Почетак › Форуми › Линукс › Линукс магазин › CROSS OVER OFFICE
- This topic has 29 одговора, 9 гласова, and was last updated 19 years, 9 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
3. јануар 2005. у 1:06 pm #23356DuffmanУчесник
Upravo su igrice mesto gde će win biti poražen.
Linux mora da mu priđe sa instalacijom igara.Ako smo vec kod toga, ne samo instalacija bas svih igara, trebalo bi pomoci razvoj igara za Linux igara, napraviti nesto kao Java, samo za igrice. Kad kazem kao Java ,ne mislim na licencu nego na mogucnost, da se software (igrica) razvija na svim platformama koje imaju runtime (ili kako se vec to zove). Trebalo bi omoguciti da se taj “runtime” pokrece i na Winu, Macu, Unixu… Jer onda bi proizvodjaci igrica mogli da biraju: 1.opcija samo Windows; 2. opcija Mac+Unix+Linux+Windows. Sta mislite koja opcija ima veci broj igraca 😀 . Time bi mozda i privukli veci broj potencijalnih korisnika na *Nix sisteme.
4. јануар 2005. у 4:11 am #23357LYbУчесникAjmo redom 🙂
Sto se ATI drajvera tice, ni izbliza nisu tako dobri na nVidia (nebitno sto ja preferiram ATI i uvek cu kad je u pitanju profesionalni graficki/fotografski rad) – drajver zbog moram da prekompajliram kernel da bi radio kako treba? Pa, hvala ti, ATI. Drugi put.Sirenje linuxa? Nesto ne verujem da moze da se bitnije omasovi u skorije vreme, ne ukoliko velike kompanije ne stanu direktno iza njega i ukoliko vise institucija ne sledi primer, recino, nemacke zeleznice.
Da bi kompanije stale iza njega, potreban je standard. Da li je iko u stanju da primeti ikakav standard kad je linux u pitanju? OK, POSIX, razumemo se, ali dalje od toga? Kao, recimo, gde sta na sistemu treba da se nalazi? Cak i sa imbecilno userfreindly distribucijama tipa suse i mdk, barem 30% klincardije ce imati problema i to u toj meri da im skoro NISTA nece raditi kako treba.Igre ne mogu da omasove linux, ima tu mnogo problema. Osim toga, da sam mladi amer, vozio bih konzolu za igre, ne bih UOPSTE razmisljao o kompjuteru za igranje.
Linux mora da pridje profesionalcima, posebno grafickim. Adobe mora da uleti, potreban je softver za profesionalnu audio (ne razumem se bas), video (onako) i foto obradu (to mi spada u opis radnog mesta) – sad ce neko da kaze “gimp!” – a ja kazem gimp je prespora, neprecizna i neintuitivna idiotarija. Gotovo neupotrebljiv cak i za naprednog amatera.
Ko ce pravi skup softver sa nesto krajnje nestandardizovano? Ja prvi ne bih.Eto zasto ne verujem u skorije omasovljavanje linuxa.
Igre ga nece probiti, jedino ozbiljni aplikataivni softver to moze da uradi. Ima li sanse da se to desi? Pa cisto sumnjam… Pogledajte sta se desilo sa, na primer, Corel Photopaint-om. Adobe je nekoliko puta pominjao mogucnost portovanja Photoshopa, ali iskljucivo na UNIX sisteme za koje se zna ko stoji iza njih. O tome se vise nista ne cuje. Pominjali su pre neku godinu i eventualnu mogucnost portovanja na linux, da bi se sve zavrsilo u stilu “ma zaboravi pricu”.Do tada ce linux da gura stabilne servere i poneki kucni rutercic ili desktop masinu kao kod vecine ovde.
4. јануар 2005. у 4:11 am #23358LYbУчесникAjmo redom 🙂
Sto se ATI drajvera tice, ni izbliza nisu tako dobri na nVidia (nebitno sto ja preferiram ATI i uvek cu kad je u pitanju profesionalni graficki/fotografski rad) – drajver zbog moram da prekompajliram kernel da bi radio kako treba? Pa, hvala ti, ATI. Drugi put.Sirenje linuxa? Nesto ne verujem da moze da se bitnije omasovi u skorije vreme, ne ukoliko velike kompanije ne stanu direktno iza njega i ukoliko vise institucija ne sledi primer, recino, nemacke zeleznice.
Da bi kompanije stale iza njega, potreban je standard. Da li je iko u stanju da primeti ikakav standard kad je linux u pitanju? OK, POSIX, razumemo se, ali dalje od toga? Kao, recimo, gde sta na sistemu treba da se nalazi? Cak i sa imbecilno userfreindly distribucijama tipa suse i mdk, barem 30% klincardije ce imati problema i to u toj meri da im skoro NISTA nece raditi kako treba.Igre ne mogu da omasove linux, ima tu mnogo problema. Osim toga, da sam mladi amer, vozio bih konzolu za igre, ne bih UOPSTE razmisljao o kompjuteru za igranje.
Linux mora da pridje profesionalcima, posebno grafickim. Adobe mora da uleti, potreban je softver za profesionalnu audio (ne razumem se bas), video (onako) i foto obradu (to mi spada u opis radnog mesta) – sad ce neko da kaze “gimp!” – a ja kazem gimp je prespora, neprecizna i neintuitivna idiotarija. Gotovo neupotrebljiv cak i za naprednog amatera.
Ko ce pravi skup softver sa nesto krajnje nestandardizovano? Ja prvi ne bih.Eto zasto ne verujem u skorije omasovljavanje linuxa.
Igre ga nece probiti, jedino ozbiljni aplikataivni softver to moze da uradi. Ima li sanse da se to desi? Pa cisto sumnjam… Pogledajte sta se desilo sa, na primer, Corel Photopaint-om. Adobe je nekoliko puta pominjao mogucnost portovanja Photoshopa, ali iskljucivo na UNIX sisteme za koje se zna ko stoji iza njih. O tome se vise nista ne cuje. Pominjali su pre neku godinu i eventualnu mogucnost portovanja na linux, da bi se sve zavrsilo u stilu “ma zaboravi pricu”.Do tada ce linux da gura stabilne servere i poneki kucni rutercic ili desktop masinu kao kod vecine ovde.
4. јануар 2005. у 3:13 pm #23359SiouxУчесникLinux je i krenuo putem pro korisnika ai se sada okreće desku…
Vidim ovde se govori o standardizaciji…
Da ….
Mislim da se kreće jednako u napad u oba pravcai nije bitno šta će doći prvo.
Linearne igrice ili nelinearne..?
Linearni razvoj Linux-a ili nelinearni …?
Ja znam šta je meni interesantnije ali mislim da u osnovi nije bitno.
Sve je ovo već rečeno pitanje je samo kojim će tempom Linux da nadire i koji će biti odgovor konkurencije.4. јануар 2005. у 3:13 pm #23360SiouxУчесникLinux je i krenuo putem pro korisnika ai se sada okreće desku…
Vidim ovde se govori o standardizaciji…
Da ….
Mislim da se kreće jednako u napad u oba pravcai nije bitno šta će doći prvo.
Linearne igrice ili nelinearne..?
Linearni razvoj Linux-a ili nelinearni …?
Ja znam šta je meni interesantnije ali mislim da u osnovi nije bitno.
Sve je ovo već rečeno pitanje je samo kojim će tempom Linux da nadire i koji će biti odgovor konkurencije.4. јануар 2005. у 3:34 pm #23361goxonУчесникJeste losiji je Lyb – e prosvetli me sto moras da prekompajliras kernel??? i da ti nesto kazem jos bi ti giljao sad u dosu da se nije pojavio doom . A foroshop ne bi ni bio portovan na tadasnji PC XT/AT 386 sa svog mac kraljevstva. Ne potcenjuj uticaj game trzista.A to pro*eravanje kako je photoshop jedino nesto koje moz da obradi sliku u najmanju ruku je smesno.To sto ti neznas kako da koristis druge programe ne znaci da to neznaju i svi ostali pa batali da pljujes po gimpu za svoju verziju 2 daleko je isprwd photoshopa 2
4. јануар 2005. у 7:08 pm #23362LYbУчесникJeste losiji je Lyb – e prosvetli me sto moras da prekompajliras kernel???
Da bi se iskljucila DRI podrska u kernelu sa kojom ne radi puna akceleracija, a isto tako mora da se iskljuci SVA ATI podrska iz kernela. Tako mozes da dobijes 2500-3000 fps sa ATI 9600 u glxgears, ako to ne uradis dobijes samo 600 fps (sto je opet bolje od pocetnih 150).
i da ti nesto kazem jos bi ti giljao sad u dosu da se nije pojavio doom .
Ne znam, mozda bi u tom slucaju moja voljena Amiga krenula drugim putem i danas bila dominantna?
A to pro*eravanje kako je photoshop jedino nesto koje moz da obradi sliku u najmanju ruku je smesno.To sto ti neznas kako da koristis druge programe ne znaci da to neznaju i svi ostali pa batali da pljujes po gimpu za svoju verziju 2 daleko je isprwd photoshopa 2
Mislim da imam puno pravo da pricam o prigramima za obradu slike posto se njima profesionalno bavim. Ja sam profesionalni fotoreporter i u PS-u provodim jako mnogo vremena.
GIMP ima jako losu manipulaciju slikom, koristi potpuno nestardardni pristup kada su, recimo, krive u pitanju, njegovo baratanje velicinama za unsharp mask je takvo da niko ko treba da kasnije ODSTAMPA sliku i koji od toga zivi nece ni u ludilu da to radi sa njim. O potpuno kretenskim vrednostima za luminante ne vredi ni trositi reci.
Od modova ima samo RGB, grayscale i indexed, meni treba i cmyk, ali mi najvise od svega treba “lab color”, posto najvise edge contrast i unsharp stvari moraju da se rade u lab-colour-u i to iskljucivo na “lightness” kanalu.
Tako da… nemoj mi uopste pricati kako je gimp upotrebljiv za iole ozbiljniji rad.4. јануар 2005. у 7:09 pm #23363LYbУчесникAh, da, zaboravio sam da pomenem Kodak ROC/GEM/SHA pluginove, kao i Grain Surgery 2 plugin
4. јануар 2005. у 9:52 pm #23364SiouxУчесникŠta ??? Gimpp nije bolji???
E, biće..biće… 😕
4. јануар 2005. у 10:14 pm #23365MoneoУчесникHmmmmmm……….
@goxon-kol’ko ljudi tol’ko cudi…….
Jedno je sasvim sigurno-Gimp nije ni do kolena Photoshop-u,a da ne pominjem podrsku koja ne moze ni da se poredi!
Svaka cast na trudu-to niko ne spori-ali da bi Gimp stao rame uz rame sa svojim velikim rivalom treba jos punooooooo da se radi!
Sa druge strane,zasebno gledajuci,ako se trazi besplatna alternativa-Gimp je sjajan(da ne kazem-najbolji izbor).Tu negde lezi i njegov najjaci adut,a to je cena-program je beplatan,i shodno tome je i vise nego upotrebljiv-pogotovu za krajne desktop korisnike i visu srednju klasu-ima sve potrebno za jedno 70% korisnika koji rade klasicne i uobicajene poslove(manipulacije sa slikama!)-istinski profesionalac pun love(a ima je s’ obzirom cime se bavi!)+specificne potrebe-nece se dvoumiti ni trena,vec ce uzeti Photoshop!
Isto vazi i za Draw iz OpenOffice-ne moze ni da prismrdi Corelu-parira mu smo cenom!Slicna prica vazi i za Macromediu-na linuxu ne postoji dovoljno dobra alternativa(ne kazem da je nema-mozda Blue Fish!)
Programe koje sam naveo su sjajni-bez dalje diskusije,i nisu oni krivi sto su komercijalni!Bez obzira sto zdusno podrzavam open-source i ideju slobode,cenim kvalitet i trud ulozen u razvoj pomenutih programa,i smatram da ih treba i platiti ako to zasluzuju svojim kvalitetom!
Slicno stoji i sa distroima-recimo SuSe- odlican distro koji zasluzuje samo reci hvale-nisam ga probao,’ocu uskoro, ali sam ga video kod druga i prosto me je oborio sa nogu svojom jednostavnoscu i podesivoscu+gomila najnovijeg softvera!SuSe/Novell ima moj potpuni respekt kada je sam OS u pitanju!Sa druge strane,jeste sranje sto se same GNU ideologije tice i to je jedina,ali i bitna stvar koja mi se ne svidja!Kada bih imao love ,uopste se ne bi dvoumio vec bi kupio box varijantu za 50e,jer to i zasluzuje svojim kvalitetom!Isto to vazi i za Solaris-nahvalise ga ljudi,te cu nadam se jednog dana preci na njega kada budem imao hardverski modem ili nesto drugo(jer od neta sa soft modemom nema nista!)!
E,a za Red Hat ne bi dao ni prebijene pare….ukratko-krs!
Obrnuti primeri vaze naravno i za linux programe-uporedite samo Mozillu ili Thunderbird sa Outlook-om i Explorerom,tekst editore,pa i Mplayer ,KDE i GNOME naspram Win okruzenja….itd,i bice vam jasno!
@Lyb-zivela AMIGA-AMIGA FOREVER!Porucuje bivsi amigista,primoran da radi na PC krsu!
@Sioux-naravno da je bolji Photoshop,ali i Gimp-u se smesi dobra buducnost!
Toliko!
CU!
Blind Guardian rules! -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.