Void Linux popunjava prazninu

Podeli preko

Ova relativno nova Linuks distribucija pokušava da ne bude samo jedna od sličnih. I uspeva u tome. Sve popularniji Void je započet i razvija se kao nezavisna Linuks distribucija opšte namene bazirana na Linux kernelu.

Započeta je od 0,tj. ne bazira se ni na jednoj od postojećih Linuks distribucija. Poseduje svoj hibridni binarni/izvorni menadžer paketa – XBPS. On omogućava korisnicima da brzo instaliraju, ažuriraju i uklanjaju softver, ili da istaliraju softver direktno iz izvora pomoću XBPS kolekcije source paketa. Veoma podseća na pacman, što svakako nije loša vest. Na primer, komanda za instalaciju paketa je xbps-install -S package_name a za ažuriranje sistema xbps-install -Su. Više informacija o XBPS-u se može naći na zvaničnom vikiju.

Još jedna karakteristika izdvaja Void od drugih Linuks sistema je i osnovni init sistem koji nije baziran na runit-u umesto na uobičajenom systemd-u. Takođe, Void koristi LibreSSL umesto OpenSSL-a.

Arch li je ?

U pitanju je rolling distribucija, poput Arch Linux-a, tako da ćete sa redovnim dnevnim ažuriranjem sistema uvek imati najnoviju verziju Void-a na svom računaru ili cloud-y. Tu se relativna sličnost sa Arch-om ne završava. Distro u dosta aspekata podseća na Arch, od načina instalacije, korišćenja resursa, brzine rada, generalno koncepcije kreiranja sistema i softverskih paketa.

Hardverska podrška je dobra, a sistem radi živahno i sa brzim odzivom i na prilično starim računarima. I ne čudi, jer je bazni hardverski minimum sledeći: (x86-64) EM64T CPU, 96MB RAM memorije, 350MB prostora na disku, i pristup netu, za mrežnu instalaciju. Za grafička okruženja, od kojih su zvanično distribuiraju live verzije za Enlightenment, Cinnamon, LXDE, MATE i XFCE biće nam potrebno nešto više memorije: 256-512 MB. Ako ste navikli na Gnome ili KDE, bez brige, tu su, i to sa verzijama 3.30 odnosno 5.13.5 (softverski paketi).

Inače, riznica softvera trenutno sadrži preko 6200 paketa, što naravno nije za poređenje sa velikim igračima poput Ubuntu-a, Debian-a ili Arch-a, ali je verovatno dovoljno. Ako nešto i zafali, uvek je moguća instalacija iz izvornog koda.

Void Linux Gnome-Wayland

A za one koji žele da kreiraju softverske pakete, tu je xbps-src. U osnovi, to je kreator paketa koji je takođe kodiran iz početka. Kreiranje softvera se vrši u kontejnerima uz korišćenje Linux namespace-ova, što omogućava izolovanje procesa i montiranje, bez potrebe za root ovlašćenjima. xbps-src podržava više C biblioteka za kompajliranje (za sada to su glibc i muslC).

Void uključuje podršku za Intel x86®, ARM® i MIPS® procesore, pa su tako tu verzije i za Raspberry Pi i slične hardverske platforme poput BeagleBone-a,Odroid-a i drugih.

Korisni linkovi

Preuzimanje Void Linux-a (Live ISO)
Softverski paketi za Void Linux
Dokumentacija za Void Linux (nije preobimna, često potrebna)
Kako instalirati i isprobati Void Linux na USB-u

Pre samo 2-3 dana je objavljena najnovija verzija Void-a, što je idealno za čistu instalaciju. Ako isprobate ovu Linuks distribuciju napišite u komentaru svoje utiske.
Pozdrav do sledećeg čitanja.