Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Con Kolivas: Neću više Linux
- This topic has 33 odgovora, 16 glasova, and was last updated 19 years ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
31. jul 2007. u 10:24 am #58375
foxbunny
UčesnikNaravno, GNU/Linuks sistemu treba još dosta vremena da dostigne jednostavnost globalne upotrebe na desktopu, ali je za to krivac i sistem izbora – dok na Vindouzu imaš jedan grafički sistem, na GNU/Linuks sistemu imaš najmanje tri (dominiraju Qt, Gtk, Tk), i puno okruženja zasnovanih na njima (dominiraju KDE, GNOME, XFCE). Kada bi sve to spojili u jedno, imali bi za 30 godina napredniji GNU/Linuks desktop sistem. Ovako je sve razvodnjeno, upravo zbog mogućnosti da izabereš šta ti se više sviđa.
Draga redakcijo, procitao sam roman jednog od vasih autora, Urketa, i imam jedan komentar. :p
Instalirah juce PCLinuxOS (da bih se prisetio brzine koju postize na mom PCu). Lakoca upotrebe na desktopu? Pa to je vec resen problem. :biggrin:
31. jul 2007. u 10:58 am #58376velial
UčesnikPo meni je linux mozda malo losiji desktop sistem od win-a. Sve sto radim na win-u mogu i na linuxu osim igrica i autokeda, tako da je sto se mene tice win bolji desktop sistem od linuxa samo za te dve stvarcice. Iskreno razni objektivni testovi me bas mnogo ne zanimaju meni treba nesto sto mi odradi posao, u pristojnom vremenu i da je legalno. oko prve dve stvari moye da se raspravlja, ali po trecoj linux ima apsolutnu prednost. Tu trcu stavku niko ne uracunava u testovima, a upravo je to glavna snaga linuxa u kucnoj upotrebi.
Sa druge strane slazem se da linux polako ali sigurno gubi bitku na desktop polju. Sa jedne strane sve vise besplatnog softvera ima za win (open office, firefox, GIMP itd) sto predstavlja snazan udarac linuxu pravo u njegov temelj. Sa druge strane princip otvorenog koda kao nus proizvod ima pisanje programa za cije je izvrsavanje potreban interprejter, po mom misljenju takve aplikacije su glavni razlog usporavanja linuxa a koliko vidim ima ih sve vise, a mislim da ih ne sme biti bar u sistemskom delu i gui-u. Sto se tice vlasnickog softvera niko nije lud da pise programe za interprejter tako da mislim da ce win bar sa te tacke gledista zadrzati brzinu (mada ce se cika bili potruditi da u nove verzije win-a ugura jos gomilu gluposti koje nicemu ne sluze osim sto usporavaju masinu).
Moje misljenje je da linux programeri treba da batale pitona, javu isl. i da se vrate starom dobrom C-u, ako misle da linux opstane kao sistem za kucnu upotrebu.
Sto se tice ceste reinstalacije win-a, ako svaki cas nesto instaliras i deinstaliras na svojoj masini to ce vrlo brzo zeznuti win pa ces i njega cesto morati da reinstaliras. Ako instaliras stvari koje ti rade posao (dovoljan je jedan program za filmove a ne da instaliras 10 komada kao sto mnogi rade) i kasnije samo radis sa njim, nikada neces morati da reinstaliras win. Ja win nisam reinstalirao pa valjda godinu dana i dan danas radi ko sat.31. jul 2007. u 11:32 am #58377nowave
Učesnik@velial
Mala ispravka, autoCAD nikako ne spada pod desktop trziste! Tacno je da se moze ivrsavati na “desktop” masinama, ali to je veoma ozbiljan software, koji apsolutno nema primenu u kuci!
Sto se ostatka tice, slazem se da developeri preterano koriste python, java-u, perl,… Treba se vratiti C-u, i da, asembleru kod nekih kriticnih sekcija. Ali to poprilicno umanjuje portabilnost, produzava vreme izmedju releas-a, teze je za ucenje… Ali definitivno ubrzava stvari.31. jul 2007. u 11:46 am #58378foxbunny
Učesnik(dovoljan je jedan program za filmove a ne da instaliras 10 komada kao sto mnogi rade) i kasnije samo radis sa njim, nikada neces morati da reinstaliras win. Ja win nisam reinstalirao pa valjda godinu dana i dan danas radi ko sat.
Upravo to. Gledam ovog mog drugara koji koristi iskljucivo Win (doduse malo sam ga ljuljnuo sa PCLinuxOSom)… kad je radio instalaciju Wina na mojoj masini, odmah mu je nabacio barem jedno 10 programa koje nikad u zivotu ne bih koristio. Dakle, to je moc navike. Tako nesto ne radim ni pod Linuxom, iako pod Lindzom imao 200 ili 1000 programa ne pravi veliku razliku.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.