Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › Arch u VirtualBox-u
- This topic has 30 одговора, 7 гласова, and was last updated 14 years, 5 months раније by dokman.
-
АуторЧланци
-
5. јун 2010. у 12:05 pm #11922dokmanУчесник
Pozdrav svima!
Instalirao sam Arch u VirtualBox-u, samo base system, instaliram naknadno xorg prema uptstvu sa ArchWiki i kdemod3 prema uputstvu sa Chakra-Project. Hocu da pokrenem X i dobijem [code]http://img192.imageshack.us/i/71734172.png/[/code]
Moje pitanje “Sta je sa X-om i kako da ga pokrenem?”
Hvala unapred!
Zaboravio sam kako ide sa slikama!
5. јун 2010. у 12:53 pm #84530DrLove73УчесникMoras i njega prvo da instaliras, po defaultu ga nije instaliran. Ja se sa archom nisam bavio, pa potrazi na netu kako/sta, ili sacekaj Arch strucnjake za pomoc.
5. јун 2010. у 12:58 pm #84531dokmanУчесникKoga “njega”, mislis X? Kazem da sam instalirao xorg, jel treba jos nestoo pored toga?
Do sad nikad nisam instalirao samo base system pa onda ostalo dodavao, tako da ne znam sta sve i kako ide!
5. јун 2010. у 2:02 pm #84532Blast beatУчесникTrebaju ti paketi libgl, xorg, mesa, hal, dbus, drajveri za graficku i gamin ovako iz glave sto sam izvukao, a ne samo xorg i graficko okruzenje. Lepo ti prostudiraj Arch-ovo uputstvo za pocetnike, tamo je detaljno opisano. Jer ne znam sta si do sada instalirao, a sta ne, da li si uredio xinitrc i sta si stavio da se startuje sa sistemom i kojim redom, pa ti ne mogu reci sta ti je tacno u pitanju.
5. јун 2010. у 2:12 pm #84533АнонимниГостМали troll: Радује ме појава нових снага ( чланова ) на форуму. ::)
5. јун 2010. у 2:15 pm #84534dokmanУчесникUh, instalirao sam samo xorg i kdemod3, cini mi se da su se tu negde provukli mesa, hal, a za lib-ove i ovo ostalo pojma nemam.
Sad sam bacio pogled na ovo uputstvo i vidim da sam dosta stvari ispreskakao, ponovo pokusaj, pa javljam sta je bilo!
Hvala za brze odgovore!
5. јун 2010. у 2:56 pm #84535GoranSTXУчесникNastavak malog troll-a: koliko sam ja primetio dosta korisnika počne da se zanima linuksom po drugim forumima, pa onda dođu i na linuxo…
5. јун 2010. у 5:50 pm #84536dare023УчесникTako sam i ja prešao na arch,ali se mora ispratiti uputstvo:
na srpskom :http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners’_Guide_(Српски)
ili engleskom :http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners’_Guide#An_example_.2Fetc.2Ffstab
Bez čitanja neće ići.5. јун 2010. у 8:10 pm #84537dukenukem_4dУчесник@goranstx to bio znak da su linuxi i kod nas ušli u mainstream O0
a i jeste lepa svetlo zelena boja u smf temi što jes jes O0
a i dešava se i velikim forumima da im pukne server što jes jes 😀
5. јун 2010. у 8:13 pm #84538dukenukem_4dУчесник@ dokman pa tebi je samo xserver sa konzolom ???
(znam par puta sam tako išo iz zezanja nešto )zar nisi instalirao desktop ?
kde ili gnome (ili one lakše , xfce lxde…)
na archu je neka komanda ‘packman … kdemod4.. ‘ tako nešto O0
ok imaš kdemod3 ??? nije povezan da se startuje sa xorg
obično ide nešto sudo /etc/init.d/kdm restart — to je kde display manager on ti nije startovan
on je kao servis po distribucijama ali je u ARCH-u to u nekoj posebnoj konfiguraciji
(d abi išlo automatski)ovi prozori sa kockixcama mislim da je to XDM xorg display manager nije kde
(ti u stvari možeš bilo koji prog i sada da startuješ ,bar u teoriji , npr probaj u terminalu[code]kcalc[/code]
postoje neki programi koji zavise od nekih kde servisa a opet nekim trebaju samo kdelibs )
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.