Почетак › Форуми › BSD › FreeBSD, TrueOS,… › 30 i kusur razloga da ne koristite PC-BSD
- This topic has 19 одговора, 8 гласова, and was last updated 14 years, 11 months раније by slobex90.
-
АуторЧланци
-
16. март 2009. у 8:46 pm #76774PobroУчесник
znam sta je arch i kako radi ne moras mi objasnjavati, to ne menja cinjenicu da je [extra] i [community] u haosu
neki pkgbuilds su lose napisani, nekima nedostaje depends,makedepends, drugi su lose linkovani. Jednom su ljude na custom kernelu
ostavili bez ispravnog dhcpd dvaes dana. Isto tako znam par stvari i o bsd pa mislim da je klasu iznad archa. Arch ima dobru fora sa network profiles, sve ostalo je vec vidjeno i preuzeto od gentoo i bsd, s razlikom da je ports i portage dobar a abs je sranje O016. март 2009. у 10:34 pm #76775MoneoУчесникNe bih znao-toliko nisam mogao da zivim bez ABS-a da ga ovih godinu dana uopste nisam koristio 😀
Lazem,jesam par puta i radio je bez ikavih problema 😉
Uostalom ABS ti uopste ne treba toliko sem ako nisi package maintener i ako neces da eksperimentises,a razlog je vrlo jednostavan-gotovih paketa ima koliko hoces a pacman radi odlicno 😉
A kod BSD-a portove da koristis moras ako hoces da imas svez softver(sto je jelte interesantno za desktop)
jer se gotovi paketi ne osvezavaju sve do sledeceg izdanja dok je dosta stvari dostupno SAMO iz portova (mos misliti muke kada krenes da kompajliras nesto vece sto se oteze kao gladna godina 😀 a kod Arch-a se instalira momentalno :D)
Problema ponekad ima (sto je i razumljivo jer je u pitanju cutting edge softver)ali workaround se za tili cas nadje na Arch forumima koji su odlicni-btw BSD nema zvanicne forume a i one sto ima su za koplje ispod 😉
Tako da kao sto rekoh-Arch je binarna distribucija pre svega a Gentoo je source distribucija(BSD takodje vise naginje tome)pa to sto je ABS sranje(a i to je diskutabilno,jer ja nesto nisam primetio ;))nema neku preteranu tezinu :p16. март 2009. у 10:55 pm #76776nebjakУчесникПОЧЕО РАТ ИТМЕЂУ ПИНГВИНА И ЂАВОЛАКА!
Ко ли ће победити? На кладионици је “икс” 1,05!
17. март 2009. у 4:18 am #76777АнонимниГостOko
koliko je sati kod tebe. Kod mene 3:17 PM, 03/17/2009
17. март 2009. у 4:25 am #76778Oko_sa_BagdaleУчесникJa sam probao skoro FreeBSD 7.1 i stvarno ne znam zasto bi neko koristio BSD pored linux-a,sve sto ima freebsd ima i linux,pa i vise.Nisam primetio nista vise stabilnosti ili bilo cega vise nego sto imam na Arch linux-u.
To je zato sto nemamo svi iste potrebe. Ono sto sam ja gore izlistao su tipicni zahtevi za desktop korisnika.
Ranije smo konstatovali da BSD-s i Solaris nemogu nista da ponude prosecnom desktop korisniku od onoga sto
moze da im ponudi Linux. Dapace Linux ima vise stvari u kernelu koje ce tipican desktop korisnik smatrati korisnim. Ja sam samo izlistao stvari koje bi smetale recimo mojoj pokojnoj Baba Jordanki da je koristila PC-BSD na desktop-u. Ocigledno je da ima nas koji mozemo da koristim BSDs, u mom slucaju OpenBSD kao desktop operativni sistem i da nemamo nikakvih problema. Pretpostavljam da bi to bio i sa tobom slucaj ako bi morao da koristis BSD ili Solaris.FreeBSD ces koristiti ako ti treba UFS i soft updates, ZFC, Dtrace, Jails, PF ili rock solid network stack. Zadnji put kada sam proveravao Linux nije imao nista od toga. Korektan odogor na pitanje sta je najbolji operativni sistem ili sta je najbolja aplikacija je:”Ono sto je najbolji alat za odgovarajuci posao”.
Tesko da ces o stabilinosti OS moci da zakljucis piceci desktop aplikacije. Sta bi se desilo ako bi recimo imao 100
terabytes podataka ucitanih i iscitanih u roku od 24 sata ili 5 000 000 korisnika kao ISP je druga prica.Da stavim u kontekst moju poruku. Covek se iscudjavao zasto neke Desktop stvari tako dobro rade na SuSU koji je komercijalna desktop Linux distribucija a slabo na PC-BSD koji ima firmu sa 35 ljudi iza sebe i dva dobrovoljca koji svremena na vreme nesto kao kodiraju na njemu.
P.S. Moj omiljeni razlog iz koga je BSD superiorniji od Linux-a http://www.xs4all.nl/~marcone/bsdversuslinux.html
17. март 2009. у 4:31 am #76779Oko_sa_BagdaleУчесникOko
koliko je sati kod tebe. Kod mene 3:17 PM, 03/17/2009
Ja sam u EST (Eastern Standard Time) vremenskoj zoni uglavnom osim kada nisam na sluzbenom putu. Moj comp koji radii pod OpenBSD-ijem koristi naravno UTC (Universal Coordinate Time).
17. март 2009. у 5:27 am #76780Oko_sa_BagdaleУчесникПОЧЕО РАТ ИТМЕЂУ ПИНГВИНА И ЂАВОЛАКА!
Ко ли ће победити? На кладионици је “икс” 1,05!
Slusaj (lahki) Pingvin, nemo da se vredjamo! Ja sam ovde nekakva Puffy riba :police:.
17. март 2009. у 9:36 am #76781na12УчесникMoj omiljeni razlog iz koga je BSD superiorniji od Linux-a http://www.xs4all.nl/~marcone/bsdversuslinux.html
Ovo nisam video do sada,priznajem sad da je bsd bolji od linux-a. >:D
17. март 2009. у 10:16 am #76782АнонимниГостMozda je bolji ali lepsi nije! Kao dokaz evo jedne ubuntice ili, govoreci jezikom politicke korektnosti ( da se ne uvredi romska populacija ), ubuntkinje….
26. септембар 2009. у 2:04 pm #76783slobex90УчесникKo šta voli neka koristi (linux,osx,windows,bsd,solaris) svi smo ljudi 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.