MS Edge prelazi na Chromium

Podeli preko

MS Edge prelazi na Chromium. MS Edge će u osnovi postati pretraživač baziran na Chromium platformi, baš kao i Chrome, Opera ili recimo Vivaldi. Tokom sledeće godine Majkrosoft (Microsoft) će postepeno, “pod haubom” izvršiti izmene koje u osnovi predstavljaju:

1. Prelazak na Chromium-kompatibilnu veb platformu za Microsoft Edge na desktopu. Namera je da Edge veb platforma istovremeno uskladi sa veb standardima i drugim pretrživačima baziranim na Chromium-u. To bi trebalo da unapredi kompatibilnost i kreiranje jednostavnije matrice za developere.

2. Microsoft Edge će biti zamenjen i ažuriran na svim podržanim verzijama Windows-a i to mnogo češće. Takođe se očekuje da će se omogućiti korišćenje Edge-a na drugim platformama poput macOS-a.

3. Predviđeno je doprinošenje unapređenjima veb platforme čime bi Chromium pretraživači radili bolje na Windows uređajima.

Naša filozofija većeg učešća u Chromium-u otvorenog koda će doprineti open source-y sa korisnim novim tehnologijama, a u skladu sa nekim od dela koje smo opisali gore

Svakako zanimljiva konstatacija.  Videćemo u narednom periodu kako i koliko će ovo biti primenjeno u realnosti. Više detalja na Windows blogu. Majkrosoft poziva open-source zajednicu programera da rade zajedno na budućnosti Microsoft Edge-a i da doprinose Chromium projektu. Primeri prvih koraka uključuju nastavak rada na podršci za ARM64, dostupnosti veba, i korićenju prednosti hardverskih mogućnosti poput podrške za touch screen.

3 komentar(a) o “MS Edge prelazi na Chromium”

  1. Novi Edž (Edge) će podržavati Chromium ekstenzije, bar je tako planirano. Više o tome, kao i nekim drugim stvarima vezanim za prelazak Edža na Chromium platformu se može naći na Reddit-u, gde je menadžer projekta Kajl Alden (Kyle Alden) odgovarao na pitanja korisnika.

  2. Obzirom da više koristim Fajerfoks nekako mi se ne dopada ta masobni prelazak na Hromijum platformu. Ipak bar kod mene Hromijum  se pokazao kao ne baš najsigurniji a povremeno koristim verzije kako sam Hromijum tako i kao Jandeks pregledač (takođe baziran na Hromijum projektu), Operu sam odavno prestao da koristim (nekako mi se baš nije svidelo kako radi nakon prelaska na Hromijum)…

    • Kad smo kod mašine za pretraživanje mislim da je DuckDuckGo jedino dovoljno sigurno a pri tome dovoljno kvalitetno rešenje koje obezveđuje privatnost i anonimnost. Što se tiče pretraživača moj izbor je Mozilin Fajerfoks. Već duže vreme koristim Google aplikacije i/ili servise samo kad nemam dovoljno dobru alternativu.

Komentari su zatvoreni.