Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › And the best distro of 2010 is …
- This topic has 30 одговора, 10 гласова, and was last updated 15 years, 7 months раније by
Andersen.
-
АуторЧланци
-
18. јануар 2011. у 9:01 pm #12248
LINUSER
УчесникAnd the GRAND winner is …
http://www.dedoimedo.com/computers/best-distro-2010.html18. јануар 2011. у 10:17 pm #86281Andersen
ГостNisam koristio Mint, pa ne mogu da kazem nista za njega, ali pomenuti Ubuntu, Mandrivu, “Gedoru” i jos neke distribucije kao jake konkurente, a nigde ne pomenuti Slackware, u najmanju ruku je neozbiljno.
Bice interesantno videti rezultate glasanja na linuxquestions.org , kad bude zavrseno.
18. јануар 2011. у 11:09 pm #86282Moneo
ГостStvarno je dobar Mint i sasvim zasluzeno je naj – pored PCLOS-a najbolji desktop distro koji sam probao i predstavlja pored potonjeg mozda najbolji izbor za pocetnike u linux svetu 😉
19. јануар 2011. у 8:01 am #86283na12
ГостNaslov bi trebao da bude
“Best distro for newcomers”19. јануар 2011. у 8:29 am #86284tomaja
ГостU pitanju je blog, pa prema tome i sasvim lično mišljenje (čini mi se, dovoljno kompetentnog čoveka). I pokušao je da ih svrsta u neke kategorije što je takođe ok.
Evo kako izgeda lista prvih 10 distribucija u poslednjih 6 meseci sa distrowatch.org-a:1 UbuntuNe mogu se sve Linux distribucije direktno porediti jer jednostavno nemaju istu namenu odnosno ciljnu grupu. Sa druge strane, sve je to u osnovi Linux kernel koji se sa manje ili više truda može dovesti na poputno istu stvar.
2 Mint
3 Fedora
4 openSUSE
5 Debian
6 Sabayon
7 PCLinuxOS
8 Arch
9 Puppy
10 Mandriva
Za mene je i dalje prvi izbor sa početnike ili “out-of-the-box” korisnike Mandriva dok bi se ja lično zadovoljio sa Arch-om 🙂19. јануар 2011. у 11:37 am #86285Andersen
Гост@tomaja
Malo preciznosti mu ne bi bilo na odmet, kao sto vec rece na12, trebalo je da stoji “Best distro for newcomers”.
Btw, ova lista sa distrowatch.com nije napravljena po nekom kriterijumu kvaliteta ili namene, u pitanju je obican “page hit ranking”.19. јануар 2011. у 12:17 pm #86286Moneo
ГостPa ne koriste Mint samo novajlije
Nema vise svako zivaca i vremena da se bakce sa rucnim podesavanjem, eksperimentisanjem i tvikovanjem – godine, posao, zena, deca, porodica i sl jednostavno ljudi hoce distro koji ce da sluzi njima a ne obrnuto 😉19. јануар 2011. у 2:05 pm #86287tomaja
Гост@moneo
To je delimično tačno, iz raznoraznih razloga, a neke si i sam naveo 😉
Ipak, treba biti realan i reći da vreme za instalaciju sistema i vreme provedeno u korišćenju istog ne može ni da se poredi. Zato sam lično uvek spreman da potrošim malo više vremena u startu i podesim sistem kako (meni) treba . Iz tog razloga uglavnom izbegavam Ubuntu familiju mada je naravno to nije uvek moguće 0:)19. јануар 2011. у 4:02 pm #86288Moneo
ГостPa instalacija je tu najmanje time consuming 🙂
Dodatno podesavanje posle instalacije trosi dosta vremena i zivaca, a to je odlika distribucija koje ipak preferiraju iskusniji korisnici – Slackware, Gentoo, Arch pa i Debian
Recimo stvari za koje je u Arch Linux-u potrebno utrositi i po par sati (i to pricam iz svog ugla, neko ko je prvi put krenuo da ga koristi ce utrositi jos vise vremena) u Mintu rade otb19. јануар 2011. у 7:08 pm #86290na12
ГостJa sam par sati na arch-u potrosio jedino kad sam ga instalirao 04.01.2009 i od tada sam ukupno potrosio isto toliko na sva dodatna podesavanja u toku ove dve godine,i to zahvaljujuci mojoj zelji da sve isprobam,inace ne bih ni toliko. 8)
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.