Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › And the best distro of 2010 is …
- This topic has 30 odgovora, 10 glasova, and was last updated 15 years, 7 months ranije by
Andersen.
-
AutorČlanci
-
20. januar 2011. u 9:38 pm #86314
na12
GostMint sa fluxbox-om se vuce ko prebijena macka,dok arch sa fluxbox-om leti.E sad to nije do fluxbox-a, vec sto je ubaceno x stvari da bi sve funkcionisalo otb,a na kraju se ispostavi da ne funkcionise nikako.Meni nijedan linux osim arch-a nije radio vise od 6 meseci kako treba,uvek nesto se zezne posle nekog update-a ili tako samo od sebe,ili pocne da koci i usporava da ne moze nista ozbiljno da se radi.A isprobao sam skoro sve distroe iz prvih 30 na listi DW-a,jedino slackware nisam isprobao.
20. januar 2011. u 10:15 pm #86315Moneo
GostNije mi jasno kako to moze Fluxbox da bude spor?
Bilo bi lepo da kazes nesto konkretno umesto sto koristis uopstene fraze tipa usporava posle 6 meseci i slicno, kao da si koristio Windows a ne linux :bigsmile:
Previse si navijacki raspolozen i glorifikujes Arch, a realno kao i svi ostali distroi ima i on ima svoje mane kao i prednosti 😉20. januar 2011. u 10:20 pm #86316MladenIsakovic
GostOnaj kome i windows usporava nakon 6 meseci, je računarski nepismen.
21. januar 2011. u 12:50 am #86320Kosava
GostI kod mene je isto bio slučaj naravno ne da uspori ubuntu već jednostavno X da pukne ako bi povukao neki paket i to se više puta dogodilo, a nije me i kernel panic obišao i to mi se dešavalo… možda ja jednostavno neznam da koristim ubuntu/like dustribucije, ali na archu mi se tako nešto nije dogodilo… mislim da ubuntu previše forsira nov softver (wayland, unity, sad uskoro će stavljat qt softver u ubuntu) jednostavno su se igubili u svemu ovome, i skrenuli su sa kursa, na arch linuxu svi kritični paketi prvo prođu kroz testing repo pa kada se vidi da je sve ok onda stave u core (trenutno 2.6.37 kernel nije u core sigurno još nešto nije ok pa testiraju, znaju ljudi svoj posao…A ubuntu je stavljo .37 dok je bio alpha), a što se tiče mog sistema nesećam se kada sam ga installirao imam preko 2000 programa većina njih je iz AUR-a volim da testiram softver (git,svn,hg…) i radi jednako kao prvog dana bez ikakvih problema, a zaključak svega ovoga je sledeći kome šta odgovara neka to i koristi, sve ima svoje prednosti i mane, uvek će se naći mana svemu, za početnike i one koji vole da im radi sve OTB neka koriste user-frendly distribucije, a za entuzijaste i hobiste koji vole ponekad da zavire ispod sistema postoje i ovake distribucije, i svi sretni zar ne :bigsmile:
21. januar 2011. u 10:58 am #86337Sioux
Gost15 Most Downloaded Distributions (Ever) by LQ
Fedora
Mandriva
SUSE
Red Hat
Ubuntu
Damn Small Linux
Linux XP
Knoppix
CentOS
Debian
Slackware
MEPIS
PCLinuxOS
Gentoo
Linspire21. januar 2011. u 11:11 am #86338Blast beat
GostOčekivao sam da ce Debian i Slack biti bliži vrhu na ovoj listi iznad, s obzirom na staž, a ove 2 “windowsolike” distribucije su me začudile jer se jako retko spominju po forumima.
Da se nadovežem na raspravu “Arch vs. others” – i ja ga koristim, i koje god okruženje da sam koristio na njemu, kada poredim sa nekom OTB distribucijom prilično brže radi, posebno se to primeti kod KDE-a. Jedino mi GNOME na Archu i Debianu radi isto. U par config fajlova sredim šta ima i to je to, nemam više od 5-10 minuta posla nakon instalacije.
Ali opet, ja volim da naucim nesto novo, a moj drug koji ima isti staž što se Linuxa tice ne mrda dalje od Ubuntua i Minta, ne mogu da ga ubedim da proba Arch, iako solidno barata konzolom. Njemu odgovara OTB fazon i kad mu se nesto zezne ne resava problem nego uradi reinstal, navika iz win dana. A nije pocetnik. Tako da se definitivno ukusi razlikuju….21. januar 2011. u 1:19 pm #86340Andersen
GostPa eto, imamo primer i koliko je sve OTB na trenutno aktivnoj temi o zvuku u Mintu, na “komplikovanom” Slacku na primer, ta zvucna radi OTB. Kod “windowsolikih” je sve je lepo dok se ne pojavi neki problem, ali kad se pojavi teze ga je srediti nego kod “teskih” distroa. Ne znas kakav “kung-fu” su odradili da bi to radilo onako kako su zamislili, kakve promene, patcheve i ostalo, i mnogo je teze provaliti u cemu je problem. Windowsolike distribucije cesto imaju windowsolike probleme. U tome su na nivou Windowsa, ali tesko da ce dostici njegovu funkcionalnost.
Vrtimo se oko iste price, dosta toga je stvar ukusa, a bogami i zivaca. Ubuntu je na primer jedna od prvih distribucija koje sam probao, sva je “OTB” i “user friendly”, ali da je jedina, ja bih sad ovo pisao sa MS proizvoda.21. januar 2011. u 2:12 pm #86343Moneo
GostMeni zvuk radi bez ikakvih problema u Mintu, a takodje i u Ubuntu-u
Verzije 10.4 i 10.10, odnosno Mint 9 i 10, a bogami i na Ubuntu-u 9.10 sve na istoj masini odnosno laptopu, kada sam ih svojevremeno probao
BTW to se se zvuk ne cuje nema nikakve veze sa samom distribucijom vec sa verzijom Alse koja se koristi – tako da sam kobasice morao da kucam i u Arch-u (obicno bilo potrebno ako imate laptop ili Intel HDA komaptibilan cip kao sto je to slucaj sa vecinom novijih ploca 😉 ), sve dok Alsa nije dozivela generalni update pa nije bilo problema vise ni u jednom distrou koji takodje nisu bili postedjeni ovoga buduci da je problem bio upstream 😉21. januar 2011. u 3:21 pm #86344Andersen
GostVerzija Alsa dolazi sa distribucijom. Ako vec pricamo o ljudima koji ne zele da znaju bilo sta o tome, vec zele samo da im to radi, ne verujem da ce im olaksati situaciju saznanje da problem nije do distroa, nego do nekog dela koji je u njega ukljucen 🙂
21. januar 2011. u 4:08 pm #86345Moneo
GostNe znam samo cemu tolika averzija prema klik distroima
Po prici nekih ovde ispade da su raspad sistema, da sve to radi musicavo opet zarad tendencije da podsecaju na Windows, a to naravno nije tacno – ono sto je tacno je da ces imati dosta manje cimaze jer vecina (sve) stvari rade odmah 😉 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.