MS Edge прелази на Chromium

Подели преко

MS Edge прелази на Chromium. MS Edge ће у основи постати претраживач базиран на Chromium платформи, баш као и Chromе, Opera или рецимо Vivaldi. Током следеће године Мајкрософт (Microsoft) ће постепено, „под хаубом“ извршити измене које у основи представљају:

1. Прелазак на Chromium-компатибилну веб платформу за Microsoft Edge на десктопу. Намера је да Edge веб платформа истовремено усклади са веб стандардима и другим претрживачима базираним на Chromium-у. То би требало да унапреди компатибилност и креирање једноставније матрице за девелопере.

2. Microsoft Edge ће бити замењен и ажуриран на свим подржаним верзијама Windows-а и то много чешће. Такође се очекује да ће се омогућити коришћење Edge-а на другим платформама попут macOS-а.

3. Предвиђено је доприношење унапређењима веб платформе чиме би Chromium претраживачи радили боље на Windows уређајима.

Наша филозофија већег учешћа у Chromium-у отвореног кода ће допринети open source-y sa корисним новим технологијама, a у складу са неким од дела које смо описали горе

Свакако занимљива констатација.  Видећемо у наредном периоду како и колико ће ово бити примењено у реалности. Више детаља на Windows блогу. Мајкрософт позива open-source заједницу програмера да раде заједно на будућности Microsoft Edge-а и да доприносе Chromium пројекту. Примери првих корака укључују наставак рада на подршци за ARM64, доступности веба, и корићењу предности хардверских могућности попут подршке за touch screen.

3 коментар(а) о “MS Edge прелази на Chromium”

  1. Нови Еџ (Edge) ће подржавати Chromium екстензије, бар је тако планирано. Више о томе, као и неким другим стварима везаним за прелазак Еџа на Chromium платформу се може наћи на Reddit-у, где је менаџер пројекта Кајл Алден (Kyle Alden) одговарао на питања корисника.

  2. Обзиром да више користим Фајерфокс некако ми се не допада та масобни прелазак на Хромијум платформу. Ипак бар код мене Хромијум  се показао као не баш најсигурнији а повремено користим верзије како сам Хромијум тако и као Јандекс прегледач (такође базиран на Хромијум пројекту), Оперу сам одавно престао да користим (некако ми се баш није свидело како ради након преласка на Хромијум)…

    • Кад смо код машине за претраживање мислим да је DuckDuckGo једино довољно сигурно а при томе довољно квалитетно решење које обезвеђује приватност и анонимност. Што се тиче претраживача мој избор је Мозилин Фајерфокс. Већ дуже време користим Google апликације и/или сервисе само кад немам довољно добру алтернативу.

Коментари су затворени.