Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › CPU prekuvavanje!!! [sređeno]
- This topic has 24 одговора, 9 гласова, and was last updated 19 years раније by dejanium.
-
АуторЧланци
-
26. октобар 2005. у 3:28 pm #6387BrokeBodyУчесник
Pod Windows XP-om mi CPU Temperature ne prelazi 40C, a pod Mandriva Linuxom za 15-ak minuta stigne do 50C (I dalje raste…!!!), a po Defaultu mi je podeseno u BIOSu da se masina automatski gasi kad CPU dostigne temperaturu od 54C. Ajd’ to sto je namesteno da se automatski gasi, to manje-vise, mogu i da iskljucim, ali sto se opet, tako brzo zagreva CPU pod Linuxom?!? Sta da radim (Ako nesto i moze da se uradi…?!?)?
26. октобар 2005. у 3:42 pm #36427LimitManУчесник1. ps axu pod linuxom i vidi shta ti toliko maltretira procesor
2. Probaj pod windows-om da probash sa nekom igricom da vidish shta radi temp
3. Stavi gashenje slobodno na 80 … 54 je jako malo
4. Proveri da ti se u hladnjaku na cooleru nije nakupila gomila prashine (skini ventilator sa gladnjaka uz pomoc 4 shrafa kod AMD-a a kod intela morash da skidash ceo cooler)26. октобар 2005. у 4:15 pm #36428BrokeBodyУчесник1. ps axu pod linuxom i vidi shta ti toliko maltretira procesor
1. Sta je to “ps” i gde da ga trazim?
2. Probaj pod windows-om da probash sa nekom igricom da vidish shta radi temp
2. Igr’o ja WarCraft i CPU je 47-48C, ali to je samo kad igram igrice (Pa ned’o Bog da igram neku tako zahtevnu igricu pod Linuxom…! 🙂 ) Kada, slusam muziku, gledam filmove, sufrfujem internetom (Mada internet jos nisam podesio na Linuxu), obrada slike, teksta itd…, temperatura pod Windowsom je 40C, a pod Linuxom konstantno raste!
3. Stavi gashenje slobodno na 80 … 54 je jako malo
3. U prospektu za maticnu i procesor mi pise da mogu da stavim “cak i do 60C” (Bas tako pise: “Even up to 60C”), ali stoji upozorenje da ako hocu da podignem gasenje na jos vecoj temperaturi, da moze doci do TOPLJENJA procesora na 70-80C!
4. Proveri da ti se u hladnjaku na cooleru nije nakupila gomila prashine (skini ventilator sa gladnjaka uz pomoc 4 shrafa kod AMD-a a kod intela morash da skidash ceo cooler)
4. Imam Intelov procesor i sto se prasine tice, cist je k’o suza.
26. октобар 2005. у 5:24 pm #36429LimitManУчесник1. ps je sh komanda koja ti govori sve o procesima koji se desavaju na tvom kompu. Startujesh je iz konzole ili direktno iz shell-a (crni ekran slichan DOS-u kod Win sistema)
2. Warcraft i nije neka zahtevna igrica 😛 ali ok 😀
3. Temperatura Intelovih procesora jeste manja od AMD-ovih ali “TOPLJENJE” procesora nastaje tek preko 120 stepeni kod obe vrste 😉 (http://www.tomshardware.com … imash chak i video snimke kako se to radi)
4.BRAVO ZA INTELA (voleo bih da ga i ja imam :()
Sve u svemu, naj bitnije je ono pod brojem 1. Da vidish shta ti GUTA procesor. Bilo koji OS ne bi trebalo da koristi vishe od 10% (a pozheljno je i mnogo manje) procesora. Kod tebe je izgleda iskorishcenost 100% i zato se procesor i greje.
26. октобар 2005. у 5:30 pm #36430Mr_PingvinУчесникkoja je opterećenost procesora na mandrivi??? možda neki servis zakucava…
26. октобар 2005. у 5:47 pm #36431LimitManУчесникPA TO I PITAM!!! 😀
26. октобар 2005. у 6:35 pm #36432jovirУчесникOtvori konzolu i kucaj[code]ps aux[/code]
To će ti dati tabelu procesa sa mnogim podacima, između ostalog i opterećenje procesora. Nađeš proces koji najviše opterećuje procesor, njegov PID broj i kucaš[code]kill (PID broj)[/code]
I to je to, uz napomenu da obratiš pažnju na ovlašćenja (root ili user).
Pozdrav!26. октобар 2005. у 6:43 pm #36433densУчесникBolje ti je da u shell-u kucas komandu “top”
izlazi se sa “q”26. октобар 2005. у 6:53 pm #36434LimitManУчесникTotalno sam zaboravio da postoji top 😀
Nisam je koristio bar 5 godina 😀
Hvala shto si me podsetio 😉26. октобар 2005. у 8:04 pm #36435debelizmajУчесникili ako ne volis konzolu ti pokreni ksysguard i ubi smece sto ti smeta 🙂
Imas tamo proces table i dugme kill…. -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.