Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Ćirilica na latiničnom forumu da ili ne?
- This topic has 63 odgovora, 22 glasa, and was last updated 18 years, 7 months ranije by
jboban.
-
AutorČlanci
-
11. novembar 2006. u 12:42 am #49335
skylord
UčesnikKo je to rekao???
Pa ti sam kad si okomio na čoveka da je možda Hrvat (DeeMon). A i svojim stavom da je samo ćirilica “pravo srpsko pismo”. Svašta.
Jedono je važno da je prvo i izvorno srpsko pismo ćirilica…
Za tvoje obaveštenje prvo srpsko pismo je bila glagoljica, koju su među slovene u ove krajeve svojevremeno doneli Ćirilio i Metodije. Prouči malo istoriju pre nego što kreneš sa lupetanjem.
11. novembar 2006. u 8:14 am #49336markelja
UčesnikZato što Milanche očigledno zastupa ksenofobične i šovinističke stavove (koji su baš u modi poslednje vreme) da svako ko ne piše ćirilicom nije Srbin. >:(
Kakva moda je to u pitanju, znači kako vetar duva ja moram da menjam mišljenje šta sam.
Zar nije logično da se vrati ono što je bilo, nije poenta da li smo pisali glagoljicom i kakve ona ime veze sa ćirilicom i latinicom.
Prva štampana knjiga na srpskom jeziku je bila na ćirilici, Miroslavljevo jevanđelje je na ćirilici.
Izbor je u ta davna vremena već napravljen ko smo mi da sada nešto tu menjamo.Lično se meni neke stvari kod Vukove reforme ne sviđaju, ali to moje mišljenje mogu da saopštim, da zadržim za sebe ali ne mogu da nemećem. Zar je komunizam po nekima demokratičniji od ovog vremena u kome živimo? Kontinuitet srpske države na kome je prkinut mora tu da bude i nastavljen.
11. novembar 2006. u 10:22 am #49337Milanche
UčesnikPa ti sam kad si okomio na čoveka da je možda Hrvat (DeeMon). A i svojim stavom da je samo ćirilica “pravo srpsko pismo”. Svašta.
Da nije možda Kinesko??? Ne vadi reči iz konteksta…
Za tvoje obaveštenje prvo srpsko pismo je bila glagoljica, koju su među slovene u ove krajeve svojevremeno doneli Ćirilio i Metodije. Prouči malo istoriju pre nego što kreneš sa lupetanjem.
Glagoljica je jedva u upotrebi bila i 60 godina ( nastala je 836. godine)… U istom veku se pojavila i ćirilica koja je zamenila glagoljicu… Znam ovo bolje od tebe, i ja ništa ne lupetam… Piši čime hoćeš već sam ti rekao, i šta si se napalio kao neko dete…
11. novembar 2006. u 6:32 pm #49338jboban
Učesnik[b]Izbor je u ta davna vremena već napravljen ko smo mi da sada nešto tu menjamo.[/b]
Što volim ove pećinsko-nostalgične izjave >:D
Abakus je u davna vremena već napravljen, a ko smo onda mi da tu nešto menjamo, izmišljamo digitrone i koristimo računare??? 😀
Slično je i sa istorijskim zaslugama ćirilice.11. novembar 2006. u 7:55 pm #49339markelja
Učesnik[quote=”markelja”]
[b]Izbor je u ta davna vremena već napravljen ko smo mi da sada nešto tu menjamo.[/b]Što volim ove pećinsko-nostalgične izjave >:D
Abakus je u davna vremena već napravljen, a ko smo onda mi da tu nešto menjamo, izmišljamo digitrone i koristimo računare??? 😀
Slično je i sa istorijskim zaslugama ćirilice.
[/quote]
Ne znam šta si hteo ovim reći, da je neko veliko dostignuće srpskog naroda što koristi latinicu. I ako smeš napisi neku reci cirilicom, pa da zaršim o ovu raspravu.11. novembar 2006. u 9:10 pm #49340BrokeBody
Učesnikako smeš napisi neku reci cirilicom, pa da zaršim o ovu raspravu.
12. novembar 2006. u 8:07 am #49341negovan
UčesnikKako izgleda kineski i japanski?
Pa se niko ne pita sto oni ne koriste latinicu! :biggrin:12. novembar 2006. u 8:10 am #49342negovan
UčesnikMeni licno ne smeta ni jedno ni drugo pismo. O0
12. novembar 2006. u 1:13 pm #49343arm
UčesnikKako izgleda kineski i japanski?
Pa se niko ne pita sto oni ne koriste latinicu! :biggrin:Upravu si 100% a najbolja stvar je da je najviše internet stranica pisano na kineskom jeziku O0 zato da se nebi odvajali od većine ajde da na ovom forumu koristimo kineski jezik! >:D
12. novembar 2006. u 1:45 pm #49344Milanche
Učesnik80% web stranica je na engleskom…
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.