Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › Arch u VirtualBox-u
- This topic has 30 одговора, 7 гласова, and was last updated 14 years, 3 months раније by dokman.
-
АуторЧланци
-
13. јун 2010. у 9:49 am #84549dokmanУчесник
Nisam pratio to uputstvo nego
http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide_%28%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8%29
do dela gde se instalira DE, a onda
http://chakra-project.org/download-kdemod3.html
na njemu insistiraju da se prati iskljucivo to uputstvo, jer ce inace biti gresaka.Po tom uputstvu sam sve uradio, bez ikakvih problema je proslo.
E sad, trazio sam po netu opet i nadjemhttp://en.wikibooks.org/wiki/Guide_to_X11/Starting_Sessions
i pocnem da citam, nadjem tamo[code]$ which startkde
/usr/local/bin/startkde
[/code]
probam ja to kod mene i kaze da nemam startkde uopste, kao da ne postoji na sistemu, a sve uredno instalirano. Zato ide ona greska[code]startkde: not found[/code]i verovatno je sa X-om i driver-ima sve u redu.Hvaja za trud, ali sta sad?
13. јун 2010. у 10:18 am #84550DrLove73Учесникprobaj “locate -i -b startkde”, na CentOS-u je u /usr/bin folderu.
Kada kucam “yum provides /usr/bin/startkde” on mi izbaci da je u paketu “kdebase”. Ne znam gde je kod tebe, ali pretpostavljam da je slicno. Ima li packman tako nesto, da ti kaze koji paket instalira startkde fajl?
Moguce je i da nisi instalirao bas sve sto treba, ali je moguce i da si na nekom koraku pogresio i pogresno povezao/linkovao nesto.
13. јун 2010. у 10:22 am #84551DrLove73УчесникAjde zakaci /var/log/packman.log faj, da vidim sta si i kako do sada uradio.
Najbitniji deo je “pacman -Rd kde qt3” na samom pocetku, da obrises stare pakete ako si ih slucajno instalirao sa nekim od ostalih paketa.
13. јун 2010. у 11:40 am #84552dokmanУчесникProbao sam “locate” kaze da ne postoji taj program, nisam uspeonaci kojem paketu pripada startkde, u /usr/bin ima samo startx. Sto se tice linkovanja, nisam nista pravio, nije pisalo u uputstvu nisat o tome.
Ovaj “pacman -Rd kde qt3”, nisam to radio jer sam na cist arch instalirao odmah kdemod3, nje bilo pre njega nista.
Kako da iz virtualbox-a prebacim bilo sta na pravi hard disk, i da sacuvam nesto sa ekrana sto pise?
Hvala!
13. јун 2010. у 11:52 am #84553dokmanУчесникNemerem bilivit, sad sam opet kopao po netu i nadjem na jednom forumu da se startkde nalazi u[code]/opt/kde/bin/[/code]ja da proverim kad ono stvarno, jel treba tu da bude i jel treba neki link da napravim ili da u ~/.xinitrc da upisem putanju posto postoji ipak?
Hvala opet!
13. јун 2010. у 12:14 pm #84554DrLove73УчесникOba nacina bi trebalo da rade. Izaberi sta ti je lakse. Symlink bi bio [code]ln -s /opt/kde/bin/startkde /usr/local/bin/[/code].
Kladim se da se kao neki od dependency-ja instalirao i obican kde paket. Najbolje bi bilo da ponovis celo Chakra-ino uputstvo, da budes siguran.
Ako imas namesten net, mozes koristiti mc+scp(ssh) naprimer da prebacis fajlove na host mashinu, a za mene je najbolja varijanta exportovati preko NFS4 folder ili dva a na guest-u namestiti NFS preko autofs-a, tako ja povezujem sve moje systeme.
13. јун 2010. у 1:17 pm #84555dokmanУчесникIpak sam dodao u ~/.xinitrc jer ln -s nije radio, sad uradim startx i dobijem[code]could not start kstartupconfig. check your instalation[/code]i dole dugme OK, kliknem na njega i dobijem
Da popizdis, nista drugo!
13. јун 2010. у 3:57 pm #84556na12Учесникyaourt -S libpng12
14. јун 2010. у 6:48 am #84557dokmanУчесник@na12
yaourt -S libpng12
Hvala za savet! Proradilo je cim sam instalirao!
@DrLove73
Takodje hvala za trud i pomoc u resavanju problema!Mislim da se greska najverovatnije javila zbog paketa koji nije najispravnije skinut, postojao je na sistemu, ali nije vrsio funkciju, cim je yaourt zavrsio posao probao sam “startx” i evo KDE-a!
Ovaj yaourt je zmija, cini mi se, probao sam isto ovo ali sa pacman-om, ali nista!
Kako ide obelezavanje teme da je resena? Nemojte zameriti, prvi put sam pokrenuo temu i dosli smo do resenja!
Jos jednom hvala svima!
14. јун 2010. у 7:38 am #84558DrLove73УчесникNema na cemu.
Pravo da ti kazem, nisam se puno nadao da cu ti ja resiti problem, ipak ja nisam ni video Arch niti citao o njemu, ipak je trebalo da se pojavi strucnjak da resi problem.
Ali sam uz put i ja malo ucio on Arch-u, nikada ne znas kada ce zatrebati.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.