Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Ćirilica na latiničnom forumu da ili ne?
- This topic has 63 odgovora, 22 glasa, and was last updated 18 years, 7 months ranije by
jboban.
-
AutorČlanci
-
9. novembar 2006. u 1:26 pm #49295
arm
UčesnikЋирилица jeste bila i u starom ustavu ali nije korišćena za sva sudska dokumenta. Tako da su advokati uzimali lepe pare npr: stigne vam kazna na kućnu adresu ( prekoračenje brzine ili neki sudski poziv, ako je poziv na latinici zakonski nije legalan i niste u obavezi da se odazovete na taj poziv! Ima dosta ovakvih slučajeva a sudski službenici su se vadili da nisu oni krivi jer nemaju računare i pisaće mašine koje podržavaju ćirilično pismo. Ali nema veze zakon je zakon.
Ћирилица je lepo pismo i treba da se koristi jer ono je neka vrsta indetiteta. Ali ako se nastavi ovim tempom ona će otići u zaborav i ostaće samo bledo slovo na papiru ( ustavu ), a ustav treba da se poštuje O09. novembar 2006. u 1:45 pm #49296Guster
UčesnikJa sam potpuno pismen – znam i ćirilicu i latinicu, što očekujem i od drugih kao minimum za normalnu komunikaciju. Ko ima problema sa jednim od ta dva pisma – on je polupismen, a ako ima problema sa oba – onda je nepismen. Rasprava ustvari nema smisla, dok god forum podržava oba pisma, a većina to može da pročita.
9. novembar 2006. u 2:03 pm #49297DeeMon
UčesnikЋирилица jeste bila i u starom ustavu ali nije korišćena za sva sudska dokumenta. Tako da su advokati uzimali lepe pare npr: stigne vam kazna na kućnu adresu ( prekoračenje brzine ili neki sudski poziv, ako je poziv na latinici zakonski nije legalan i niste u obavezi da se odazovete na taj poziv! Ima dosta ovakvih slučajeva a sudski službenici su se vadili da nisu oni krivi jer nemaju računare i pisaće mašine koje podržavaju ćirilično pismo. Ali nema veze zakon je zakon.
Ћирилица je lepo pismo i treba da se koristi jer ono je neka vrsta indetiteta. Ali ako se nastavi ovim tempom ona će otići u zaborav i ostaće samo bledo slovo na papiru ( ustavu ), a ustav treba da se poštuje O0Danas sam u nekom off-topic fazonu 😀
Pošto su u ustavu ćirilica i latinica bila ravnopravna pisma ono za advokate uopšte ne stoji (ili sami službenici nemaju pojma kada su im ovakve stvari prolazile).On-topic again
Ćirilica kao pismo ne može nestati ako ljudi imaju potrebe da pišu njome.Latinica je isto tako srpsko pismo kao i ćirilica (s tim da je ćirilica duže u upotrebi) i tu ne treba biti posebno sentimentalan.Vreme i situacija na terenu diktiraju razvoj ili nestanak nekog pisma i jezika, treba se potruditi i zaštititi svoje kulturno nasleđe, ali ako niko ne koristi neko pismo ono će svakako nestati, hteli mi to ili ne, jer je nestala potreba za njim.Naravno ćirilici se ovakva sudbina ne smeši nikako i ne treba preterivati sa zahtevima za njenom zaštitom jer po meni ona nije ugrožena.9. novembar 2006. u 2:21 pm #49298markelja
UčesnikPostoji neko pravilo ili kultura da se na latiničnom obrascu piše latinicom i obratno na ćiriličnom obrascu piše ćirilicom. Kada to govorim mislim na papirnate obrsce, ali to bi se pravilo moglo i primeniti i na ove elektronske.
Ali pošto je ćirilica bila ranije u nepovlašćenom položaju što se tiče računarstva i informatike ja to pravilo (ako je uopšte pravilo) svesno kršim i gledam gde je kod moguće više koristim naše primarno pismo.
PS Latinicnu transliteraciju i ne koristim, vec ova celava slova. Mnogo su mi tri kodna rasporeda. Mada malo lazem, jer kada pisem poruke na mobilnom tada koristim cc, ch zh sh jer nemam nase cirilice (a ni ruske za razliku od starog ericsona cigle)9. novembar 2006. u 3:54 pm #49299Guster
UčesnikDa li ste za korišćenje ćirilice na latiničnom forumu i zašto?
A zašto forum po default-u mora da bude latinični?
9. novembar 2006. u 4:04 pm #49300BrokeBody
Učesnik[quote]Da li ste za korišćenje ćirilice na latiničnom forumu i zašto?
A zašto forum po default-u mora da bude latinični?
[/quote]Niko ovde nije spomenuo nikakav default.
9. novembar 2006. u 5:06 pm #49301Guster
UčesnikNiko ovde nije spomenuo nikakav default.
Zašto onda pitanje glasi: “Da li ste za korišćenje ćirilice na latiničnom forumu i zašto?” a ne “Da li ste za korišćenje latinice na ćiriličnom forumu i zašto?”? Ispada da je forum latinični pa sam ja sada u situaciji da nekome objašnjavam zašto pišem ćirilicom. Zato što je to moj izbor, moje pravo i što mi se to sviđa. Pri tom poštujem sve one koji pišu latinicom, jer je to njihovo pravo i njihov izbor. I dalje tvrdim da su i pitanje i rasprava besmisleni, dok god postoje tehničke pretpostavke za korišćenje oba pisma.
9. novembar 2006. u 5:16 pm #49302BrokeBody
UčesnikMa ok ljudi, samo nemojte engleske IT termine da pisete cirilicom. 🙂
9. novembar 2006. u 5:56 pm #49303LYb
UčesnikUpravo tako. Sav se najzim kad to vidim.
9. novembar 2006. u 6:39 pm #49304DeeMon
UčesnikMislim da bi jedan LOCK odradio posao na ovu temu.
Mnogo smo počeli da raspravljamo oko nečega što nema veze sa linux-om i samo možemo da se posvađamo bez potrebe. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.