Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › CPU prekuvavanje!!! [sređeno]
- This topic has 24 odgovora, 9 glasova, and was last updated 20 years, 9 months ranije by
dejanium.
-
AutorČlanci
-
26. oktobar 2005. u 10:34 pm #36436
dejanium
Učesnikprvi put cujem da je linux ‘topliji” od windoza. na mojoj SuSE 9.3 masini temperatura procesora je 34 stepena max. pri obicnom koriscenju, dodatno se zagreje na 40-42 kad YaST uposli procesor na neko verme nakon nekih podesavanja ili pri povremenom zakucavanju Inkscape-a, (prozor za menjanje boja blokira sistem). inace procesor je AMD-ov.
na staroj Duron masini, na win-u je procesor imao od 45-55 stepeni, a na linuksu 30 stepeni.
nadji koji te proces zeza, kako su kolege vec predlozile, i “ubij”ga. instaliraj gkrellm, na primer, pa prati temperature sistema.
27. oktobar 2005. u 12:20 am #36437LYb
Učesnik@dejanium meni se cini da tebi programi ne citaju dobro senzore… ja nikada nisam imao razliku temperatura, ma koji OS koristio.
27. oktobar 2005. u 2:10 am #36438BrokeBody
Učesnikmeni se cini da tebi programi ne citaju dobro senzore…
Kakve sad senzore? Jel’ bi mogli malo da mi pojasnite, molim vas?
27. oktobar 2005. u 5:08 am #36439LimitMan
UčesnikPa senzore temperature!
Gde vidish kolika je temperatura ploche? U biosu ili u nekom drugom programu pod linuxom?
27. oktobar 2005. u 9:13 am #36440BrokeBody
UčesnikGde vidish kolika je temperatura ploche? U biosu ili u nekom drugom programu pod linuxom?
U BIOSu i pod Windowsom.
27. oktobar 2005. u 4:43 pm #36441popac
UčesnikMožda malo van teme, ali za Athlon procesore Athcool program zna dobro da oladi. Možda ima tako neka fora i za intela.
27. oktobar 2005. u 5:03 pm #36442LYb
UčesnikIntel ima svoj cycle-throttling koji postoji u kernelu.
Nego… @BrokeBody kako onda mozes da poredis temperature u windowsu i u linuxu kada nikada nisi video temperaturu u linuxu?
Sto se pomoci tice, postoji paket lm_sensors… pa googlaj, citaj dokumentaciju, probaj, pa ako zaglavis negde, pitaj.
27. oktobar 2005. u 5:16 pm #36443BrokeBody
Učesnikkako mozes da poredis temperature u windowsu i u linuxu kada nikada nisi video temperaturu u linuxu?
Izlogujem se iz Linuxa, pa vidim temperaturu u BIOSu ili u Windowsu.
27. oktobar 2005. u 5:25 pm #36444LYb
UčesnikBIOS ce uvek pokazivati mnogo vecu temperaturu nego kada je citas iz OS-a. Razlog je sto operativni sistem tokom idle ciklusa… pa da kazemo “hladi” procesor, da ne ulazimo u deltalje. Zato kad ti win nista ne radi i vidis da ti idle proces uzima 99% CPU time-a.
Dakle, jedino merodavno merenje bi bilo da ostavis win da idleuje i iz wina vidis temperaturu posle 30 minuta, posle toga pustis linux na miru i isto posle 30-tak minuta iz samog linuxa pogledas temperature.
27. oktobar 2005. u 5:35 pm #36445BrokeBody
UčesnikPomocu kog programa mogu da gledam temperaturu pod Linuxom?
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.