Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › CPU prekuvavanje!!! [sređeno]
- This topic has 24 odgovora, 9 glasova, and was last updated 20 years, 9 months ranije by
dejanium.
-
AutorČlanci
-
27. oktobar 2005. u 6:58 pm #36446
dens
Učesnikmoras da podesis (i instaliras) lm_sensors, koji je zaduzen za temperaturu i ventilatore, pa kad to uradis, onda instaliras Gkrellm.
27. oktobar 2005. u 7:08 pm #36447jovir
UčesnikPomocu kog programa mogu da gledam temperaturu pod Linuxom?
Pomenuti lm_sensors ili xmbmon
xmbmon is a monitoring program for motherboards which can monitor the CPU temperatures and the frequency of CPU cooling fans, etc. The package includes “mbmon”, which can be used at the commandline to report the temperatures, voltages, and RPM (rounds per minute) of the fans, and “xmbmon”, which displays the three temperatures and a core voltage as simple curves.
28. oktobar 2005. u 12:22 pm #36448BrokeBody
UčesnikGled’o ja u konzoli preko “ps aux” i nijedan proces ne koristi vise od 2%, procesora i 2% memorije. Od 30-40 (Kol’ko ih vec ima…) procesa samo 3-4 procesa koriste po 2% procesora i memorije, a ostali po 0.1-0.2%. Mislim da ima 2 procesa gde jedan koristi 3%CPU i MEM, a drugi 4%CPU i MEM…
28. oktobar 2005. u 3:56 pm #36449BrokeBody
UčesnikProblem resen! 🙂 Stopirao sam i ugasio KAT (Odnosno, svaki put kad mi se podigne sistem ja ga stopiram i ugasim iz System Traya). Cudno mi je samo da zbog KATa moze toliko da mi se greje masina, al’ ljudi proverao sam puno puta…! Zanimljivo je sto kada unesem “ps aux” nigde ne vidim KATove procese, a da ga naravno jos nisam stopirao i ugasio iz System Traya (Inace KAT mi je po defaultu namesten da 20 sekundi posle svakog indexovanja ponovo krene sa indexovanjem)…
28. oktobar 2005. u 11:22 pm #36450dejanium
Učesnikprica za stari komp je jako cudna, masina je “letnja” varijanta chaintech-ove AIA5 ploce koja nije htela da radi na temperaturi ispod 19 stepeni celzijusa, pri tom mislim na ambijent. znaci startujem masinu udjem u bios i kad sistem dostigne 20 stepeni resetujem masinu i idem u win, mbm pokazuje 20 stepeni i tendenciju rasta temperatura i procesora i ploce. odradim sta sam hteo, masina i daslje radi, resetujem i odem u linuks.
sistem se podigne i temperatura pocne da pada i nakon nekog vremena (oko 20minuta) masina se resetuje, udjem u bios kad tamo temperatura sistema 19 stepeni a procesora 30. tako da prica o nepravilnom ocitavanju pada u vodu, zato sto sam eksperiment ponavljao vise desetina puta. (ince se i win nije podizao pri temperaturi od 19 stepeni i manjoj)sto dovodi do zakljucka da je linuks “hladniji” od windowsa. bar je bio.
cudno ali istinito!
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.