Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Pričaonica›A ima li nešto što Vam se ne sviđa na linuxu?
- This topic has 41 odgovor, 24 glasa, and was last updated 17 years, 11 months ranije by
alkion.
-
AutorČlanci
-
31. marta 2005. u 8:34 pm #24650
icywolf
Učesnikgee thanx man! da, nazalost, novajlija sam 😀 sta cu, bolje ikad nego kasnije 😀
29. juna 2005. u 11:27 am #24651Skywallker
UčesnikDok god svako bude pisao “Svoj Linux” nece biti ni podrske od strane velikih proizvodjaca softvera. Niko nije lud da pose softver za neku verziju , a da ne radi na ostalim, ili da radi uzasno. Drugo glupo je i uzaludno trositi vreme da svi prave jedno te isto na razlicite nacine, dok ima mnogo drugih korisnih stvari koje bi trebalo napraviti.
Meni licno najvise smeta to sto nema dovoljno dobrih programa za razvoj muzike, kao sto je Cubase, Reason i dr. u Windows-u, a da bi se radili takvi programi morace da se sazove svetk savet za standardizaciju linuxa.
Nista bez standardizacije.
29. juna 2005. u 11:51 am #24652hepek
UčesnikWhat about freedom?
29. juna 2005. u 9:52 pm #24653Sioux
UčesnikStandardizacija definitivno.
Progutao bih i neko grupisanje na pr .: Mandriva , SuSe ,RH i ostali rpm , pa svi isti standard.
Onda Slack grupacija ,..Debijan .Onda izabereš grupaciju koja ti odgovara i radiš , i sve podešavaš na isti način.29. juna 2005. u 10:08 pm #24654kmilos
UčesnikStandardizacija je u toku, proguglajte malo o LSB-u…
Inace je Ian Murdock skoro napisao članak u kome kaže da Debian treba više da se pridržava LSB standarda:http://os.newsforge.com/article.pl?sid=05/06/14/1722241&tid=2
Valjda će sve distroi krenuti u tom istom smeru.
30. juna 2005. u 7:39 am #24655Off-Topic
UčesnikDefinitivno standardizacija, ali u kojoj i kolikoj meri, distribucije su se toliko razbucale, savaka u svom smeru, a Vlasnici-Finansijeri pojedinih distribucija su glavni kad je u pitanju shta i kakao, i tek kad njima dogori do nokata mozda se neshto i desi, plashim se da linux ne prodje ko pubovi u pesmi Pekinshke Patke pa da ih ubiju kojekakva sponzorstava, ali i onda ostaje neshto sasvim sveze i naravno nepodrzano od i za shiroke narodne mase tipa BSD, pa i ovo nanovo, dok se stvari ne iskristalishu.
Mada je i ovako, samo shto ume da zagorchava zivot onima koji vole da isprobavaju razne linux distribucije, isti spreman za omasovljenje na desktopu, u glavnom nema chega nema, mozda onog shto nije podrzano u kernelu, a i u samom kernelu pa i urazlichitim verzijama istog distroa, chovek-korisnik mora da se prilagodjava, pa skoro od nule, ali ajd da ne preterujem jedno 50% pa i to ume da iznervira, kad ti stvari na koje si navikao jednostavno ne rade, a opet ono za chim si cheznuo da ti proradi na staroj verziji, radi i to kao podmazano.
Brzina i intenzitet izlazenja novih verzija kernela i samnih verzija distroa je tolika, da se gubi veza sa starijim verzijama, a bugovi se isprvljaju kao po automatizmu samo za nove verzije koje traze nove libove koji su opet ne prirodni i josh bugovitiji na starijem sistemu, pravi pakao je upgrade stare verzije novim paketima, jer kao da je i svaka verzija potpuno nova pricha za sebe.1. jula 2005. u 4:20 pm #24656ivicap
Učesnikmeni svasta smeta.
mnogo bugova, mada se tu i nesto ne zalim ipak je za dz.
dependencies, secam se jednom kada sam skinuo neki program, te fali ovo, pa onda ono, pa onda nesto peto i naravno nista od toga nema na distribuciji vec mora da se skida i komplajlira, pa kad kompajliram te stvari koje fale onda njima nesto fali, ma da poludis. srecom od skora se distroi salju na dvd-u, pa malo toga zafali;)
automount za cd mi jos uvek ne radi kako treba, desi se cesto da mi se zaglupi, pa onda ajde u konzolu i rucno umount pa mount.
drajveri. ko shisha winmodeme, ko sto neko rece to i nisu modemi, ali moj samsung printer koji je star jedno godinu dana jos nema drajver za linux. znam da to nije toliko problem samog linuxa vec kompanija koje prave hardwer i nepisu drajvere za linux, ali to mi nesto ne pomaze.
cini mi se da je linux prosecno sporiji od windowsa. tu razliku sam bas primecivao dok sam do skoro imao pentimII na 850mhz. sad sam nabavio athalona na 1600 i razlika se smanjila, ali jos uvek se u win-u programi brze podizu.
nema kvalitetnih open sorce resenja za CAD/CAM. ima qcad za 2d ali nista posebno. ima varicad koji se nesto malo placa ali nemoze da se poredi sa autocad-om. neko je gore napisao o pro engenneringu ili kako se vec pise, ali to je property paket.no i pored svega ovoga linux mi je bolji od windowsa milion puta. ne samo sto mislim da je bloji sistem vec i zbog filozofije gnu-a. zao mi je sto citam koliko se linus iskomercijalizovao, definitivno svakog mozes kupiti prokletim parama. mozda, kada budem imao vremena, bacim oko na bsd i gnu hurd.
4. jula 2005. u 10:41 am #24657alkion
UčesnikMnogo toga mi je smetalo pre u hardverskoj podrsci
Sada se manje zalim
Elem, imam SUSE 9.2 koji je prepoznao:
Tv kartu sa sve daljinskim
Palm
Stampac
Modem
Monitor
graficku
USB diskKad instaliras sistem i provalis da sve radi mnogo je lakse ici dalje
Nekada sam nedeljama terao modem da radi ili jos gore da nateras 3D sa nvidiom.
Nemam vremena da ga podesavam, hocu da ga koristim.
Suse 9.2 je prva distribucija koja mi je to omogucila
Od instalacije i osnovnih podesavanja na pocetku, nisam ga vise ni takao
Sto se tice medjuzavisnosti od nje jedino gore kad vidim tar.gz
pa znam da sledi make, configure, make install … sto su 80% slucajeva zavrsi neslavno.
A i treba da budemo svesni da je linux (unix) nekada bio kao traktor.
Jak i pouzdan ali bez konfora
Sad se trude da ostane traktor ali sa klimom, GPRS-om, satelitskom navigacijom, Recaro sedistima, muzikom.
Sve ima svoje4. jula 2005. u 11:41 am #24658Off-Topic
UčesnikBio je jedan takav Lamburgini na poljoprivrenom sajmu u NS-u, koshta trichavih 60.000e, naravno fool instalacija, ali moze i mnogo jeftinije, dobijesh traktor-source a za ostalo ti treba samo njiva na koju cesh ga isterati da radi, pa kad vidish shta ti treba… a moze i na kredit 😆
4. jula 2005. u 5:20 pm #24659LYb
UčesnikE taj od 60000 EUR je verovatno menju slabijim modelima, posto se secam da su u vrememe dok su DEM bile aktuelne umesto evra, kostali 1000 DEM po konjskoj snazi, a snaga je isla od 200-550 konja 🙂
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.