Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 726

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 691

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 702

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 705

Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 726
Da li ste za Gnom 3.32 ? - linuxo.org

Da li ste za Gnom 3.32 ?

Подели преко

Јер ако јесте, онда имате среће: објављенa је финална верзија Гнома-Gnome 3.32. Ова верзија је прва стабилна након 6 месеци рада и доноси унапређења али и нове могућности.

Опште

ГНОМ 3.32 доноси освежени визуелни идентитет, који укључује и графичко окружење, иконице и сам десктоп. Све изгледа живље, са већом палетом боја. Тастери и прекидачи су такође унаређени, изгледају лепше и модерније. Исто би могли рећи и за ГНОМ апликације. Мени апликације је уклоњен а садржај пребачен у главни мени у оквиру самог прозора апликације.
Слике корисника су сада исте и консистентне, и у облику су круга. Уколико нема слике корисника, замењује је обојени круг са иницијалима корисничког имена.

gnome332_desktop

Фракционо скалирање

Овај помало рогобатан израз у основи иза себе крије често тражено унапређење, које је сада доспутно у експерименталном облику. Укључује неколико фракционих вредности са добрим квалитетом приказа на било ком монитору. Ово је уједно и највеће унапређење за ГНОМ десктоп. Ова опција се сматра експерименталном, па је због тога потребно ручно додати scale-monitor-framebuffer на gsettings кључ org.gnome.mutter.experimental-features. Када су активиране, ове вредности су доступне преко Display панела у Settings-у.

Десктоп

Неколико унапређења у базним структурама за податке у ГНОМ десктопу су довела за значајног унапређења у броју фрејмова. Сада све делује брже, одзив при анимацијама бољи, што важи и за иконице и горњи основни панел. Претраживање у многим ГНОМ апликацијама је такође брже, захваљујући унапређењима везаним за брзину претраживања ГНОМ-ове базе података.
Виртуелна тастатура је такође доживела нова унапређења, а једно од њих је да је сада могуће изабрати е-моји иконице.

settings_permissions_flatpak

Подешавања

Програм Settings има нови панел за апликације. Овај панел приказује ресурсе и овлашћења за разне апликације, укључујући и инсталиране апликације преко Flatpak-а. Kорисници имају могућност да одобравају овлашћења одређеним ресурсима који су потребни да би апликација радима.
Део за подешавање звука је ридезајниран, а температура боје за ноћни мод је се сада може мењати.

Комплетнија листа измена у новом Гному се може погледати на линку https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.32/ 

Уколико желите да преузмете нови Гном пре него се појави на репоима ваше омиљене Линукс дистрибуције ево и линка: