Da li ste za Gnom 3.32 ?

Podeli preko

Jer ako jeste, onda imate sreće: objavljena je finalna verzija Gnoma-Gnome 3.32. Ova verzija je prva stabilna nakon 6 meseci rada i donosi unapređenja ali i nove mogućnosti.

Opšte

GNOM 3.32 donosi osveženi vizuelni identitet, koji uključuje i grafičko okruženje, ikonice i sam desktop. Sve izgleda življe, sa većom paletom boja. Tasteri i prekidači su takođe unaređeni, izgledaju lepše i modernije. Isto bi mogli reći i za GNOM aplikacije. Meni aplikacije je uklonjen a sadržaj prebačen u glavni meni u okviru samog prozora aplikacije.
Slike korisnika su sada iste i konsistentne, i u obliku su kruga. Ukoliko nema slike korisnika, zamenjuje je obojeni krug sa inicijalima korisničkog imena.

gnome332_desktop

Frakciono skaliranje

Ovaj pomalo rogobatan izraz u osnovi iza sebe krije često traženo unapređenje, koje je sada dosputno u eksperimentalnom obliku. Uključuje nekoliko frakcionih vrednosti sa dobrim kvalitetom prikaza na bilo kom monitoru. Ovo je ujedno i najveće unapređenje za GNOM desktop. Ova opcija se smatra eksperimentalnom, pa je zbog toga potrebno ručno dodati scale-monitor-framebuffer na gsettings ključ org.gnome.mutter.experimental-features. Kada su aktivirane, ove vrednosti su dostupne preko Display panela u Settings-u.

Desktop

Nekoliko unapređenja u baznim strukturama za podatke u GNOM desktopu su dovela za značajnog unapređenja u broju frejmova. Sada sve deluje brže, odziv pri animacijama bolji, što važi i za ikonice i gornji osnovni panel. Pretraživanje u mnogim GNOM aplikacijama je takođe brže, zahvaljujući unapređenjima vezanim za brzinu pretraživanja GNOM-ove baze podataka.
Virtuelna tastatura je takođe doživela nova unapređenja, a jedno od njih je da je sada moguće izabrati e-moji ikonice.

settings_permissions_flatpak

Podešavanja

Program Settings ima novi panel za aplikacije. Ovaj panel prikazuje resurse i ovlašćenja za razne aplikacije, uključujući i instalirane aplikacije preko Flatpak-a. Korisnici imaju mogućnost da odobravaju ovlašćenja određenim resursima koji su potrebni da bi aplikacija radima.
Deo za podešavanje zvuka je ridezajniran, a temperatura boje za noćni mod je se sada može menjati.

Kompletnija lista izmena u novom Gnomu se može pogledati na linku https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.32/ 

Ukoliko želite da preuzmete novi Gnom pre nego se pojavi na repoima vaše omiljene Linuks distribucije evo i linka: