inace snalazim vise nego dobro :p
Ja sam tako mislio, seo za openSUSE (inace fenomenalni distro) i onda sam shvatio da mi je u Archu svaka konfiguracija mnogo brza iako je CLI. Dok ja isklikcem sve te ikonice, vec sam usao u vim i poceo da menjam konfu… Stvar navike.
8. октобар 2007. у 10:44 pm #63494svrbinУчесник
@svrbin … NIsam probaoSabayon (taman sam ga skinuo kad mi je riknuo komp) ali sam dosta cuo o njemu .. Mozda je dobro resenje za pocetnike bez brzog neta s’ obzirom da dolazi sa dosta software-a…Мораш да га пробаш – ја нисам неки бог зна како “напредан корисник” па би било пожељно да неко са више знања прочачка овај дистро, ал` га ценим да може да привуче доста (највише) вин корисника. Овај, нећу још пуно да причам о њему осим да му је једина мана (у мом случају) што стартује мало спорије од других дистроа, али кад се дигне (с` опроштењем) ради сасвим задовољавајуће брзо. Ово је једини дистро (уз PC-BSD) где нисам морао да привирим у конзолу (кад не бих хтео “преко леба погачу”).
8. октобар 2007. у 11:13 pm #63495marelliУчесникKlikci i pusti druge da kucaju! 😀 :biggrin: ;;;;;;;;;;;
9. октобар 2007. у 12:58 am #63496raphaУчесникHvala na linkovima, stvarno su odlični.. 😉
U nekim stvarima se slažem sa tobom a u nekim ne. Govorio sam generalno o ljudima koji nemaju vremena ili ne žele da se bakću oko učenja konzole. Znači, to su ljudi obično stariji kojima komp treba zbog posla i za osnovne stvari. Recimo, caletu sam instalirao PCLOS na komp i snalazi se ekstra, čak bolje nego na windozi. On mi je neki reper jer praktično ne zna ni windozu (osnovne stvari)..
Meni konkretno nije problem da sednem i gulim, pa ako treba i pet puta dnevno da reinstaliram sistem dok ne bude sve kako treba jer to volim, ali većini ljudi kompjuter je posao i ništa drugo. Sve dok se ova platforma ne približi dovoljno takvim likovima ne može postati ozbiljna konkurencija. Tu se postavlja i pitanje standardizacije koju si pomenuo, svakako.
Recimo, do pre par nedelja nisam mogao da se zamislim bez windowsa, a sada mi on služi samo da bih mogao sa bratom da odigram partiju-dve fudbala iništa više. Za druge stvari ga i ne palim. Znači napredujem lagano..
E sad, zamisli mene (još uvek početnik) sa recimo Gentoo ili Slackom. Znači, nakon instalacije ne dobijam skoro ništa jer mi tek predstoji posao i brdo dokumentacije. Treba mi dakle i još jedan komp pored postojećeg ili neki dual boot kako bih mogao tražiti dokumentaciju dok ne ispodešavam sve kako treba. Pa onda žongliranje, pogledaš na jednom, pa nazad u drugi sistem da isprobaš to što si video..
Nemoj me pogrešno razumeti, u potpunosti te razumem, ali moraš shvatiti da ti verovatno dugo radiš na linuxu i to ti je postalo rutina, dok novim korisnicima treba period prilagođavanja. Uostalom daj nekom početniku instalacioni disk gentoo ili Slack. Potpisujem da odustaje u roku od 10 minuta.. 😉
pozdrav
9. октобар 2007. у 4:04 am #63497crveni1УчесникNemoj potpisivati jer ti slack stiže “Desktop ready”, jedino što se od tebe očekuje da konfigurišeš xorg (1 naredba) i namestiš manual/automatic dizanje xorga (1 stavka). amo što je činjenica da na početnika deluje strašno kada završiš instalaciju, a tebe čeka konzola.
9. октобар 2007. у 9:44 am #63498LimitManУчесникNemoj potpisivati jer ti slack stiže “Desktop ready”, jedino što se od tebe očekuje da konfigurišeš xorg (1 naredba) i namestiš manual/automatic dizanje xorga (1 stavka). amo što je činjenica da na početnika deluje strašno kada završiš instalaciju, a tebe čeka konzola.
Sad mi reci … Da li si pri prvoj instalaciji linux-a znao sta je to xorg (XFree86)? Da li si znao da kucas xorgconfig i da podesavas iz konzole (pricamo o radu bez ikakve pomoci i dokumentacije)? Da li si znao sta je to “startx” ili “init 4” i da li ti je padalo na pamet da otkucas?
Kada sam ’98 (mislim da je bilo tada) instalirao RedHat (mislim da je bila neka verzija 4… Ne secam se) kupio sam ga uz knjigu (“Descoperiti sistemul linux” ili u prevodu “Otkrijte linux sistem”) koja je bila na RUMUNSKOM. Pa i pored knjige i kol’ko-tol’ko znao sta je to X, sta KDE a sta Gnome prva stvar koju sam otkucao nije bila startx vec samo “X”… Rezultiralo je paljenjem X-a bez ikakvog okuzenja … Onda mi nije preostalo nista drugo osim “Magic button”. Zatim sam seo i iscitao knjigu ponovo… I krenuo korak po korak, dokument po dokument (da ne pricam da znam i Rumunski i Engleski odlicno)… Takodje sam imao pomoc prijatelja koji su vec imali linux u malom prstu …
Iako OBOZAVAM slackware (zbog svoje brzine, fleksibilnosti, stabilnosti, filozofije i svega ostalog) ipak nije bas za pocetnike ….Konzola je ono sto ga ne karakterise pocetnickim … Dependency je ono sto ga ne karakterise pocetnickim, instalacija programa je ono sto ga ne karakterise pocetnickim …
BTW … (ovo nije za tebe vec za sve koji vole konzolu) u PCLOS-u konzola uopste nije sakrivena (kao sto se praktikuje u pojedinim distroima) vec je odmah pod System->Terminals gde ima vise varijanti konzole (izmedju ostalog tu je i jako koristan yakuake)
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.