Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › [DISKUSIJA] Kako odabrati/preporuciti pravi Linux (distro) za pocetnike
- This topic has 37 одговора, 11 гласова, and was last updated 17 years, 2 months раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
6. октобар 2007. у 9:38 pm #9353LYbУчесник
Prosto ne postoji shell extenzija za instalaciju rpm-a vec mora da se radi iz shell-a (sto bas i nije za pocetnike)
Ama, sta znaci to “nije za pocetnike”? Neka se naviknu na shell, mnogo ce im koristiti. Mozda se zajebu pa nesto i nauce. Sto je vise takvih distroa, sve ce vise biti retarda koji nece zeleti da ukljuce mozak ni na dve sekunde, pa ce posle linux da im bude bulja posto “ne radi ovo, ne raid ono”. Zato sam protiv takvih distribucija. Nije u repou? E NEMA da koristis. Ne umes sam da instaliras na divljaka? Ne umes da pitas i da iskoristis ponudjeno resenje? Neces da ucis?! E crkni ili plati nekoga ko ume. U krajnjem slucaju se vrati na vindozu ili daj pare i koristi Mac.
Pun mi je k**** onih koji hoce da im SVE radi, ili da “naprave to i to” ali nece da mrdnu dupe, vec hoce da im bude sve na gotovo.
Razumem da to traze za multimediju, to MORA da radi ako hoces da gadjas desktop trziste, ali da im rade serveri, oce apaca, oce postfix, oce sambu, oce ssh, oce ftp, a nemaju ni osnovnu ideju kako te stvari funkcionisu, e pa nece moci. Prijatelju, prvo nesto procitaj.Najvise mi se dopada ono, kada me neko smara nesto oko kompjutera, a vidim da je Win u pitanju, samo kazem “pojma nemam, ja koristim linux”. I zdravo – dovidjenja.
Ljudi, linux NIJE za desktop i ne znam hoce li biti u skorije vreme. Nije da ga average Joe turi na masinu i da krene da klikce. Ne moras bas MNOGO da znas, dovoljno je da imas iole pristojan logicki aparat u glavi da si u stanju da iskopas resenje i da donosis zakljucke.
Ne, ne zastupam elitisticku poziciju, ali se zna za sta se sta koristi.
Prvo sto pitam nekoga ko hoce linux na masini je “da li si siguran?”.6. октобар 2007. у 10:33 pm #63470foxbunnyУчесникDa ponovim drugu rečenicu u ovoj temi:
Namera nam je da nikoga ne teramo da koristi ovaj ili onaj Linux (mislim da ce vam vremenom potreba da se to naglasi postati jasna), vec da preporuke uskladimo i sa onim sto novi korisnik ocekuje od svog prvog Linuxa.
Drugim rečima. Ako je neko već imao iskustva sa command line alatima (DOS, command line u WinXP, i sl.) ili ako ima takve predispozicije, njemu kao “početniku” može da legne i neki Slackware ili Arch. S druge strane, neko ko želi da koristi Linux kao productivity platformu, ne znam zašto bi želeo da vidi CLI, ikad u životu. Za svakoga od njih (i svih onih između) postoji po barem jedan distro, i ovde, u listi distribucija, pobrojali smo neke od poznatijih.
Dakle, nemojte da se prepucavate, jerbo su ukusi različiti, i, na kraju krajeva, svako svoga konja hvali… se tako beđe kaže? :biggrin:
6. октобар 2007. у 10:46 pm #63471LYbУчесникS druge strane, neko ko želi da koristi Linux kao productivity platformu, ne znam zašto bi želeo da vidi CLI, ikad u životu.
Pazi, moze on da ne zeli koliko hoce, ipak ce morati da ga vidi kad-tad. To je osnovni userinterface kada je *nix u pitanju. WM-ovi i DE-ovi su samo nadogradnja, slicno kao vindoza nekada, pre 95-ice.
SVAKI sistem, ako zelis efikasno da ga koristis, moras prilicno dobro da poznajes, inace bude kuku i lele. To vazi i za vindozu i za *nix, i za OSX… i za stare, CP/M, MS/PC/Free-DOS… da ne idem dalje… 🙂
6. октобар 2007. у 11:36 pm #63472foxbunnyУчесникPa pazi kad nisi upravu. Pod openSUSEom ne moras NIKAD da vidis CLI ako bar malo obratis paznju na hardver. Veruj mi. Ja nemam nikakav problem da skoknem pod CLI, ali kad je openSUSE u pitanju, postanem pravi GUI manijak i gledam koliko mogu da cackam pre nego sto mi zatreba CLI. :p
Aj necemo vise. Recimo da je na nekim distroima (Slack, Arch, Gentoo), CLI osnovni alat, a na drugima pak (PCLOS, openSUSE), CLI samo rezultat buga u GUI konfiguracionim alatima.
6. октобар 2007. у 11:45 pm #63473LYbУчесникKako god 🙂
Ja tu filozofiju nikada necu prihvatiti. Da mi on tamo pise nesto po conf fajlovima umesto mene… To moze samo webmin i to samo ponegde i ponekada, a i tu cesto posegnem za “Edit Config Files” opcijom.6. октобар 2007. у 11:55 pm #63474foxbunnyУчесникPa tako volemo mi kojima je neophodna dnevna doza vim-a za normalan rad na računaru. Ali nisu svi takvi i ok je što neke distribucije mogu i drugima da udovolje.
7. октобар 2007. у 9:59 am #63475LimitManУчесникNe mogu da se slozim sa tobom … Linux vec suvise dugo koristim kao desktop masinu … Problem je u tome sto imas ljude koji neznaju ni windows da koriste (copy/paste je za njih nesto sto rade po automatizmu jer su tako naucili na nekom kursiću), Cilj je izmedju ostalog prebaciti takve korisnike da koriste lin…
Pre svega kod takvih korisnika je jako bitno “Sve na izvolte bez ikakvih kucanja komandi koje bi morali da pamte”.
Oni koriste komp da bi gledali filmove, surfovali netom, odigrali igricu (sve je vise native linux igrica…). Zamisli osobu koja dodje umorna sa posla i hoce da pusti film sa diska… I da mora pri tome da kuca: #mount -t iso9660 /dev/hdb /mnt/cdrom pa onda da iz konkuerora otvaraju /mnt/cdrom i pustaju film… ili jos gore da kuca #mplayer /mnt/cdrom/film/film.avi … A da pri tome nezna sta je to “mount”, “-t”, “/dev/”, “hdb”, “mnt”, “cdrom”…. tacnije ni jednu jedinu rec da ne razume … U windowsu ga odmah pita: “Sta hoces? Da gledas film, slike, stampas slike….” i ne mora da otkuca ni jednu komandu u promptu … Ili kada hoce da instalira program… Skine .exe fajl, dupli klik na njega i zna da treba da klikce na “Next” “I agree” i “Finish”.
E bas na takav nivo treba dovesti linux za POCETNIKE koji nemaju logiku o racunarima u glavi… Znam gomilu pametnih ljudi koji o kompovima ne umeju da beknu, ali u njihovoj struci su neprikosnoveni… I oni zele da koriste racunar … Zasto ih moramo vezati za Windows?I u windowsu je povremeno potreban command prompt… Ali tu stupamo mi koji znamo (ne-pocetnici).
Pogledaj knjige tipa “Windows za pocetnike” ili “Naucite Windows za 2 minuta” (mada se licno gadim tih knjiga). Sta kazu: Iate start, u startu imate “All programs” Pa accessories pa paint(njime crtate ovako), write(njime pisete ovako), notepad (a njime ovako) i u cosku imate sat (i tako menjate vreme) … Covek je srecan i zadovoljan time JER ZNA DA KORISTI RACUNAR. A onda svaki put kad sedne za racunar uzima istu knjigu da bi se podsetio nekih naj osnovnijih stvari. A da se ne lazemo… Windows (ma koliko ga ja ne volim) jeste mocna alatka … I na njemu mozes da instaliras Apache, MySql, php, neki Office paket i da ga pretvoris (makar se radilo i obicnoj Home varijanti) u mocnu serversku masinu. Zasto i linux ne bi imao dve strane? Nasu mracnu (shell, konfigurisanje kroz fajlove, jebavanje do zla boga) i korisnicku svetlu stranu (GUI sa lakocom koriscenja). Niko ne trazi da instalacija linuxa bude laka, prvenstveno zbog toga sto se linux instalira jednom za razliku od windowsa koji u pojedinim slucajevima treba instalirati i na po mesec dana…
Opet da se uhvatim za windows … Mozes pod njime instalirati XAMPP i dobiti server u dva klika …A mozes sve posebno (skines apache, pa ga kompajliras, pa mu instaliras service iz cmd-a komandom apache -k install, pa ga startujes, pa to isto sa sql-om pa sa ostatkom software-a)
Ipak to sve mora biti i linux da bi bio PREozbiljna konkurencija windowsu (vec jeste ozbiljna). Nema vise price o Eliti i obicnim smrtnicima … Najvise sam se iznervirao kada je kod mene posao dosla devojka (zena) da mi bude sef jer ima fakultet … Kada sam je pred direktorkom pitao “Sta si radila” ona je mrtva ladna rekla “Radila sam u Windowsu, wordu i excelu” … To bi bio nacelnik odeljenja za odrzavanje informacionih sistema koji sebe svrstava u elitu …
Zbog toga svega kazem da je PCLinuxOS dobra distribucija, ali joj nedostaje install na izvolte … Tacnije, Synaptic-u nedostaje “install rpm file” …
P.S.
btw … evo interesantne stvari …
http://www.togaware.com/linux/survivor/Browser_Identification.html
Ovo sam pogresio temu 😀 “trebalo je da ide u “Ovo moram da probam” u Pricaonici :-))
7. октобар 2007. у 11:32 am #63476raphaУчесникPrimetio sam je većina iskusnih linux korisnika veoma osetljiva kada im dirneš u konzolu. Ne znam zašto je to tako. Poenta priče je upravo ono što je LimitMan rekao. Linux se mora približiti “običnim smrtnicima” ako se misli ići dalje. Ne zaboravi da komp koriste ljudi koji imaju mnogo obaveza i koji nemaju dva slobodna dana da pročitaju stotine stranica raznih tutorijala i posle još dva dana da sve podese iz konzole.
I veoma grešiš, to nema veze ni sa pameću, ni sa logikom već sa navikom. Ja na win-u radim od 95-ice, prompt komande poznajem jako dobro, završio sam MCSE pre dosta vremena, ali CLI mi baš i ne ide od ruke. Zašto? Zato što se nisam još uvek navikao na linux filozofiju. Svaki problem koji imam još uvekpokušavam da rešim na win način. Polako se navikavam ali to još uvek nije onako kako bi trebalo da bude.Zašto ne volim CLI? Zato što je to smešno. Ovo je čoveče 21.vek, kompovi i ostale stvari rade na dodir, glas, pogled.. Ja sada treba da gulim prste po tastaturi da bih podesio skrol na mišu ili rezoluciju na monitoru?? Ja ću se još nekako i snaći, ali probaj to da naučiš mog ćaleta koji se jedva snalazi winu (u tri klika) i hiljadu drugih ljudi koji se ne razumeju ali im je komp potreban zbog posla.
Meni je recimo trebalo dva sata čitanja razne literature da bih podesio drajver za grafiku na Debianu. Znaš li šta je to? Nešto što bi trebalo samo od sebe da radi.. Probam PCBSD, sistem koji ima perspektivu ali kojem ne radi usb tastatura. Pa da umreš od smeha.
Da, ja sam jedan u moru onih koji žele da im sve radi odmah i koji ŽELE da ostanu na Linuxu jer je to svet koji im se sviđa i koji vremenom žele bar malo da doprinesu da se taj svet popularizuje i postane ozbiljan desktop sistem.I NIJE tačno da Linux nije za desktop mašine. Probaj PCLOS pa ćeš se uveriti. To je distro na kojem sve radi a da pri tom ništa osim drajvera za grafiku (klik i po) nije instalirano. Ni jedan kodek, ništa bukvalno. Recimo, bluetooth se instalira lakše nego na winu. Pri tom sistem koji ni po čemu ne zaostaje za ostalim distroima. Stabilniji je od Debiana, brži je od Slacka, jednostavniji od Mandrive, pa šta ćeš više.. Ne znam koji distro koristiš ali reci mi šta to možeš uraditi na njemu a da ne možeš na PCLOS-u? Uostalom, jesi li ga uopšte probao?
Kao što sam rekao, komp služi meni a ne ja njemu. Instliraš, voziš i ne misliš..
pozdrav i nhf.. 😉
7. октобар 2007. у 12:27 pm #63477negovanУчесникNije linux al je dobar za pocetnike 🙂
PC-BSD 1.47. октобар 2007. у 12:40 pm #63478KosavaУчесникza početnike Ubuntu i svakako one naprednije isto Ubuntu čitam forum i neznam svarno šta imaju ljudi protv ubuntu linuxa…ja neznam baš je dobro “izbalansiran” i xtra je distro…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.