Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Pričaonica›A ima li nešto što Vam se ne sviđa na linuxu?
- This topic has 41 odgovor, 24 glasa, and was last updated 18 years, 3 months ranije by
alkion.
-
AutorČlanci
-
8. februara 2005. u 7:42 pm #24630
Duffman
UčesnikProcitaj GnuZillu (http://www.drugitalas.org/gnuzilla/gnuzilla.php), samo ce ti se pokazati ;). Nemam vremena da odgovaram trenutno, moram da ucim…
9. februara 2005. u 12:27 am #24631Anonimni
GostUkratko. LT koristi beatkeeper za odrzavanje kernela koji je totalno proprietary softver i prica o tome kako ga nije briga sta koristi, bitno je da radi. Dalje, OS pokret na cijem celu se nalaze Linus, Rejmond i ostali, don’t give a damn za ideju slobode vec imaju diskusiju kako treba komercijalizovati ilinux do maximuma. naravno, za sada ne guce slobodu, i koriste GPL na veliko. Najpre je tu Linus pored cije etike stoji veliki znak pitanja, ako nista drugo onda zato sto koristi neslobodan softver za razvoj linuxa i, kako je izjavio, ne obraca paznju na licence, jer mu je jedino bitno da linux radi kako treba…
pkg_add -r
moze to i sa apt-om, ali ne moze preko dialupa
26. februara 2005. u 9:44 am #24632salac
UčesnikPa valjda sloboda izbora za koju se tako cvrsto zalazes znaci da drugi mogu da koriste sta im je volja? Sta ti predlazes, da se umesto beatkeeper-a koristi nesto drugo iako ce kernelopisci time da pogube 10-15% vremena na gluposti umesto da pisu/prepravljaju kod? Zlo i naopako razmisljanje….
Meni licno najvise smeta slaba povezanost razlicitih komponenti na linux desktopu, srecom stvari idu nabolje.
26. februara 2005. u 5:22 pm #24633LYb
UčesnikMeni najvise smeta izbacivanje nove verzije kernela svaka 2-3 meseca. To ne bi bio problem da su te verzije proverene, cesto se dogadja da nedelju dana posle izlaska nove verzije izadje i patch za istu.
Zar bi nam nesto falilo da kernel izlazi na 6 meseci, mozda cak i na godinu dana, ali da ima zaista znacajna poboljsanja i da je 99% proveren?
Meni licno od komercijalnih paketa najvise nedostaje photoshop i to je glavni razlog sto win jos uvek stoji na mom sistemu.
Sto se winmodema tice, tu nemam zamerke. Ti modemi uopste i nisu modemi u pravom smislu reci, vec budzevine predvidjene da rade pod windowsom, tako da ako ti radi – super, ako ne, nema veze, nije ni predvidjeno 🙂
Jos mi smeta bas taj pomenuti nedostatk integracije izmedju _razlicitih_ desktop okruzenja. Jeste, gnome ce da radi pod kde i obrnuto, ali sve te razlicite biblioteke… te Qt, te gdk+, te gdk2+… jos ocu da se userem od muke kad vidim da ljudi jos uvek rade aplikacije striktno za gdk+. Znate li kako one tragicno izgledaju u rezoluciji 1600×1200? Taj problem ima i OOo – upotrebljiv je samo do rezolucije 1280×1024(960) – preko toga ti ne gine ocni lekar posle nedelju dana.
I jos nesto… ovaj imbecilan prelazak za XFree na XOrg – pa XOrg se tek sa verzijom 6.8.2 malkice doveo u red – XFree je i dalje stabilniji.
Znam da ta konkurencija moze da ubrza progres, ali mi se cini da dobijamo dva sistema koji se sve vise trude da budu medjusobno kompatibilni nego bolji jedan od drugog.26. februara 2005. u 7:02 pm #24634salac
UčesnikKernel ce se pojavljivati svaka 2-3 meseca dokle god je situacija takva-kakva je – osvezeni kernel najcesce znaci pojacanu hardversku podrsku. Sad zamisli da moras da cekas 5-6 meseci na drajver….brrrrrr. Kad proizvodjaci hardvera krenu da izbacuju drajvere za linux brzo i na vreme, mozda ce se nesto promeniti.
Xorg je taze projekat i opet treba se setiti ogromnog broja prigovora sto X tapka u mestu i ne ubacuju se nove fensi mogucnosti brzo i expeditivno. Eh….koliko ljudi toliko cudi.
Kako je linux zadnjih godina dobio na zamahu situacija je takva kakva je – malo anarhicna i nedovoljno jasna. Tako to ide kad ne postoji big boss 🙂 A da on postoji, onda bi imali jos jedan M$.27. februara 2005. u 12:46 pm #24635popeye
Glavni majstorHehe, da su drajveri uzrok takve hiperprodukcije verzija jezgra, pa da slavimo. Mali pogled u changelog otkriva da se nove verzije uglavnom izbacuju zbog ispravljanja sigurnosnih propusta.
Meni najvise smeta izbacivanje nove verzije kernela svaka 2-3 meseca. To ne bi bio problem da su te verzije proverene, cesto se dogadja da nedelju dana posle izlaska nove verzije izadje i patch za istu.
Zar bi nam nesto falilo da kernel izlazi na 6 meseci, mozda cak i na godinu dana, ali da ima zaista znacajna poboljsanja i da je 99% proveren?
Propusti koje te zakrpe ispravljaju najčešće su prisutni u celoj grani, a ponekad bogami i prethodnoj (npr. 2.4 i 2.6), te ne verujem da bi dodatnih 6 meseci doprinelo poboljšanju. Mislim, kad već godinama to nije ni primećeno od strane razvojnog tima ili objavljeno od trećih lica.
Bogu hvala da još nema virusa za Linux, a kad se pojave emerge clamav i držimo fige. 😉
27. februara 2005. u 1:49 pm #24636LYb
UčesnikE, ti emerge, a ja wget 🙂
28. februara 2005. u 12:32 am #24637salac
UčesnikIh bre popaje ispade da kerneli sibaju ovom brzinom samo zbog propusta :D. Nije da ih nema, al’ ja sam ciljao na SATA podrsku, pa drajvere za gbit NIC-eve i 10 gbit NIC-eve (ovo potonje jos nisam ni video heh), pojacava se wireless podrska, pa onda famozni deo sa DVB drajverima gde stalno nicu neke nove sekcije ja naravno na to pri apgrejdu kernela bacim pogled pa onda brzo iskljucim itd itd 🙂
A ovo za viruse – da li me to oci varaju ili si poceo da koristis clamav?
😆Opa, kucao bih jos al’ na HRT-u pocinje nedeljna kompilacija epizoda Star Trek-a, nastavljamo sutra 😉
28. februara 2005. u 11:08 am #24638mtm76
UčesnikTo što ste nabrojali su više nepogodnosti i nelagodnosti, nego što su stvarni problemi… Najveći problem Linux-a je taj što kao desktop nije još dovoljno dobar. Sad ćete vjerovatno svi “graknuti” na mene, ali to je tako… postoje neki svijetli primjeri (OO, Gimp, i još poneki…), ali generalno gledano vrlo malo aplikacija je upotrebljivo za nekakav ozbiljan rad… najbolji primjer su CAD programi, bez kojih je nemoguće zamisliti bilo kakav uredski (il’ već kakav) posao… osim naravno knjigovodsva, kucanja pokojeg teksta tu i tamo, ali to teško da Linux čini dovoljno dobrim… e sad prije nego što kažete kako postoje razni CAD programi tipa Varicad, ovaj_ili_onajCAD, reću da sam ih gotovo sve isprobao, i mogu reći da su jedva kompatibilni sami sa sobom, a kamoli, recimo, sa AutoCAD-om… a i nisu baš previše moćni… mada će vas i oni lično uvjeravati u suprotno… Ovo je bar meni VELIKI PROBLEM ™… 🙂
28. februara 2005. u 11:34 am #24639popeye
Glavni majstorIh bre popaje ispade da kerneli sibaju ovom brzinom samo zbog propusta :D.
Hehe, ovo je više bila šala u kojoj ima dosta istine. Naravno da se dodaju drajveri ali to nije razlog za 2 verzije u 3 nedelje, zar ne? Uostalom skoro svi drajveri se razvijaju i pod projektima i mogu se preuzeti i prevesti odvojeno od jezgra, te nema potrebe da se izdaje novo jezgro kad god se ažurira neki drajver. Ono na šta sam ciljao je broj sigurnosnih propusta poslednjih 6 meseci.
A ovo za viruse – da li me to oci varaju ili si poceo da koristis clamav?
😆Ma jok, nego vidim da ga dosta ljudi koristi u poslednje vreme. Ja ne menjam nešto što radi. 😉
-
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.