Void Linux popunjava prazninu

Подели преко

Ова релативно нова Линукс дистрибуција покушава да не буде само једна од сличних. И успева у томе. Све популарнији Void је започет и развија се као независна Линукс дистрибуција опште намене базирана на Linux кернелу.

Започета је од 0,тј. не базира се ни на једној од постојећих Линукс дистрибуција. Поседује свој хибридни бинарни/изворни менаџер пакета – XBPS. Он омогућава корисницима да брзо инсталирају, ажурирају и уклањају софтвер, или да исталирају софтвер директно из извора помоћу XBPS колекције source пакета. Веома подсећа на pacman, што свакако није лоша вест. На пример, команда за инсталацију пакета је xbps-install -S package_name а за ажурирање система xbps-install -Su. Више информација о XBPS-у се може наћи на званичнoм викију.

Још једна карактеристика издваја Void од других Линукс система је и основни init систем који није базиран на runit-у уместо на уобичајеном systemd-у. Такође, Void користи LibreSSL уместо OpenSSL-a.

Arch ли је ?

У питању је rolling дистрибуција, попут Arch Linux-a, тако да ћете са редовним дневним ажурирањем система увек имати најновију верзију Void-a на свом рачунару или cloud-y. Ту се релативна сличност са Arch-ом не завршава. Дистро у доста аспеката подсећа на Arch, од начина инсталације, коришћења ресурса, брзине рада, генерално концепције креирања система и софтверских пакета.

Хардверска подршка је добра, а систем ради живахно и са брзим одзивом и на прилично старим рачунарима. И не чуди, јер је базни хардверски минимум следећи: (x86-64) EM64T CPU, 96MB RAM меморије, 350MB простора на диску, и приступ нету, за мрежну инсталацију. За графичка окружења, од којих су званично дистрибуирају live верзије за Enlightenment, Cinnamon, LXDE, MATE и XFCE биће нам потребно нешто више меморије: 256-512 MB. Ако сте навикли на Gnome или KDE, без бриге, ту су, и то са верзијама 3.30 односно 5.13.5 (софтверски пакети).

Иначе, ризница софтвера тренутно садржи преко 6200 пакета, што наравно није за поређење са великим играчима попут Ubuntu-a, Debian-a или Arch-a, aли је вероватно довољно. Ако нешто и зафали, увек је могућа инсталација из изворног кода.

Void Linux Gnome-Wayland

А за оне који желе да креирају софтверске пакете, ту је xbps-src. У основи, то је креатор пакета који је такође кодиран из почетка. Креирање софтвера се врши у контејнерима уз коришћење Linux namespace-ова, што омогућава изоловање процеса и монтирање, без потребе за root овлашћењима. xbps-src подржава више C библиотека за компајлирање (за сада то су glibc и muslC).

Void укључује подршку за Intel x86®, ARM® и MIPS® процесоре, па су тако ту верзије и за Raspberry Pi и сличне хардверске платформе попут BeagleBone-а,Odroid-а и других.

Корисни линкови

Преузимање Void Linux-a (Live ISO)
Софтверски пакети за Void Linux
Документација за Void Linux (није преобимна, често потребна)
Како инсталирати и испробати Void Linux на USB-у

Пре само 2-3 дана је објављена најновија верзија Void-a, што је идеално за чисту инсталацију. Ако испробате ову Линукс дистрибуцију напишите у коментару своје утиске.
Поздрав до следећег читања.