Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › And the best distro of 2010 is …
- This topic has 30 одговора, 10 гласова, and was last updated 15 years, 7 months раније by
Andersen.
-
АуторЧланци
-
19. јануар 2011. у 10:14 pm #86291
MladenIsakovic
ГостOvog puta, čini mi se da je lista na mestu. Svima je pun Q*** tweakovanja i pisanja “kobasica” po konzoli i konfiguracionim fajlovima. 21-vi vek je uveliko u toku, druga decenija počela! Point-n-click distroi više nisu novost niti nestabilni, rade posao kako treba. Ko hoće da uči, ima slackware, gentoo, itd, pa može. Svi ostali (tj. velika većina) hoće OS da mu radi sve lako, brzo, jednostavno i sigurno, i da se što manje muči oko njega; kao telefon, hoću da telefoniram, da imam imenik, da slikam, itd – i da me boli q kako to sve radi.
Kome je do učenja – ima na čemu.19. јануар 2011. у 10:29 pm #86292Andersen
ГостIma i toga, ali znas i sam da Slack vise nije ono sto je bio pre verzije 12 i 13. Nema vise cimanja ni sa xorg.conf, ni sa mountovanjem uredjaja ni sa gomilom drugih stvari koje su ranije bile problem, a sad ih se gotovo i ne secamo. Osim toga, kad je stabilnost u pitanju, cak i current grana je izuzetno stabilna. Ne bih da ispadne da sam neki napaljeni fanatik koji je zapeo da brani Slack i Arch bez obzira na sve (posto znam da ima i takvih), ali to jednom kad se namesti, moze da radi “dok se boje ne rastope”. Ako su i ostala neka sitna cackanja, tih nekoliko minuta se dugorocno gledano isplati, i to dobro.
19. јануар 2011. у 10:38 pm #86293MladenIsakovic
ГостSlack jeste ekstra, ali za tebe i mene, i mnogo njih – koji smo naučili da se zajebavamo. Kad bude imao alat tipa synaptic – i install na srpskom jeziku, u grafičkom full modu, svoj kontrol centar sa podešavanjima sistema u sitna crevca – onda će biti za svakoga. Do tada, Slackware je distro za profesionalce, za entuzijaste, oni koji vole da uče, i one koji su navikli na Slackware.
Ja ga prvi volim, zato se još uvek akam oko domaćeg slackware portala, te on još uvek postoji, iako je posećenost jako mala, ali volim slack.
Ali on još uvek nije za svakoga, za nekoga ko hoće na point-n-click sve, a takvih je najviše, što je i razumljivo, nije svako zainteresovan da bude slackware guru, već da mu sistem radi kako treba, da je jednostavan za podešavanje, i da nema mnogo cimanja oko instalacije kojekavih programa, džidžabidža i pizdarija, kojih je sve više i na linuxu.
Znači – živeo Slack! 😀20. јануар 2011. у 7:59 am #86294zokypoky
ГостUhhhh!
Pa dal` ja to čujem dobro! Pre izvesnog vremena se ovde vodila kampanja protiv novajlija koji traže u Linux distribucijama da se sve podešava brzo, van komandne linije. Lepo je čuti da su mišljenja evoluirala i da su sada stari “predatori” postali “jaganjci” u Linux svetu.
Oduvek sam bio na stanovištu, kao i sada, da sva podešavanja, pa i najmanje bitna, čak i ona koje retko ko podešava, moraju imati uporište u GUI. Komandna linija nije prevaziđena i neće biti, ali ovo napred mora da postoji u svakoj distribuciji. Svi znamo da je pola Linux-a napisano u skriptama i da po njima možemo da “čačkamo” do mile volje, za razliku od drugih OS. To je prednost Linux-a, a ne mana, ali da treba sve to da može i iz GUI stoji. Ne treba da pominjem koliko je lakše i brže odraditi podešavanja iz GUI, ali navešću samo primer da zahvaljujući tome završim serversku mašinu, od ubacivanja instalacionog DVD-a, pa do vremena potrebnog za isporuku, za 1 sat (neki minut čak i manje!).
Na običnom XP Windows-u mi treba 2 sata (čisto poređenja radi…) sa kompletnom instalacijom svih softvera. Windows 7 ne vredi ni uzimati u obzir…Iz tog razloga koristim openSUSE, jer u YAST-u ima skoro sve što mi treba. Čak i kad ne instaliram “X”, YAST mi je raspoloživ u konzoli sa potpuno jednakom funkcionalnošću. To, iskreno nisam pronašao ni u jednom Linux distro-u. Možda neko mrzi openSUSE, neko ne voli Novell, ili već ne znam šta, ali definitivno je tako…
20. јануар 2011. у 9:20 am #86295na12
ГостLepota linux-a je u tome sto ima toliko distribucija,pa niko ne moze reci da nema nesto sto njemu ne odgovara.Lepo je da ima distro koji ce biti za one koji vole sve lako da odrade(bili oni novajlije ili ne),a lepo je i da ima distro koji mozes od starta da prilagodis onako kako ti hoces,bez da ti neki tamo krelac odredjuje sta ces da volis i koristis od softvera.Pa ko sta voli neka izabere.
20. јануар 2011. у 10:40 am #86296Moneo
ГостCudno, nisam primetio da klik distroi bilo sta namecu kada je u pitanju instalacija softvera, jer koliko je meni poznato skoro svi imaju mogucnost custom instalacije – dakle da izaberes i instaliras pakete koje ti hoces
Jedino cini mi se Ubuntu gura default install bez da izaberes nista, ali postoji i ona varijanta sa klasicnim Debian instalerom gde imas da biras sta hoces da instaliras
Uostalom cemu uopste petljanje sa custom, dosta je lakse izabrati sa jednim klikom default KDE ili Gnome setove umesto da se patis rucnom selekcijom i posle instalirati/deinstalirati ono sto hocesP.S. I SUSE i Fedora npr imaju takodje konzolu tako da ti niko ne brani da koristis istu i podesavas odatle ako hoces – pa zypper i yum su dosta komotniji (i brzi) za koriscenje iz terminala nego iz GUI frontenda
20. јануар 2011. у 12:13 pm #86301Sioux
ГостJa sam za veliki distro u svakom slučaju, imaju veće šanse da će se još dugo održavati, pa ne moramo silom prilika da menjamo one OS-ove na koje smo navikli.
Istina je da neki imaju bolje grafičke alate za podešavanje od drugih.20. јануар 2011. у 1:01 pm #86304Kosava
ГостSlažem se da je Mint najbolji distro za početnike, a ne samo za njih nego, i za one koji žele da imaju unapred sve podešeno.
Ja lično koristim ArchLinux jer on meni savršeno odgovara… istina da sam pri podešavanju potršio sate ali… ja to gledam kao dugoročno ulaganje koje se zaista isplati.
Kasnije sam se dosetio velike prednosti cloud computinga, pa sam izveo mali trik sva podešavanja, sve moje skripte, i sve što život čini lakšim na računaru kada se podesi stavio sam na Dropbox, tako da moja installacija arch linuxa u budućnosti se svodi samo na c/p tako da mogu bilo koji računar da podesim u roku od manje od 5 minuta.20. јануар 2011. у 3:43 pm #86310na12
ГостPa ako ces se cimati iz Ubuntu-a i Fedore da sve namestis kako zelis(mada sumnjam da se moze SVE namestiti) onda bolje to raditi iz arch-a,bar imaju dobar wiki 😉 .I nisam mislio na izbor DE/WM,vec na mnogo suptilnija podesavanja,sto kazu u sitna crevca.Lakse je instalirati kompletno arch,nego recimo izbaciti pulseaudio iz Ubuntu-a(ako je uopste moguce-ne znam nisam se mnogo cimao sa Ubuntolikim distroima).
20. јануар 2011. у 8:58 pm #86313Moneo
ГостJa ne znam dal pricam kineski, poenta je upravo da se u npr Mintu koga sam naveo za primer malo toga (ili nista) namesta rucno i da se ne gubi vreme na nepotrebne i banalne stvari
Eto zavrteh pre nekog vremena livecd kada ono radi sve otb – dok na Archu instaliraj wicd ili network manager da bi mogao da svicujes izmedju etherneta ili wireless-a, pa instaliraj wireless drajver za Broadcom, da proradi wireless itd itd dok sve to ovde radi odmah
BTW kao sto Arch mozes da namestas u sitna crevca tako mozes i bilo koji drugi distro 😉 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.